Škodí, ak dáte deťom sladký dezert po obede? Čo hovorí odborník

Patricia Poprocká, 26. mája 2021 o 04:26

Tiež sa vám zdá byť sladký dezert po jedle prehreškom proti zdravej životospráve? Aj keď sú známe škodlivé účinky cukru na organizmus, zvlášť na detský, neznamená to, že sladké musí dostať v jedálničku úplnú stopku. Zvlášť nie po jedle v neveľkom množstve a v prirodzenej forme.

Sladký dezert po hlavnom jedle nie je v podstate zlý, treba však dávať pozor, čo a komu servírujete.

Foto: shutterstock.com

Ako upozorňuje gastroenterológ a bývalý šéf Národného ústavu detských chorôb v Bratislave docent Ladislav Kužela, chuť na sladké po hlavnom jedle je prirodzená a vyplýva z toho, že organizmus potrebuje energiu na trávenie. „Po zjedení jedla, je základnou funkciou tela jeho trávenie, ktoré samozrejme potrebuje aj energiu. Preto telo doslova baží po energetickom klinci,“ pripomína na stránke svojej gastroenterologickej ambulancie. A práve cukor je zdrojom rýchlej energie.

Ladislav Kužela súhlasí, že cukor je aj zdrojom prázdnych kalórií bez nutričnej hodnoty, a keďže nemá pre telo žiadnu funkciu, dochádza k jeho hromadeniu v tukových bunkách a následne vedie k naberaniu na hmotnosti.

Nadváha je dnes vážnym problémom veľkého počtu detí, ktoré sa vo všeobecnosti hýbu oveľa menej než generácia ich rodičov v ich veku. Navyše teraz v čase pandémie sa situácia ešte zhoršila. Má teda zmysel deťom príjem sladkého minimalizovať. Na druhej strane je však na získanie normálnej hmotnosti dôležité nielen sa neprejedať, ale mať aj veľa pohybu.

Takže za predpokladu dostatku fyzickej aktivity a normálneho stravovania by sladký dezert po jedle nemusel byť vôbec problémom. Naopak, Ladislav Kužela pripomína viaceré štúdie o priaznivých účinkoch. „Cochrane kolaborácia pri prehľade 20 štúdií ukázala, že tí, ktorí jedli 3-100 gramov tmavej čokolády alebo kakaový prášok každý deň, mali nižší krvný tlak,“ uvádza.

V ďalšej štúdií publikovanej v Neurology sa zasa podľa neho sledovali zvyklosti u 37-tisíc Švédov vo veku 45 až 79 rokov počas 10 rokov. „Ukázalo sa, že tí, ktorí jedli čokoládu (62,9 gramu za týždeň), mali o 17 percent menej náhlych cievnych mozgových príhod,“ tlmočí závery docent.

Takže servírovať po obede aj sladký dezert alebo nie? „Aj pre sladké platí: Nikdy nehovor nikdy, ale rozhodne ako vždy i tu platí hlavne s mierou,“ odkazuje uznávaný lekár. Najlepšie sladkosti sú podľa neho určite bez umelých prichutí, farbív a – s nízkym obsahom cukru. Čiže napríklad nepresladený domáci koláč, z kupovaných zasa kvalitná čierna čokoláda je z pohľadu gastroenterológa v poriadku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >