VIDEO Mrazivý experiment. Odišlo by vaše dieťa dobrovoľne s únoscom? Áno, stačí na to šteniatko

Gabriela Bachárová, 25. júna 2019 o 10:04

Rodičia svoje deti učia, že v žiadnom prípade nesmú odísť s neznámym človekom. Ak by však k takej situácii reálne došlo, veľmi pravdepodobne by sa dali nalákať. Ukazuje to sociálny experiment, ktorý pred časom urobil komik Joey Salads.



Komik sa najskôr s náhodne vybranými rodičmi na detskom ihrisku dohodol, že príde k ich potomkovi a ukáže mu roztomilého psa s tým, že ak chcú vidieť ďalšie šteniatka, môžu sa ísť na ne spolu pozrieť. Rodičia potvrdili, že sa s deťmi často bavia o tom, že sa nesmú rozprávať s cudzími ľuďmi, ani s nimi nikam odchádzať. Verili, že ak Joey k ich deťom podíde a začne rozhovor, utečú k mame. Ukázalo sa však niečo celkom iné. Hoci je video v angličtine, jeho obsah je celkom zrejmý aj pre tých, ktorí tento jazyk neovládajú.

Komik sa priblíži k dieťaťu, ukáže mu šteňa, dieťa má hádať, ako sa pes volá. „Máš rado šteniatka?" pýta sa nevinne. Potom povie, že má za rohom ešte ďalšie a navrhne, aby sa na ne išli pozrieť. Dôverčivé dieťa sa okamžite nechá hercom chytiť za ruku a odchádzajú preč. Mamičky sú šokované, pretože počínanie ich detí je v priamo rozpore s tým, čo im predtým dôrazne vštepovali.

K únosom detí u nás prakticky nedochádza, ale dieťa by malo v každom prípade vedieť, že s neznámym človek nesmie nikam odísť za žiadnych okolností. Únoscovia môžu použiť rafinované metódy, ako dieťa nalákať. Napríklad mu povedia, že ich posiela mamička, ku ktorej spolu pôjdu. Návnadou môže byť aj práve zviera. Veď zvieratká milujú všetky deti bez rozdielu.

Nie je jednoduché dieťaťu vysvetliť, ako sa správne zachovať v kritických situáciách. Nestačí len povedať, že s cudzím sa baviť nesmú. Najskôr potomkovi povedzte, kto sú to cudzí ľudia. Nemyslíte tým len ľudí, ktorých dieťa nikdy predtým nevidelo, ale napríklad aj suseda, ktorého stretáva na chodbe alebo pred domom. Na druhej strane však dieťa musí vedieť, že niekedy je nutné sa cudzím prihovoriť, napríklad ak sa stratí v obchodnom centre či na preplnenej vlakovej stanici. Prípadne ak potrebuje od dospelých inú pomoc.

Potomok by mal vedieť, že prípadní únoscovia môžu pôsobiť ako milí, dôveryhodní, dobre oblečení ľudia, od ktorých by nikto nečakal nič zlého. Dieťa si nevie dosť dobre predstaviť situáciu, ktorá by mohla nastať, najlepšie preto je, zohrať s ním scénku. Vymyslite si zámienku, s ktorou dieťa ako cudzí človek oslovíte. Napríklad ho poprosíte, aby vám pomohlo nájsť strateného psa. Naučte ho, ako správne reagovať. A to buď útekom, prosbou o pomoc, s ktorou sa obráti na iných dospelých v okolí, alebo upútaním pozornosti. Dieťa má kričať, prípadne hodiť kameň do výlohy najbližšieho obchodu.

Vysvetlite mu, že v takýchto situáciách sa nesmie báť, musí rázne konať a chrániť sa. Nie je to vždy jednoduché, dospelí majú celkom prirodzene nad deťmi prevahu, preto o možných rizikách hovorte s potomkom často a uistite sa, že vám rozumie. Zmyslom poučenia pritom nie je vyvolať v dieťati strach z ľudí a zo sveta. Vysvetlite mu, že pravdepodobnosť únosu je malá, ale vždy je dobré vedieť, ako reagovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >