VIDEO Zavretí v okrese! 10 úžasných miest u nás, ktoré môžete navštíviť aspoň na diaľku

Gabriela Bachárová, 6. novembra 2020 o 04:02

Cestovať sa u nás v súčasnosti dá len v rámci jedného okresu. Ak ste z Bratislavy, do Kežmarku si nezájdete. Košičan si zasa ťažko vyšliapne na Čachtický hrad. Môžeme iba veriť, že táto situácia nepotrvá dlho. Ako malú náplasť vám ponúkame krásne videá, ktoré predstavujú nádherné miesta nášho Slovenska. Sadnite si k nim spolu s deťmi a porozprávajte im o tom, čo vidia, bude to skvelá hodina vlastivedy či zemepisu!

Drevený kostol v Ladomirovej postavili bez použitia jediného klinca. Pochádza z roku 1742.

Foto: www.unesconadosah.sk

1. Štefánikova mohyla

Začnime na západnom Slovensku. Mohylu Milana Rastislava Štefánika na vrchu Bradlo by mal aspoň raz za život navštíviť každý Slovák. Monumentálna stavba tu stojí od roku 1928, kedy nahradila provizórny generálov hrob. Zaujímavosťou je, že do mohyly nie je žiadny vchod, ten pôvodný je úmyselne zamurovaný tak, ako to z piety voči Štefánikovi presadil staviteľ diela, architekt Dušan Jurkovič. Keď bude vhodnejšia doba, určite navštívte aj Jurkovičovo múzeum v Brezovej pod Bradlom a Štefánikovo múzeum v blízkych Košariskách.




2. Čachtický hrad

Kto by ho nepoznal? Čachtický hrad ležiaci na západe Slovenska v blízkosti Nového Mesta nad Váhom preslávil najmä príbeh krvilačnej grófky Alžbety Báthoriovej. Postavený je na strmom vŕšku a ponúka nádherné výhľady do krajiny. Väčšina turistov zaparkuje pod hradom a štverá sa hore na Čachtický hradný vrch (je charakteristický unikátnou lesostepnou vegetáciou), miestni vám ale poradia príjemnú trasu z dedinky Hrachovište, ktorá vedie krásnymi lesmi Malých Karpát. Späť sa môžete vrátiť vláčikom.




3. Strážov

Neprávom leží tak trochu v tieni iných slovenských vrcholov. Na Strážov (1 213 metrov nad morom), najvyšší bod Strážovských vrchov, sa môžete vybrať z dedinky Čičmany, kde poobdivujete jedinečnú ľudovú architektúru. Zo samotného kopca sú nádherné výhľady do krajiny. Strážovské vrchy nadväzujú na turistami veľmi vyhľadávanú Malú Fatru, charakter krajiny je preto veľmi podobný.




4. Bojnický zámok

Architektonická perla Slovenska. Prvé písomne doložené zmienky o stavbe pochádzajú už zo začiatku 12. storočia. Svoju súčasnú podobu získal v rokoch 1889 až 1910, kedy posledný šľachtický majiteľ Ján František Pálfi uskutočnil rozsiahlu prestavbu, ktorou zámok získal neogotický vzhľad. V okolí láka zoologická záhrada, jedinečné múzeum praveku v prírode a záujemcovia sa môžu prejsť i chodníkom v korunách stromov, ktorý nájdete na vyhliadkovej veži Čajka v oblakoch.




5. Spišský hrad

Slovenské národné múzeum ponúka virtuálnu prehliadku Spišského hradu, ktorý patrí na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Svojou monumentálnou rozlohou 41 426 metrov štvorcových patrí k najrozľahlejších hradným komplexom u nás. Na hrade zaujme napríklad renesančná arkádová chodba z prelomu 16. a 17. storočia či gotická kaplnka svätej Alžbety Uhorskej z prvej polovice 15. storočia. Hrad si virtuálne môžete pozrieť na tomto odkaze, orientovať sa budete podľa značiek.

Nádherný Spišský hrad.

Foto: PRAVDA, Renáta Jaloviarová


6. Kežmarok

Pôvabné historické mestečko učupené pod Vysokými Tatrami. V meste nájdete viacero architektonických pamiatok, napríklad Kežmarský hrad, ktorý je jediným kompletne zachovaným hradom na Spiši, či drevený evanjelický artikulárny Kostol Najsvätejšej Trojice zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.





7. Mauzóleum Andrássyovcov

Unikátnu secesnú stavbu z roku 1904 dal postaviť Dionýz Andrássy po skone svojej manželky Františky. Nájdete ju v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava. Gróf sa oženil s neurodzenou ženou, ktorú jeho rodina nikdy neprijala. Vydedili ho, on sám sa vzal titulu grófa. Majetky nakoniec získal po smrti otca a brata. Manželia nikdy nemali deti, svoju pozornosť preto upriamili na pomoc sirotám, vdovám či starcom. Žili v nemeckom Mníchove. Dionýz sa na rodnú hrudu vrátil až po smrti svojej ženy v roku 1902. Do mauzólea dal premiestniť jej pozostatky a do krajiny večnosti ju nasledoval v roku 1913. Slovenské národné múzeum sprístupnilo virtuálnu prehliadku hrobky na tomto odkaze.

Mauzóleum Andrássyovcov.

Foto: www.muzeum.sk


8. Šesť jaskýň

Nahliadnite do tajomných útrob šiestich slovenských jaskýň zapísaných na prestížny svetový zoznam UNESCO. Virtuálne môžete navštíviť jaskyňu Domicu, Dobšinskú ľadovú jaskyňu, Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, Krásnohorskú jaskyňu, Gombaseckú jaskyňu a Jasovskú jaskyňu.

Dobšinská ľadová jaskyňa.

Foto: SSJ


9. Ladomirová

Na východe Slovenska možno okrem iných krás obdivovať aj nádherné drevené kostolíky. V Ladomirovej stojí gréckokatolícky chrám svätého archanjela Michala z roku 1742, kedy okrem samotnej cerekve (kostol) postavili aj zvonicu s tromi zvonmi. Pamiatka sa radí k najhodnotnejším chrámom takzvaného východného obradu u nás. Pozývame aj na prehliadku ďalších kostolov: v Ruskej Bystrej, v Bodružali a v Hervartove.




10. Vihorlatský prales

Vihorlatský prales je územie vo Vihorlatských vrchoch na východe Slovenska, ktoré je spolu s ďalšími troma pralesmi na východnom Slovensku, ďalšími šiestimi na Ukrajine a piatimi starými lesmi v Nemecku súčasťou jediného zápisu na zozname UNESCO pod názvom Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka. V lokalite môžete obdivovať jazero Morské oko či vyšplhať na vrch Sninský kameň (1 006 metrov nad morom), z ktorého sú pekné výhľady.




A ešte bonus...

Ak by vám virtuálnych prehliadok ešte nestačilo, pozrite sa na nádherné video z výšky, ktoré predstavuje 30 najkrajších miest Slovenska.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >