Slováci uprednostňujú papierové knihy pred elektronickými

pt, 28. februára 2020 o 04:00

Elektronika alebo klasický papier? Tak, ako školáci pri dôležitých skúškach využívajú na učenie najradšej papierové poznámky a texty, platí to aj pre voľný čas. Napriek moderným smatrfónom a čítačkám väčšina ľudí má najradšej papierovú knihu.

Police plné kníh vytvárajú príjemnú atmosféru.

Foto: shutterstock.com

Konštatujú to aj slovenskí predajcovia kníh. Ľudia si dokonca papierové knihy kupujú, aj keď ich už prečítali v elektronickej podobe. ,,Stretávame sa veľmi často s tým, že ak sa čitateľovi kniha v elektronickej podobe páči, zakúpi si aj vytlačenú“ hovorí napríklad marketingový riaditeľ Panta Rhei, Lukáš Bonk.

V prospech e-kníh hovorí to, že sú ekologické, a tiež to, že ich možno čítať aj potme. „Využívam to napríklad pri uspávaní detí. Ležím pri nich, stlmím jas obrazovky, ja vidím čítať a oni môžu zaspávať potme, ako im to vyhovuje. Samozrejme, ak by som si takto čítala hodinu či dve, určite by ma boleli oči,“ opisuje skúsenosti Eva, matka dvoch škôlkárov.

V prospech papierových kníh zasa hovorí to, že si človek urobí „to pravé pohodlie s knihou v ruke“. Čítanie textu na papieri je šetrnejšie k očiam, žiadne žiarenie ani blikanie obrazovky. Netreba sledovať stav batérie či elektrické pripojenie.

A hoci na výrobu kníh treba papier, ktorý sa vyrába z dreva, aj v tomto smere sa začínajú hľadať ekologické riešenia. Vznikajú takzvané eko-knihy, vyrobené z recyklovaného papiera a aj tlačiarenské farby pochádzajú z ekologických materiálov.

Tie obyčajné knihy možno v krajnom prípade odniesť do antikvariátu alebo do zberu. Veľkej obľube sa teší výmena kníh. V mnohých mestách na uliciach alebo v kaviarňach sú špeciálne skrinky prípadne poličky, kde si možno zobrať niektorú z kníh a priniesť tam zasa niečo prebytočné z vlastných zásob.


ANKETA:

Aké knihy radšej čítate?

72,9%



19,6%



4,7%



0,0%



2,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >