V košickom hniezde záchrany by dieťa zomrieť nemohlo

Gabriela Bachárová, 22. apríla 2022 o 04:00

Zamestnanci košickej Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura chodia hniezdo záchrany fyzicky kontrolovať dvakrát denne, ráno a večer. Nespoliehajú sa tak len na signalizáciu, ktorá zrejme zlyhala v nešťastnom prípade z bratislavských Kramárov. Dohra bola tragická, dieťa pravdepodobne v hniezde záchrany ležalo viac dní a bez pomoci zomrelo.

Život nešťastného chlapčeka skončil skôr, ako začal (ilustračné foto).

Foto: Shutterstock.com

Namiesto pomoci smrť. Utorková tragédia otriasla Slovenskom, polícia vyšetruje, ako je možné, že maličkého chlapca z hniezda záchrany nik niekoľko dní nevybral, až si ho tam napokon našiel krutý osud. Vyzerá to tak, že nefungovala signalizácia, ktorá na prítomnosť dieťaťa vo vnútri zariadenia upozorňuje. Žiadny zo zamestnancov ho zrejme nechodil kontrolovať, ani dianie v ňom nesledoval na kamerovom zázname.

Na Slovensku v súčasnosti funguje dvadsať hniezd záchrany, prvé nainštalovali pred osemnástimi rokmi. Nemocniciam ich dodáva občianske združenie Šanca pre nechcených a pomohli už 77 deťom. Od ich vzniku preukázateľne klesol počet pohodených mŕtvych novorodencov, a to v priemere z desiatich na dve deti ročne. Je teda evidentné, že matky, ktoré svoje deti z rôznych dôvodov nechcú, sa ich už nezbavujú potajomky a zločinným spôsobom, ale využívajú služieb hniezd záchrany.

Hniezdo záchrany, ktoré sa nachádza v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura, už zachránilo život dvadsiatim bábätkám, z toho bolo štrnásť chlapcov a šesť dievčatiek. V minulom roku sa v ňom ocitli dve deti. Nemocnica teraz zverejnila vyhlásenie, z ktorého vyplýva, že u nich by k podobnému nešťastiu, ako sa stalo v Bratislave, dôjsť nemohlo.

„Ako hniezdo oznámi, že je v ňom uložené dieťatko? Technicky sa v priestoroch Neonatologického oddelenia dvakrát rozozvučí alarm. Prvý signalizuje, že hniezdo je otvorené. Druhý alarm o tri minúty nato signalizuje, že v inkubátore v hniezde je umiestené dieťa, čo vie náš personál na oddelení na 4. poschodí okamžite skontrolovať aj na monitore PC, vďaka kamere umiestnenej nad inkubátorom,” popisuje zavedenú a fungujúcu prax primárka Neonatologického oddelenia Iveta Kostelníková. Bábätká, ktoré sa ocitnú v hniezde záchrany, sa tak v priebehu pár minút vždy ocitnú v bezpečí na oddelení.

Čo však, ak by technika zlyhala? V Košiciach sa na ňu nespoliehajú na sto percent, ale vedia, že dôležitá je aj osobná kontrola, pretože technika sa môže pokaziť. „Zamestnanci Neonatologického oddelenia dvakrát denne kontrolujú hniezdo aj osobne, pri nástupe na pracovnú smenu o siedmej a pri odchode, cca o devätnástej,” informuje primárka.

„Nájdeným novorodencom poskytujeme plnohodnotnú lekársku pomoc. Neonatológ dieťa vyšetrí, urobí základné klinické vyšetrenia, odhadne jeho vek, a to podľa vonkajších znakov: hmotnosti a dĺžky, podľa prítomnosti zvyšku zaschnutého pupočníka,“ dodáva primárka. Stane sa, že sa pri dieťatku nájde lístoček s menom a dátumom narodenia.

Zdravotníci všetko zdokumentujú, aj oblečenie či ustrojenie dieťatka, dokonca aj to, či bolo čisté alebo zanedbané. Okrem základných laboratórnych vyšetrení, ako je vyšetrenie krvnej skupiny, sa u dieťatka z hniezda realizuje toxikologické vyšetrenie, pre prípad drogovej závislosti matky, ďalej výtery i sérológia, aby sa zistilo, či nemá nejakú infekciu. Následná starostlivosť o zachránené dieťa sa podľa doktorky Kostelníkovej nelíši od starostlivosti o ostatných novorodencov. Hniezdo záchrany nájdu matky v areáli nemocnice na Rastislavovej 43, na prízemí monobloku, kde sídli aj pôrodnica a Neonatologické oddelenie.


Hniezdo záchrany v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach kontroluje aj kamera.

Zakladateľ hniezd záchrany, združenie Šanca pre nechcených vyjadrilo nad tragédiou na bratislavských Kramároch nesmiernu ľútosť: „Od roku 2004, kedy bolo zriadené na Slovensku prvé Hniezdo záchrany, sa nič podobné nestalo. Občianske združenie vždy zriadi hniezdo záchrany a daruje ho danej nemocnici, ktorá sa zaväzuje starať sa o technickú funkčnosť hniezda, jeho hygienu i zdravie novorodenca. Na strane nemocnice je teda starostlivosť nielen o dieťa, ale aj o samotné hniezdo. Zabezpečenie funkčnosti systému spočíva v pravidelnom overovaní funkčnosti: teda v overovaní toho, či sa po každom otvorení hniezda rozozvučí alarm na novorodeneckom oddelení, čo je pre personál nemocnice signál počkať päť minút a potom ísť skontrolovať hniezdo.”

Pred vyše dvomi rokmi občianske združenie vďaka sponzorom technicky vylepšovalo hniezda záchrany tým, že ich napojili na kamerový systém. Každá nemocnica tak môže sledovať vnútro hniezda aj cez kameru. Tú možno nechať viditeľnú na ploche počítača nepretržite. Služba na novorodeneckom oddelení tak má možnosť neustále periférne sledovať hniezdo záchrany zvnútra.

Dieťa z hniezda záchrany môže na adopciu
Do inkubátora môže matka odložiť dieťa do 6. týždňa po narodení. Dieťa je anonymné a právne voľné, čo znamená, že po zápise do matriky môže začať adopčný proces. Matka sa k dieťaťu, ktoré uložila do hniezda záchrany, môže vrátiť dovtedy, kým súd nevydá právoplatné rozhodnutie o adopcii dieťaťa, musí preto konať rýchlo. Po rozhodnutí súdu už biologická matka nemá na návrat k dieťaťu nárok. Ukončenie adopčného procesu je individuálne, môže to trvať jeden, ale aj niekoľko mesiacov.


Kde všade nájdete hniezda záchrany? Pozrite sa na tento odkaz.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >