Rómske deti vzdelávajú ženy z ich vlastnej komunity

TASR, 29. novembra 2018 o 14:47

Vyškolené rómske ženy pomáhajú deťom v niektorých osadách. V Muránskej Dlhej Lúke, Kecerovciach a Zborove poskytujú štyri takzvané omamy starostlivosť deťom zo 60 rodín.

Každé dieťa si zaslúži dostať šancu.

Foto: Shutterstock.com

Vzdelávanie a skorú starostlivosť o deti z chudobných rómskych komunít podporia peniaze, ktoré Americká obchodná komora v SR (AmCham Slovakia) získala v rámci 24. ročníka charitatívnej zbierky Thanksgiving Charity Drive. Vyzbieranú sumu 8 790 eur odovzdali predstavitelia AmCham Slovakia neziskovej organizácii Občianske združenie Cesta von pre účely projektu Omama.

Cieľom aktivity, ktorej pilotnú fázu realizuje nezisková organizácia od augusta 2018, je rozvíjať potenciál a zručnosti detí z chudobného prostredia už od skorého veku, a tým ich lepšie pripraviť do školy i samostatného života. Omamy sú ženy z rómskych komunít, ktoré sú vyškolené, aby rozvíjali, vzdelávali a stimulovali malé deti vo vylúčených osadách najchudobnejších častí Slovenska. V Muránskej Dlhej Lúke, v Kecerovciach a Zborove poskytujú štyri omamy služby ranej starostlivosti o deti zo 60 rodín.

„Vďaka finančným prostriedkom projekt rozšírime o ďalšie komunity a vyškolíme i zamestnáme ďalšie omamy, ktoré tak budú mať vplyv na viac ako sto detí z rómskych osád,“ uviedol výkonný riaditeľ organizácie Cesta von Pavel Hrica.

Finančné prostriedky pre vybranú neziskovú organizáciu získala Americká obchodná komora v SR prostredníctvom štedrej podpory svojich členských firiem. „Táto charitatívna zbierka je príležitosťou pre všetky členské spoločnosti Americkej obchodnej komory v SR, aby podporili aj také projekty, ktoré nie sú bezprostredne späté s ich podnikateľskou činnosťou, avšak vo veľkej miere ovplyvnia životy tých ľudí, ktorí to skutočne potrebujú," uviedol v súvislosti so zbierkou výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory v SR Ronald Blaško.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >