V Slovenskej národnej knižnici v Martine predstavia učebnicu zo 17. storočia

TASR, 29. februára 2020 o 04:01

Slovenská národná knižnica v Martine ponúkne počas Týždňa slovenských knižníc od 2. do 7. marca možnosť pozrieť sa na najstaršie učebnice a cestopisy na území Slovenska či nahliadnuť do tajov reštaurovania a digitalizovania písomného dedičstva.

Slovenská národná knižnica v Martine.

Foto: Facebook Slovenskej národnej knižnice

Prednáška Najstaršie učebnice na území Slovenska predstaví, ako a z čoho sa kedysi vyučovalo. „Čerešničkou na torte bude ukážka faksimile učebnice z roku 1658 Parva Schola, ktorú používali študenti na gymnáziách, a vyučovacích pomôcok spred 200 rokov. Učebnica bola pôvodne určená pre gymnaziálne typy škôl a obľúbenou bola z toho dôvodu, že prostredníctvom výkladu jednotlivých gramatických kategórií latinského jazyka vysvetľovala hlavné tézy protestantského učenia," uviedla hovorkyňa knižnice Katarína Štefanides Mažáriová s tým, že knižnica uchováva dva exempláre tejto vzácnej barokovej učebnice.

V prednáške Najstaršie cestopisy z fondov Slovenskej národnej knižnice porozpráva historička múzea Jana Cabadajová o tom, ako cestovateľská vášeň a túžba po objavovaní spôsobili v stredoveku ošiaľ. „Ukážky z historických fondov zas budú pre návštevníka dôkazom, ako sa počas šiestich storočí zdokonaľovala kartografická literatúra a menil pohľad človeka na okolie, Európu i svet. Ako postupne zapĺňali papier novoobjavené územia, ľudia si začali uvedomovať, že práve presnosť je to, čo je na mape podstatné," podotkla hovorkyňa knižnice.

Odborníčka v oblasti mediálnej komunikácie Dana Petranová bude hovoriť o moci médií a ako sa s ňou vyrovnať. „Spoločne sa pozrieme na minulosť a súčasnosť médií a zistíme, kedy boli rozhlas, noviny či televízia považované za všemocné a kedy za bezmocné. Skúsime zistiť, ako na nás vplývajú médiá, sociálne siete či naši rodičia, spolužiaci a kamaráti. Zároveň vyzdvihneme situácie, v ktorých nám médiá môžu pomôcť a, naopak, ako nám môžu uškodiť," uviedla Petranová.

„Aj tento rok sme do ponuky zaradili Deň otvorených dverí v Konzervačnom a digitalizačnom centre Slovenskej národnej knižnice vo Vrútkach. Návštevníci uvidia, ako sa bežne ošetrujú a chránia knihy a vzácne dokumenty. Samotný proces digitalizácie, skenovanie a následné spracovanie a úprava digitalizovaných objektov objasnia, ako sa kniha dostane do tabletu či mobilného telefónu. Na návštevu je potrebné nahlásiť sa na telefónnom čísle 043/24 51 199. Vstup na podujatia je zdarma," uzavrela hovorkyňa knižnice.

Podrobný program nájdete na tomto odkaze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >