Štát chce učiť rómske deti hygiene, dostanú pomôcky aj knihy

SITA, pt, 24. júla 2019 o 05:56

Ako si čistiť zuby či umývať ruky majú naučiť deti predškolského a mladšieho školského veku knihy a pracovné listy, ktoré ministerstvo zdravotníctva distribuovalo po celom Slovensku.

Pomôcky a pracovné listy majú zlepšiť hygienu aj zdravie v marginalizovaných komunitách.

Foto: MZ SR

Určené sú predovšetkým deťom v rómskych osadách a tým, ktoré žijú v „prostredí zníženého hygienického štandardu“.

Malo by ich dostať 251 lokalít na východnom, strednom a západnom Slovensku. Medzi 257 asistentov osvety zdravia sa prerozdelilo 32 tisíc pracovných listov, 8 tisíc knižiek o bábike, farebné ceruzky a hygienické pomôcky na realizáciu osvetových aktivít na tému Hygiena rúk, Dentálna hygiena a Hygiena celého tela.

„Správanie súvisiace so zdravím je potrebné upevňovať a podporovať najmä v detskom veku. Správne a pravidelné postupy osobnej hygieny nielen v prostredí zníženého hygienického štandardu pôsobia ako účinná prevencia pred niektorými infekčnými ochoreniami,“ uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

„V prostredí zníženého hygienického štandardu zohráva hygiena významnú úlohu pri prevencii infekčných ochorení. Každá lokalita, v ktorej pôsobíme, má svoje špecifiká, zlé materiálne podmienky na úrovni komunity a domácností vedú k zvýšenému riziku infekčných ochorení. Osvetové aktivity, ktoré realizujú naši pracovníci, sú dôležité pre prevenciu a zdravie všetkých obyvateľov," vysvetlila riaditeľka príspevkovej organizácie Zdravé regióny Tatiana Hruštič.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >