V školských jedálňach sa začalo variť zdravšie, čo už deti na tanier nedostanú?

TASR, SITA, 21. septembra 2021 o 03:43

Fazuľový šalát s kečupom si už deti na obede nedajú. Naopak pribudli zdravšie polievky či nátierky.

V školskej jedálni zdravšie.

Foto: shutterstock.com

Rezort školstva upravil školské stravovanie, už od septembra začala platiť revízia materiálno-spotrebných noriem, teda receptúr a zásad varenia. Záujemci si ich môžu pozrieť na webe ministerstva. Zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá.

„Pridané boli zdravšie polievky, nátierky, pribudli tiež jedlá z diviny a zvýšil sa podiel čerstvej zeleniny. Po tejto revízii je možné zvýšiť podiel zeleniny až o 40 percent," povedala poslankyňa Národnej rady Jarmila Halgašová s tým, že revíziou receptúr reagovali na aktuálne poznatky vedy o výžive, výzvy a odporúčania rady Európskej únie, Svetovej zdravotníckej organizácie ako aj Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny a európskych spoločností pre výživu. Cieľom podľa jej slov je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky, či zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a ak sa dá, najmä od regionálnych výrobcov, pestovateľov. V tejto súvislosti majú ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania.

Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. „V predchádzajúcom období sme vyčlenili 2,7 milióna eur na obnovu školských jedální. Pomohli sme tak 570 jedálňam," konkretizoval minister školstva. Tretím krokom, ktorému sa chce rezort školstva v budúcnosti venovať, je vzdelávanie školského personálu. Halgašová uviedla, že v lete 2020 pripravila pilotný projekt Školská jedáleň zameraný na vzdelávanie kuchárov. Projekt sa zatiaľ uskutočnil v piatich krajoch a počas letných prázdnin sa doň zapojilo približne 20 škôl. „Hlavným cieľom je zvýšiť záujem detí o stravovanie v školských jedálňach. Podľa prieskumu sa takmer polovica detí v školskej jedálni nestravuje. Je preto potrebné zvýšiť atraktivitu jedál a zaviesť moderné trendy prípravy jedál podávaných v našich jedálňach," povedala.

„Od prvého októbrového týždňa bude tento projekt pokračovať za plnej prevádzky školských jedální. Spolu s odborníkmi sa budeme vracať aj na školy a medzi kuchárov, ktorí už školenie absolvovali," povedala Halgašová. Jej cieľom je zostaviť v budúcnosti aj video archív receptúr zo školských kuchýň vrátane hodnotenia pripravených jedál.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >