Veľkí bratia a veľké sestry motivujú rómske deti k učeniu

TASR, 30. októbra 2019 o 05:00

Minimálne na dve hodiny týždne sa s vybratými rómskymi deťmi z Parchovian, Richnavy, Dobšinej a košických Ťahanoviec stretávajú ich „starší súrodenci" z radov dobrovoľníkov. Majú ich motivovať k učeniu a byť pre ne pozitívnym vzorom.

Rómskym deťom pomáhajú dobrovoľníci, motivujú ich k učeniu.

Foto: TASR

Program podpory nadaných rómskych detí s názvom Big B/S pod patronátom Dobrovoľníckeho centra Košického kraja realizuje Košický samosprávny kraj aj tento školský rok. Aktuálne „starší súrodenci" mentorujú 23 rómskych detí. Podľa riaditeľky dobrovoľníckeho centra Miroslavy Langerovej je projekt úspešný, dve jeho absolventky sa samé stali tútorkami.

Názov projektu Big B/S je skratkou Big Brothers Big Sisters, teda v preklade Veľkí bratia, veľké sestry. „Cieľom tohto programu je podporovať nadané rómske deti tým, že im umožníme zažiť podobný vzťah, aký zvyknú mať deti so svojím starším súrodencom. Práve starší súrodenci sú často najlepšími vzormi, ktoré nás v živote pozitívne formujú a nasmerujú, a to je ambíciou aj tohto projektu," vysvetlil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Rómske deti z osád s potenciálom vybrali do programu školy a komunitné centrá. Každé z nich má príležitosť tráviť čas s veľkým bratom alebo sestrou, dobrovoľníkom, raz do týždňa minimálne dve hodiny. Pri stretnutiach podľa Langerovej nejde primárne o doučovanie, ale predovšetkým o motivovanie detí k aktívnemu životu. Úlohou mentora je stať sa pozitívnym vzorom, ktorý deťom z marginalizovaných rómskych komunít zväčša chýba.

Dĺžka zotrvania v programe je rôzna. Dieťa úspešne ukončí program v momente, keď je prijaté na strednú školu s maturitou. Aktuálne zapojených 23 rómskych detí navštevuje prevažne tretí ročník základných škôl.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >