VIDEO Ako rozpoznať, že má dieťa problémy v škole a ako mu pomôcť?

zg, pt, 4. októbra 2021 o 04:05

Na začiatku školského roka to bola pre väčšinu detí eufória – po prázdninách i pandemickej výluke sa opäť stretli kamaráti v školách. Po mesiaci však mnohé opäť riešia staré problémy, vrátane karantény pre vybrané triedy, šikanu, vylúčenie z kolektívu či nezhody s učiteľmi. Ako to na ne vplýva a ako im pomôcť?

V relácii TV Pravda Ide o nás diskutovali psychologičky, ktoré sa vo svojej praxi venujú najmä deťom, Silvia Majerčáková-Albertová a Michaela Sokoliová.




Vysvetľujú, podľa čoho môžu rodičia spozorovať, že ich dieťa má v škole ťažkosti, ktoré deti sú najviac náchylné na prežívanie úzkostí a tiež to, ako im pomôcť.

Utiahnutie sa do seba, sťažovanie sa na bolesti brucha, hlavy, nechuť chodiť do školy, zmena správania, to sú signály, že sa niečo deje. Niekedy postačí len venovať dieťaťu viac času, rozhovorov a spoločných chvíľ. Ak to nezaberá, je čas obrátiť sa na psychológa.

Silvia Majerčáková-Albertová je vysokoškolská pedagogička a Michaela Sokoliová psychologička, ktorá pôsobí aj ako školská psychologička. Obe sa zhodli, že psychická pohoda je pre štúdium nevyhnutná. Ak je dieťa v pohode, ľahšie sa učí i lepšie sústredí.

Čo všetko je potrebné na dosiahnutie takéhoto stavu, kedy treba riešiť aj širšie rodinné alebo školské väzby?

Viac sa dozviete v relácii TV Pravda Ide o nás, ktorú si môžete vypočuť aj ako podcast:





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >