Koľko darčekov kúpiť deťom na Vianoce?

Patricia Poprocká, 7. novembra 2018 o 09:07

Po Dušičkách, to už je pred Vianocami. Obchodníci nám už potrebu kupovať darčeky podsúvajú na každom kroku, vysvietené predajne lákajú na vianočné akcie a špeciálne ponuky. Tí, ktorí sa nechcú tlačiť v nákupných centrách počas decembrových víkendov, naozaj začínajú so zháňaním darčekov teraz. Pri otázkach „komu čo kúpiť?“ je dôležitá aj „komu koľko kúpiť?“, zvlášť u detí.

Všetkého veľa škodí. Aj darčekov.

Foto: shutterstock.com

Veľa malých alebo menej a poriadnych? I keď pohľad na vianočný stromček preplnený darčekmi určite detské očká rozžiari, menej býva viac. Deti sa pochopiteľne tešia, čím väčšia kopa, tým lepšie. Všetko chcú, neskúmajú, či to potrebujú, ani či to využijú. Rozbaľujú, rozbaľujú, a pritom mnohé už pri treťom darčeku ani nevedia, čo vlastne.

„Množstvo darčekov zvyšuje túžbu mať stále viac, bez poznania ich hodnoty. Často ide iba o krátkodobé a prchavé pocity - znovu mať,“ pripomína psychologička Lýdia Adamcová. Za početnými darčekmi sa potom strácajú aj tí, ktorí ich pripravili, teda rodičia či starí rodičia. Množstvo darčekov uberá na hodnote aj samotným Vianociam. Deti by sa okrem prijímania mali učiť aj dávať. Je úlohou rodičov naviesť ich na to, a darčekmi formovať ich túžby a hodnoty.

Lýdia Adamcová napríklad odporúča pri písaní listov Ježiškovi zamerať pozornosť dieťaťa aj na ostatných. „Teda prosiť Ježiška o darčeky pre rodičov, starých rodičov, súrodencov, kamarátov,“ hovorí.

Rovnako je vhodné, ak začne myslieť aj napríklad na choré deti v nemocniciach, či deti bez rodičov v detských domovoch. „Pýtajte sa, za čo by všetky darčeky vymenili tieto deti a za čo vaše deti?,“ poznamenáva psychologička.

Deti sa môžu naučiť dávať práve takto. Napríklad môže rodina dať darčeky aj do nemocnice či detského domova, prípadne starým ľuďom v domove pre seniorov.

Dať môžu deti aj samotnému Ježiškovi. „Spýtajte sa ich, od koho dostáva Ježiško darčeky, inšpirujte ich, nech ho obdarujú pozdravom, básňou, príbehom, obrázkom,“ radí Lýdia Adamcová.
Sme na vrchole dávania, na vrchole očakávaní, ktoré už nedokážu byť zmysluplne naplnené. Hračky už nemajú tú silu, vzácnosť, nezaručia že dieťa bude zažívať nezabudnuteľné pocity. Nájdite v sebe silu niečo zmeniť, dajte Vianociam, jednoduchosť, hĺbku.

Komerčnosť možno eliminovať aj tým, že deti vopred pripravíme na to, že od Ježiška dostanú to, čo potrebujú, nie to, čo chcú.

Rodina môže tiež skúsiť napodobniť aj Troch kráľov, ktorí priniesli Ježiškovi tri darčeky. Takže dieťa by ich dostalo tiež tri - balíček od rodičov, ďalšie od starých rodičov. „Vianočné darčeky pre deti môžu byť menšie, prekvapujúce, nie očakávané. Nezabúdajte, ak má dieťa menej hračiek, má k ním hlbší vzťah. Ak má dieťa jednoduchšie hračky, pri hraní zapája svoju fantáziu,“ pripomína Lýdia Adamcová.

Áno, ale čo ak dieťa bude sklamané? Na Vianoce sa totiž obdaruvávame, aby sme blízkych potešili. A ak teda deti malou kôpkou darčekov nepotešíme? Psychologička má jednoduché riešenie: „Nebojte sa zažiť sklamanie z mála, ako protiklad otupenia z množstva. Sme na vrchole dávania, na vrchole očakávaní, ktoré už nedokážu byť zmysluplne naplnené. Hračky už nemajú tú silu, vzácnosť, nezaručia že dieťa bude zažívať nezabudnuteľné pocity. Nájdite v sebe silu niečo zmeniť, dajte Vianociam, jednoduchosť, hĺbku.“

Deti sa dokážu vyrovnať so všetkým, ak im je to podané správnou formou a dostatočne vysvetlené.


ANKETA:

Koľko darčekov kupujete deťom?

11,5%



66,2%



7,9%



0,7%



13,7%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarKatkagib 7. novembra 2018 o 12:43

    Ja riešim darčeky nákupmi online-to mám rýchlo hotové a nakupujem pekne z domu :) používam pri tom cashback portál » www.plnapenazenka.sk
    kde sa mi podarí vždy trochu ušetriť :)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarFretka4 16. decembra 2019 o 18:33

    my sme trochu iní asi ako moderný šik rodičia - my z našich detí nechceme vychovať konzumné bytosti ... naše deti si pod stromčekom nájdu knihu, pančušky, pyžamko a stavebnicu - tehličky pre detičku, ktorú milujú a s ktorou sa uhrajú až do úmoru samé
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >