Začali fašiangy, obdobie jedla a zábavy. Čo o nich viete?

TASR, 8. januára 2020 o 04:04

Po sviatku Zjavenia Pána, známom aj pod názvom Traja králi (6. januára), sa včera 7. januára začali fašiangy, ktoré sa skončia pohyblivým utorkom (25. februára) pred Popolcovou alebo takzvanou škaredou stredou. Tá v roku 2020 pripadne na 26. februára. Fašiangy boli a zostali obdobím jedla a zábavy.

Minuloročné fašingy v skanzene Stará Ľubovňa.

Foto: Facebook Ľubovnianského múzea

Slovo fašiang pochádza z nemeckého vast-schane, ktoré vo voľnom preklade znamená posledný nápoj. Symbolizovalo nastávajúci 40-dňový pôst pred Veľkou nocou, ktorý sa v minulosti bral vážne. Preto mali byť posledné fašiangové dni, nazývané ostatky, dňami zábavy. Z veľkomoravského obdobia je známy názov mjasopust.

Korene fašiangových zvykov siahajú do dávnej minulosti, až k slovanským pohanským predkom. Podľa dĺžky fašiangového obdobia sa rozlišovali krátke a dlhé fašiangy.

Naši predkovia žili a stravovali sa striedmo, ale počas fašiangov pred pôstom bolo zvykom jesť do sýtosti. Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a rôzne zabíjačkové špeciality.

Inú formu získali fašiangy po prijatí kresťanstva. Z nich ako fragment zostali až do dnešných dní obchôdzky v maskách. V súčasnosti ide skôr o zábavu, ale v minulosti mali masky rituálny význam. Tie fašiangové boli najmä zvieracie. V prvej polovici 20. storočia k maskám pribudol aj vojak so šabľou a na ňu napichovali gazdiné potravinové podarúnky. Každá obec mala svoje tradičné vinšovačky a masky. V sprievode nechýbal ani ľudový zabávač.

Fašiangové obchôdzky a zábavy vrcholili na spoločnej veselici v krčme, kde sa vystrojila hostina spojená s tancovačkou a o polnoci sa pochovávala basa. Akt pochovania basy symbolizoval, že hudobné nástroje zmĺknu, zábava sa končí, nastáva obdobie pôstu a ľudia sa majú ponoriť viac do seba.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >