Ako mať lesklé a pevné vlasy bez chémie? Skúste toto domáce tužidlo

pt, 13. februára 2019 o 10:08

Nestojí takmer žiadne peniaze ani námahu. Gélové, penové tužidlo alebo spevňovaciu vodičku, aby vlasy po umytí držali tvar, môžete nahradiť vlastným výrobkom. Základom sú ľanové semienka.

Príprava domáceho tužidla zaberie minimum času aj peňazí.

Foto: shutterstock.com

Na jednu dávku stačí polovica lyžičky. Môže byť aj viac, podľa toho, či chcete tužidlo alebo gélov konzistenciu. Ľanové semienka treba povariť v dvoch deci vody, postačí minúta. „Potom to scedím, nechám mierne vychladnúť a prelejem na ešte mokré vlasy, ihneď po umytí,“ opisuje svoj návod Anna Klienedlerová z Detvy, ktorá sa už niekoľko rokov venuje príprave vlastných saponátov aj kozmetických výrobkov.

Ľanové tužidlo odporúča nechať na vlasoch pôsobiť desať až pätnásť minút. Za ten čas by mali byť vlasy v teple – zabalené v uteráku. „Potom už len prečešem a nechám voľne uschnúť,“ približuje metódu, ako dosiahnuť želateľný tvar účesu a lesk bez chemických prostriedkov, ktorých obaly ešte k tomu znečisťujú životné prostredie. V tomto prípade sa prevaerné semienka môžu použiť ešte do kompostu, napríklad.

Kto má dlhé vlasy, môže pochopiteľne dávku zdvojnásobiť. Tužidlo je dobré pripraviť vždy čerstvé.

„Mám to odskúšané, vlasy žiaria, sú lesklé a držia tvar. Pritom žiadna chémia, len krásne zdravé vlasy,“ vraví Anna Klienedlerová. Vyskúšate?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >