Variť si doma sa oplatí. Ľudia sú nielen zdravší, ale aj šťastnejší a veľký prospech majú z toho i deti

Patricia Poprocká, 17. apríla 2023 o 04:50

Čo dnes zasa variť? Možno vás táto večná otázka už otravuje, vedzte však, že nie je zbytočná a že varenie doma má veľký zmysel. Výskumy ukázali, že ľudia na domácej strave žijú dlhšie, sú zdravší a ich deti majú lepšie výsledky v škole i lepšie vzťahy.

Domáca strava prospieva zdraviu i duševnej pohode.

Foto: Shutterstock.com

„Varenie doma nás môže urobiť šťastnejšími a zdravšími,” zhrnul význam domácej stravy známy gastroenterológ, niekdajší riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v Bratislave a autor viacerých publikácií o zdravom stravovaní docent Ladislav Kužela. Na sociálnej sieti pripomenul viacero výskumov, ktoré potvrdzujú prínosy doma vareného jedla.

„Ukázalo sa, že varenie doma päťkrát týždenne zvyšuje pravdepodobnosť, že o 10 rokov budete stále nažive až o 47 percent,” konštatoval napríklad. Človeku pritom prospieva nielen vyššia kvalita doma uvareného jedla, ale aj proces samotný, teda plánovanie (áno, tá večná otázka Čo dnes variť?), nakupovanie surovín a v neposlednom rade i spoločné trávenie času – pri príprave i konzumácii.

Samozrejme, ľudia, ktorí jedia domácu stravu, konzumujú menej cukru a tuku a viac zdravších potravín ako zelenina, ovocie či celozrnné výrobky.
Ladislav Kužela dal za príklad najdlhšie žijúcich a najzdravších ľudí na svete, ktorí žijú v tzv. regiónoch „modrých zón“ – tí si varili doma pravidelne celý život. (Modré zóny označil Dan Buettner v časopise National Geographic v roku 2005 ako oblasti, kde sa ľudia dožívajú dlhovekosti – Loma Linda, komunita adventistov v Kalifornii, Poloostrov Nicoya na Kostarike, ostrov Sardínia, časť Grécka Ikaria a ostrov Okinawa v Japonsku). „Jedenie vonku sa pre väčšinu storočných ľudí považuje skôr za slávnostný výlet, vzácnu pochúťku, ktorá je zvyčajne vyhradená pre svadbu alebo inú slávnostnú príležitosť,” uviedol lekár na svojom instagramovom profile.

Odborníci skúmali aj vplyv domácej stravy na deti. Ukázalo sa, že deti, ktoré častejšie jedia domáce jedlá, majú menšiu pravdepodobnosť nadváhy a majú tendenciu konzumovať viac ovocia a zeleniny ako ich spolužiaci, ktorí chodia do reštaurácie. Okrem toho deti, ktoré majú pravidelné rodinné večere, majú lepšie výsledky v škole aj zdravšie vzťahy. Menej často neskôr pijú, fajčia alebo sa dostanú do problémov.
Variť doma sa teda v každom prípade oplatí. Čo budete dnes variť?

Ladislav Kužela varenie doma jednoznačne odporúča:







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >