Hniezda záchrany už pomohli 66 deťom. Vďaka nim ročne nájdu namiesto desiatich len dve mŕtve bábätká

SITA, 4. júna 2019 o 06:02

Hniezda záchrany za pätnásť rokov svojej existencie zachránili 66 novorodencov, z ktorých väčšina išla do náhradných rodín, len sedem detí procesom adopcie neprešlo a k ďalších šiestim sa vrátili biologické matky.

Hniezda záchrany pomáhajú nechceným deťom.

Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda

Hniezda záchrany – verejné inkubátory na záchranu nechcených novorodencov prešli po pätnástich rokoch modernizáciou. Interiér hniezd vybavili kamerami. Predsedníčka združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová spresnila, že pri modernizácii prísne strážili, aby kamera v žiadnom prípade nezabrala matku, ktorá vkladá dieťa do hniezda, takže anonymita matiek bude naďalej garantovaná. K tejto modernizácii pristúpili nielen v záujme operatívnejšieho reagovania na možný zhoršený stav bábätka v hniezde, ale najmä preto, aby nebol v strese personál nemocníc, ktorého členovia musia ísť k hniezdu vždy, keď sa spustí signalizácia, a to aj vtedy, keď hniezdo otvoria iba zvedavci. „S iným nasadením ide sestra k hniezdu, keď bude vidieť, že je tam vložené dieťa a s iným, keď ho pôjde iba dezinfikovať po tom, čo ho otvorili zvedavci,“ konkretizovala Ghannamová. Celá modernizácia stála 13 018 eur.

„Hniezda záchrany napriek možnosti utajeného pôrodu potvrdili opodstatnenie svojej existencie. Od ich vzniku klesol počet nájdených mŕtvych novorodencov z priemerných desať ročne na priemerne dve ročne. Hniezda záchrany dokázali spojiť na Slovensku nespojiteľné: cirkev a ateistov, liberálov a konzervatívcov, odbornú i laickú verejnosť, a to v mene záchrany života a to je v našich končinách zázrak podobný, ako je život sám,“ povedala Ghannamová.

Hniezdo záchrany je len jedným z piatich existujúcich spôsobov, ako sa biologickí rodičia v SR vzdávajú svojich detí. „Našťastie najmenej využívaným spôsobom. Od januára 2005 (vtedy začala platiť možnosť utajeného pôrodu) do konca roka 2018 sa matky cez utajený pôrod vzdali 448 detí a do hniezd bolo vložených za ten istý čas 65 detí. Keďže štát a politici nezriadili pre režim utajeného pôrodu žiadnu linku ani podporu, ženy kontaktujú často práve Šancu pre nechcených," podotkla Ghannamová. Ako zdôraznila, ani naša legislatíva a ani odborná prax nie je pripravená na to, čo robiť, ak dospejú prvé deti z utajených pôrodov a budú sa domáhať otvorenia obálok, ktoré sú uložené na ministerstve zdravotníctva s údajmi biologickej matky.

„Do roku 2014 sa totiž k biologickej identite nedá dostať pre nedôsledný zákon a dovtedy neexistujúcu vyhlášku, ktorú iniciovalo práve združenie Šanca pre nechcených. Do tohto dátumu sa totiž k väčšine detí nedá priradiť obálka matky a ani po náprave tejto fatálnej chyby nie je isté, či je možné obálku otvoriť aj po prípadnom rozhodnutí súdu a ak áno, za akých podmienok má, či nemá byť kontaktovaná biologická matka. Rovnako nie sú v prípade utajených pôrodov, ale ani v prípade Hniezd záchrany ošetrené rodičovské práva biologického otca. Ani s podporou sociálne slabých matiek, ktoré tvoria jednu zo štyroch skupín žien, ktoré sa vzdávajú detí, to v SR nie je ideálne a aj preto čelíme dosť vysokému číslu nechcených detí," dodala. Podľa združenia sa od roku 2013 do konca roka 2018 vzdali na Slovensku rodičia 1 622 detí.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >