10 zaujímavých tipov na vianočné darčeky pre deti

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 26. novembra 2021 o 04:20

Aj tohtoročné zháňanie darčekov je výrazne poznačené pandémiou koronavírusu, lockdown presunul nákupy opäť najmä do online priestoru. Ak ste ešte s nimi nezačali, vzhľadom na vysoký nápor objednávok a preťaženosť kuriérov je teraz najvyšší čas. Možno vám pri rozhodovaní pomôže našich 10 tipov na darčeky, ktoré sú dnes medzi deťmi top.

Čo sa skrýva v balíčkoch?

Foto: shutterstock.com

Obľúbené postavičky

Malí milujú Labkovú patrolu či postavičky Frozen, starší svojich hrdinov z youtubu či hier. Hocijaká vec s motívom ich obľúbencov poteší – na tričku, osuške, posteľných obliečkach, hrnčeku... Výber je široký, podľa toho, čo vaše dieťa obľubuje a potrebuje. Nemusíte ani platiť horibilné sumy za značkové veci, dnes sa dá z počítača preniesť prakticky akýkoľvek obrázok na čokoľvek – čiže tričká, hrnčeky, či vankúšiky si môžete pokojne nechať vyrobiť takto, prípadne ak ste zdatnejší a máte potrebnú techniku, tak aj sami doma.

Hudba

Jej pozitívne účinky na ľudí sú zaznamenané v nespočetných štúdiách. Deti k hudbe inklinujú prirodzene, bez ohľadu na muzikálne schopnosti. Darujte im teda hudbu. Tiež podľa ich prianí a schopností. Pre niekoho môže byť skvelým darčekom hudobný nástroj, na ktorom bude cvičiť, pre niekoho karaoke súprava, pomocou ktorej sa premení na svoju obľúbenú spevácku hviezdu. Pre technicky zdatnejšie deti to môžu byť samostatné kusy reproduktorov, svetielok a káblikov, z ktorých si vyskladajú napríklad DJ-ský set.

Domáce zvieratko

Nie je to síce žiadna novinka a súhlasiť s jeho zaobstaraním by mala celá rodia, domáce zvieratko však spravidla dokáže vytvoriť nezabudnuteľné Vianoce a zlepšiť celkovo aj život po nich. Treba ale pamätať, že ide o živého tvora, ktorý potrebuje starostlivosť. Nik nechce rozšíriť rady opustených zvieratiek v útulkoch, ktoré čelia náporu práve po najkrajších sviatkoch v roku. Mať domáce zvieratko má veľa pozitív – dieťa získa kamaráta, odbúravača stresu, zdroj radosti, pocit zodpovednosti, všetko v rámci rovnice dáš – dostaneš.

Stavebnice

Obľúbené Lego, Merkúr, ale i obyčajné kocky, z ktorých možno vytvoriť čokoľvek, potešia stále všetky vekové kategórie. V deťoch rozvíjajú tvorivosť, manuálne zručnosti, koncentráciu, sú skrátka vďačným spoločníkom na dlhé zimné večery. Nevýhodou sú drobné predmety roztrúsené po celom byte, najmä pri menších deťoch. Ale čo už, hlavne, že majú radosť.

Peňaženky a pokladničky

Mať vlastné úspory a tajomstvá milujú deti dlhodobo. Vlastná peňaženka či pokladnička je pre nich niečo, kam si ich budú radi odkladať. Umocní v nich pocit dôležitosti, viacerí si do nej začnú sporiť na vytúženú hračku alebo knižku. Tých nedočkavejších možno naučí aj trpezlivosti a tomu, že veľké výsledky sa tvoria z malých krôčikov.

Knihy

Pre maličké deti sú na výber knižky s maximom obrázkov a minimom textu, ten nahrádzajú rôzne zvukové efekty alebo možnosť rozvíjať si hmat pomocou dotykov na rôzne drsné povrchy. Veľmi pekné sú knižočky, ktoré po stlačení na určené miesto vydajú zvuk zvieraťa na obrázku. Pre väčšie deti vyberajte podľa toho, čo ich zaujíma. Fantasy, rozprávky, reálne príbehy a tak ďalej. Zaujímavým tipom pre tínedžerov sú náučné knihy, napríklad obrázkové encyklopédie o Slovensku.

Batôžteky, taštičky

Už celkom malé dieťa by malo mať svoj vlastný batôžtek či taštičku, do ktorých si môže dať obľúbené, ale i potrebné veci. Hitom predvianočných nákupov v tejto sezóne sú napríklad batôžky s trblietkami a vystupujúcimi ušami či jazykom zvieratka, väčšinou je ich súčasťou aj veselý prívesok. Ak chcete dievčatko potešiť taštičkou, najčastejšie sa predávajú cross tašky cez rameno, chybu určite neurobíte s výrobkom obsahujúcim obrázok tvorený flitrami. Keď po ňom dieťa prejde rukou, obrázok sa zmení na iný.

Kreatívne sady

Máte doma dieťa, ktoré miluje tvorenie? Na trhu nájdete veľa výrobkov, ktoré mu umožnia vyrobiť si z jednotlivých komponentov obrázok, tetovačku, náramok, lapač snov, obľúbenú skákajúcu guľôčku hopíka, chlpaté prívesky, vankúš, denník, stále milovaný sliz a veľa ďalšieho.

Dekorácie do detskej izby

V peknej detskej izbičke sa deti cítia príjemne. Určite ich poteší, ak na Vianoce dostanú veľkú samolepku na stenu, na výber sú zvieratká, víly, rôzne ornamenty, populárni detskí hrdinovia a podobne. Veľkým hitom sú hviezdičky, ktoré nalepíte na strop či na stenu, po nasvietení v tme žiaria. Deti sa tak možno prestanú báť tmy. Zvlášť v tomto období, keď sa skoro stmieva, ich môžu potešiť aj dekoračné gule, ktoré po zastrčení do zásuvky svietia rôznymi farbami. Radosť môžu deťom urobiť aj nástenné hodiny s veselým motívom (rozprávky, postavičky, príroda), fototapeta, magnetická plánovacia tabuľa, pekná lampička alebo obraz či obrázok na zavesenie. Ak sa vaše deti rady hrajú na schovávačku alebo si s nadšením niekam zaliezajú, na výber sú aj interiérové stany.

Pre malé parádnice

Už aj malé dievčatká sa rady zvŕtajú pred zrkadlom a pod stromčekom ich určite poteší drobnosť, ktorou sa pri najbližšej príležitosti pochvália kamarátkam. Hitom je napríklad takzvaný choker, náhrdelník v tvare obojka. Môže byť čierny i farebný, čipkový, s príveskom alebo takzvaný tatoo choker, ktorý pripomína tetovanie, s ním určite nešliapnete vedľa. Ďalej sa ponúkajú náušničky, náhrdelník, náramky, sponky (hitom sú sponky, na ktoré sú napojené farebné umelé vlasy, dievčatá si z nich môžu urobiť vrkoč). Špeciálne kriedy na vlasy umožnia vyčarovať si na hlave farebné pramene vlasov. Tínedžerky sa určite potešia nenápadným očným tieňom alebo bezfarebnému lesku na pery.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >