Tip na výlet: Cesta na Zamkovského chatu ponúka Tatry v kocke

Patricia Poprocká, 2. júla 2020 o 04:33

Vo Vysokých Tatrách je 13 horských chát, „najpriateľskejšia“ k deťom je Zamkovského. Hoci na väčšinu z nich dokážu vyjsť už päťročné deti a občerstvenie tam je sladkou odmenou ich putovania, „Zamka“ je pre rodiny naj, preto sa jej venujeme aj v tipe na túru, ktorý bude vychádzať každý týždeň až do skončenia prázdnin.

Pod skalami, v objatí lesa. Okolie chaty je naozaj malebné.

Foto: facebook Zamkovského chata

Ak si zvolíte ako cieľ svojho tatranského putovania Zamkovského chatu, ponúknete deťom takpovediac „Tatry v kocke“. Povezú sa lanovkou, absolvujú zaujímavú (a pre tých menších aj primerane náročnú) trasu popri potoku, okolo vodopádu, s nádhernými výhľadmi napríklad na Slavkovský štít či Veľkú a Malú studenú dolinu. V cieli ich čaká okrem chaty aj detské ihrisko s atrakciami, kde sa môžu vyblázniť, ak by náhodou po túre nemali dosť.

Ako na chatu?

Najjednoduchší prístup je z Hrebienka. Na ten sa dá vyviezť za sedem minút pozemnou lanovkou, ale pokojne sa tam dostanete aj po vlastných. Zo Starého Smokovca, čo je začiatok túry, to trvá peši na Hrebienok okolo 40 minút.

Odtiaľ sa treba vydať po červenej značke na Rázcestie nad Reinerovou chatou, čo zaberie 15 až 20 minút. Cesta je naozaj pohodlná, potiaľto sa dá vyjsť dokonca aj s kočíkom. Od Rázcestia už ale nie, naopak, začína to byť zaujímavé. Najprv sa chodník zvažuje k Studenému potoku, vzápätí opäť naberie smer hore kopcom, aby turistov doviedol k Obrovskému vodopádu. Potom sa pokračuje po ceste so spomínanými výhľadmi a onedlho, podľa sprievodcov za polhodinku od Rázcestia, je už vidieť Zamkovského chatu.

„Pre deti je to tu naozaj ideálne, máme tu pre ne šmýkačku, drevený vrtuľník, sochy zvieratiek, domček, malú detskú lezeckú stienku s chytmi, a vnútri pri jedálni aj kútik s hračkami,“ vraví chatárka Jana Kalinčíková. Na chate je možné sa najesť aj ubytovať, ak by ste chceli zostať na viac než tri noci, dostanete zľavu. Dokonca vám aj počet postelí v izbe upravia podľa potreby, stačí sa vopred telefonicky dohodnúť s chatárkou.

Romantická láska

Chata má za sebou romantickú históriu. Pomenovaná je podľa špičkového horolezca z medzivojnového obdobia Štefana Zamkovského. „Bol horským vodcom i záchranárom a od roku 1943, kedy chatu dostavali, aj chatárom. Tu sa zoznámil aj s manželkou Ľudmilou, ktorá pochádzala z Prahy. Do Štefana sa zaľúbila na prvý pohľad a bola to tak silná láska, že sa už do Prahy nevrátila,“ spomína znalec Tatier a autor turistického sprievodcu Oto Rozložník.

Chatu komunisti v roku 1951 premenovali podľa partizánskej veliteľa na Chatu kpt. Nálepku, po páde socializmu sa však v roku 1991 vrátila k pôvodnému názvu.

Dnes „Zamku“ obľubujú najmä rodiny a väčšie skupiny. Ako vraví chatárka Jana Kalinčíková, najmä tie väčšie skupiny sa na tu často na chvíľu rozdelia. Kým tí starší (alebo pohodlnejší) zostanú na chate strážiť hrajúce sa deti, zdatnejší turisti si ešte odskočia napríklad na druhý koniec doliny, na Téryho chatu.

Kam ešte ísť

Kým totiž Zamkovského chata sa nachádza v ústí Malej Studenej doliny v nadmorskej výške 1475 metrov, Téryho leží v jej závere, 2015 metrov nad morom.

Od jednej chaty k druhej to trvá asi dve hodiny. Treba prejsť pásmom lesa i kosodreviny, a potom po kameňoch k chate, ktorú pekne vidno už z diaľky. Téryho chata je najvyššie položená celoročne otvorená tatranská chata. Možno sa na nej ubytovať a podnikať ďalšie túry (napríklad na Lomnický štít s horským vodcom) prípadne prejsť strmým Sedielkom do oblasti Tatranskej Javoriny, ľudia sa však z nej najčastejšie vracajú na Zamkovského chatu, zvlášť ak tu nechali deti a zvyšok výpravy.

Zo Zamkovského chaty sa možno vrátiť dolu tou istou trasou na Hrebienok, kto však chce ešte vidieť niečo nové, môže pokračovať na Skalnaté pleso, čo je asi hodinová prechádzka. Odtiaľ sa potom dá zviezť do Tatranskej Lomnice lanovkou, prípadne, ak vládze, aj pešo.

Hory nepodceňujte

„Turistiku, zvlášť v Tatrách, je treba vopred naplánovať,“ zdôrazňuje Oto Rozložník. Teda žiadne vyspávanie do desiatej či kávička po dobrých raňajkách. „V horách, najmä v lete, sa na obed mení počasie, takže okolo dvanástej je dobré už byť na spiatočnej ceste alebo aspoň na chate,“ vraví dlhoročný skúsený turista.

Pre Vysoké Tatry je napríklad v lete typické, že hoci je ráno slnečno, okolo obeda môže prísť búrka, po ktorej sa zas vyjasní. Blesky, zvlášť na hrebeňoch, sú nebezpečné, takže trasu treba plánovať tak, aby bol už človek v kritickom čase „v suchu“. „My sme na túru vyrážali okolo štvrtej – piatej ráno. Má to svoje výhody – krásny východ Slnka a dostatočná časová rezerva. Ale samozrejme, neplatí to, ak idete na niečo krátke,“ usmieva sa Oto Rozložník.

Budíček vypočítajte podľa toho, ako dlho vám bude trvať cesta k východziemu bodu (autom, električkou), podľa dĺžky samotnej túry a miesta návratu. „K tomu všetkému je dobré prirátať ešte rezervu 20 percent na fotenie, obzeranie prírody, a podobne,“ radí Oto Rozložník.

V batohu by okrem jedla a pitia nemali chýbať náhradné kusy oblečenia, ponožky, pláštenka do dažďa, a hoci je leto, istotou sú najmä pre deti aj teplé bundy a čiapky.

Čo sa týka jedla, zabudnite na koláče či slaninu, pretože ťažké mastné jedlá oberajú človeka o energiu. Čiže okrem chlebíka na desiatu môže byť horká čokoláda, ovocie, zelenina, sušené ovocie, hrozienka, oriešky.

Pred výletom do Tatier nezabudnite na poistenie, ktoré vám preplatí prípadný zásah horskej služby. Nikdy neviete a zásah záchranárov je naozaj drahý.

Pozor, letná súťaž!
Hrajte vo veľkej letnej súťaži denníka Pravda o peniaze a ceny v hodnote 400 eur. Hrať môžete na tomto odkaze. Prajeme vám veľa šťastia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >