Vajíčko ako základ masky na vlasy. Vyskúšajte niektorý z domácich receptov

Patricia Poprocká, 4. júna 2021 o 04:39

Kadečo z nich vymýšľali už naše staré mamy, keď ako mladé dievčatá chceli mať pekné lesklé vlasy, dnes, keď sa mnohí ľudia vracajú k prírodným prípravkom namiesto chémie, sa začínajú tešiť obľube opäť. Vajíčka majú aj v starostlivosti o vlasy bohaté využitie a v kombinácii s ďalšími potravinami vytvárajú účinné výživné masky.

Domáce balzamy na vlasy sú lacné, dajú sa pripraviť veľmi jednoducho a nezaťažujú životné prostredie.

Foto: shutterstock.com

Je to jednoduché – ako zloženie vajíčok napomáha nášmu organizmu, keď ich jeme, napomáha aj vlasom, ak si z nich vyrobíme zábaly. Vajíčko obsahuje vitamíny a minerály – napríklad práve zinok, prospešný pre rast vlasov a ich spevnenie, vápnik, fosfor, horčík, jód, selén či železo, tiež vitamíny A, D, E, B6 a B12.

Ďalšou výhodou vajíčka je, že ho možno použiť na všetky typy vlasov, keďže sa dá oddeliť bielok od žĺtka a každý je vhodný na niečo iné. Vaječný bielok sa používa na mastné vlasy, žĺtok na suché. Na normálne vlasy zasa celé vajíčko.

Pri použití vajíčkových zábalov treba pamätať na jednu vec – ak ich budete zmývať, nepoužívajte horúcu vodu, aby sa vám na hlave neurobila praženica. Ak sa zabudnete, neostane vám iné než ju potom pracne vyčesávať.

Z vajíčok môžete na vlasy vyrobiť rôzne regeneračné a posilňujúce masky, prispôsobené vášmu typu vlasov. Tu je niekoľko receptov.

Olivová proti vysúšaniu

Pomáha najmä na suché vlasy, poškodené, rozštiepené končeky a tiež proti lupinám. Rozmiešajte jedno vajíčko s olivovým olejom – asi tromi lyžicami (presné množstvo závisí od veľkosti vajíčka, môžu byť dve i štyri lyžice). Ak máte dlhé vlasy, všetko samozrejme znásobte. Zmes naneste na vlasy, prikryte igelitovým sáčkom a následne uterákom. Nechajte pôsobiť asi polhodinku, ale pokojne môžete aj dlhšie – najmä ak sú vlasy výraznejšie poškodené. Potom vlasy dôkladne umyte. Odporúča sa masku dávať opakovane každý týždeň, kým sa stav tvlasov rvalejšie zlepší.

Čistá vajíčková

Aby sa minimalizoval zápach, odporúča sa pridať citrónovú šťavu. Vajíčko (vajíčka, resp. len bielka alebo len žĺtky) rozmiešajte do peny a naneste na vlasy. Nechajte pôsobiť 30 minút, potom vajíčko zmyte spomínanou studenou vodou. Ak je preč, môžete teplou. Maska dodá vlasom živiny, posilní ich, budú prirodzene pekné.

Vajčíko zabezpečuje vlasom skvelú výživu. Výhodou je, že ho možno v prípade potreby rozdeliť na bielok a žĺtok.

Foto: shutterstock.com

Ricínová proti vypadávaniu vlasov

Zabrániť vypadávaniu vlasov má práve ricínový olej. Základný recept je jeden vaječný žĺtok a jedna lyžica ricínového oleja. Všetko zmiešať a naniesť na pokožku hlavy. Prikryť igelitom, uterákom a nechať pôsobiť aspoň hodinu, pokojne aj viac. Potom vlasy dôkladne umyť.

Kávová na posilnenie

Kofeín má priaznivé účinky na vlasy, posilňuje ich a podporuje rast. Má teda zmysel naniesť ho aj priamo na pokožku. Kávovú masku pripravíte tak, že zmiešate s vajíčkom, resp. žĺtkom alebo bielkom (podľa typu vlasov) dve lyžičky mletej kávy a dve lyžičky olivového oleja. Podľa niektorých receptov môžete pridať i lyžičku medu. Všetko spolu zmiešať, aby vznikla hladká zmes, ktorú naneste rovnomerne po celej hlave ku korienkom vlasov. Aj tu sa odporúča prikryť igelitom a uterákom. Zmyť po polhodine.

Pivová na lesk a silu

Rozmiešajte vajíčko v pohári piva (1-2 decovom) a naneste na vlasy. Zabaľte do igelitu a prikryte uterákom, nechajte pôsobiť 20-30 minút. Potom dôkladne zmyte. Pivo zvýši lesk vlasov a posilní ich štruktúru. Budú pevnejšie. Neumývajte si ich potom šampónom, stačí vodou, zapáchať nebudú.

Pivo nielen ako nápoj, pomáha aj vlasom.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Tip na záver:

Lesklé vlasy dosiahnete jednoducho aj tak, že si ich opláchnete vodou, do ktorej pridáte jablčný ocot. Na liter vody stačia tri-štyri polievkové lyžice.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >