V Turej Lúke pri Myjave sa uskutočnia Fašiangy v Gazdovskom dvore

TASR, 7. februára 2020 o 05:00

Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave organizuje výchovno-vzdelávacie podujatie Fašiangy v Gazdovskom dvore Turá Lúka. Určené je hlavne deťom.

Fašiangy na Turej Lúke.

Foto: Myjava.sk

„Ľudia na staré zvyky postupne zabúdajú a aj keď ich sčasti dodržiavajú, ich pôvodný význam nepoznajú. Preto sme pripravili interaktívne podujatie, na ktorom sa deti majú možnosť dozvedieť niečo o najveselšom období roka a špecifikách typických práve pre oblasť myjavského regiónu," vysvetlila dôvod vzniku tohto podujatia odborná pracovníčka CTK Eva Čmelová.

Podujatie, ktoré sa uskutočňuje už viac ako desať rokov, bude v priestoroch Gazdovského dvora od 10. do 14. februára. „Fašiangy sa začínajú po Troch kráľoch a trvajú až do Popolcovej stredy. Predstavujú ukončenie zimného cyklu, hospodárskeho roka a prechod medzi zimou a jarou. V cirkevnom kalendári predchádzajú dlhému pôstu, po ktorom nasledovalo obdobie jarných prác," uviedla Čmelová.

Cez fašiangy sa robili svadby a hody, usporadúvali zábavy, robili sa obchôdzky mládeže po dedine a na záver fašiangov sa symbolicky pochovávala basa. Fašiangové obdobie sa nieslo v znamení hudby, tanca, radosti, žartovania a dobrej nálady. V Myjave a okolitých kopaniciach sa chodilo pod šable. Obchôdzky robili slobodní mládenci, šablári bez masiek, ktorí s ražňami alebo šabľami chodili po domácnostiach.

Podujatie je určené predovšetkým pre deti z materských, základných a stredných škôl. Detskí návštevníci si budú môcť vyskúšať fašiangový sprievod. „Podujatie bude spojené s výučbou piesní a tancov typických pre toto najveselšie obdobie roka. V prípade záujmu sa môžu záujemcovia na fašiangové podujatie prihlásiť v CTK alebo na mail eva.cmelova@ctk.tsk.sk," dodala Čmelová.

vm mac





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >