Môže alebo nemôže jesť malé dieťa vaječný bielok? Odpoveď mnohých prekvapí

pt, 1. júna 2021 o 05:47

Väčšina ľudí bez váhania povie „nie“. Dieťa do jedného roka nemá jesť vaječný bielok, a to pre vysoký podiel bielkovín, s ktorými si detský organizmus nedokáže poradiť. Tak nám to odporúčali celé roky odborníci i skúsenejší rodičia. Skutočnosť je však iná.

Na vajíčku nie je pre bábätko nič zlé, rovnako ani na cibuli, cesnaku či dokonca pečenom mäse.

Foto: shutterstock.com

V skutočnosti na vaječnom bielku nie je nič zlé a aj malé dieťa si môže bez výčitiek dať kúsok praženice či inak upraveného celého vajíčka.

„Kedysi sa hovorilo, že bábätko má síce dostávať žĺtok, ale bielok z vajíčka až neskôr z dôvodu obsahu bielkovín. A na druhej strane sa príjem bielkovín naháňa, aby ich bábätko dostávalo,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Sylva Šmídová v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného.

Rozmanitá a zdravá strava pritom nepredstavuje pre dieťa nebezpečenstvo a predsudky voči mnohým jedlám sú zbytočné. Aj voči spomínanej praženici s cibuľkou. „Bábätko zje kúsok praženice, nie je to tak, že by jeho celodenný príjem potravy tvorila len praženica z mnohých vajec,“ pripomína Sylva Šmídová.

To isté platí aj o ďalších obyčajných jedlách, ktoré sú bežnou súčasťou jedálneho lístka dospelých, no bábätku ich z nepochopiteľných príčin odmietame dávať.

Napríklad uhorka, ktorú môže dieťa jesť v šaláte, ale aj lízať či obhrýzať priamo z rúčky. V poriadku je podľa Sylvy Šmídovej dokonca aj smotana. „Smotana je kravské mlieko, ktoré deti dostávajú v umelom mlieku a nikto sa nad tým nepozastavuje. To, že je v smotane veľa tuku? Deti potrebujú tuk, koniec-koncov, do umelého mlieka je tuk špeciálne pridávaný navyše, takže deti kŕmené umelým mliekom v podstate pijú mlieko so zvýšeným obsahom tukov,“ približuje odborníčka.

Odopierať si netreba podľa nej ani cesnak či pečené mäso. Sylva Šmídová pripomína štúdie, ktoré ukázali, že ak dojčiace matky jedli cesnak, ich bábätká boli prisaté na prsníku dlhšie.

„Zdá sa, že kŕmenie bábätka sme si spojili s akousi predstavou striedmosti alebo utrpenia z jedál bez chuti. Prečo by bábätku jedlo, ktoré jedáva, nemohlo chutiť? Ak si predstavujeme pečené mäso ako príliš slané, tak ho môžeme posoliť menej, ale čo presne by tam predstavovalo problém?,“ konštatuje výživová poradkyňa v spomínanej knihe Sprievodca rodiča dnešného.

„Je zaujímavé, že ľudia majú zakorenenú predstavu, že jedlo, ktoré bežne jedia, je ťažko stráviteľné alebo nebezpečné pre bábätko, hoci v skutočnosti nevedia povedať, čoho presne sa boja.“ Bábätko má podľa Sylvy Šmídovej vo veku, kedy začína jesť, normálny tráviaci trakt a ak by bolo niečo nevhodné pre bábätko, tak je to nevhodné aj pre dospelých.

O prvých jedlách aj na víkendovej konferencii

Výživa bábätiek je aj jednou z tém veľkej online konferencie Sprievodca rodiča dnešného (Prvý rok), ktorá sa uskutoční tento víkend. Portál ahojamama.sk je mediálnym partnerom a v našej súťaži ste mohli vyhrať vstupenky.

Súťažnou otázkou bol práve spomínaný vaječný bielok, či ho môže bábätko jesť. Mnohí z vás odpovedali, že nemôže, no práve preto sme do žrebovania o vstupenky zaradili všetky, nielen správne odpovede.

Vstupenky získavajú:
Tomáš B., Trnava
Dana F., Nitrica
Iveta K., Bratislava
Veronika N., Nové Mesto nad Váhom
Tomáš C., Liptovské Sliače

Blahoželáme!

Na konferencii sa dozviete veľa nového nielen o výžive bábätiek, ale aj o prvých minútach a dňoch po pôrode, o zdravotnej starostlivosti o novorodenca, o dojčení, nosení, vzťahovej väzbe, osobnosti bábätka, plači, zúbkoch, aj o pocitoch samotných žien.

Vystúpi na nej 10 odborníčok z rôznych oblastí. Každý, kto si kúpi alebo vyhrá vstupenku, sa môže k materiálom z konferencie kedykoľvek na internete vrátiť počas nasledujúcich 12 mesiacov.

Ak máte záujem o účasť na konferencii a vstupenky ste nevyhrali, môžete si ich zakúpiť na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Súťaže - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >