Uvarte si z receptov našich predkov. Ako chutí demikát, ako podplameník?

Patricia Poprocká, 7. apríla 2020 o 04:47

Demikát mnohí poznajú len z riekaniek a rozprávok a tí mladší možno ani takto nie. Demikát je však v skutočnosti niečo ako polievka či kaša, ktorú naši predkovia označovali za „národnie jedlo, ktoré by malo byť časté i na panských stoloch, lebo je zdravý, záživný, zvlášte pre slabších na večeru“.

Základom demikátu je bryndza a chlieb.

Foto: shutterstock.com

Tak sa to aspoň uvádza vo vzácnej starej kuchárskej knihe, ktorú zostavila ešte Terézia Vansová, a na ktorú upozornila pedagogička Silvia Bodláková na svojom portále Dobré nápady. „Kniha vyšla v Liptovskom sv. Mikuláši v roku 1930, teda jej tretie vydanie, ktoré mám ja. Vydal ho vydavateľ F. Klimeš. Knižka pochádza ešte z kuchyne mojej prastarej mamy,“ približuje Silvia Bodláková.

Vzácna Nová kuchárska kniha, vydaná v roku 1930.

Foto: Silvia Bodláková

Prináša recepty, neraz už zabudnuté, ku ktorým sa však dnes vďačne vracia čoraz viac ľudí. Silvia Bodláková upozorňuje na kedysi typické, dnes takmer neznáme jedlá ako demikát či podplameník.

Demikát

Kuchárska kniha Terézie Vansovej radí do polievkovej misy nakrájať chlieb „na veľmi tenké smídky“ (postačí na kocky), pridať bryndzu, podľa potreby soľ a buď zväzok kôpru alebo na jemno nakrájanú zelenú cibuľku či pažítku. Zalejte vriacou vodou a nechajte prikryté „pár minút pariť“. „Vody má byť toľko, aby chlieb, ktorý napuchne, príliš nezhustil tento zdravý pokrm,“ uvádza recept. Silvia Bodláková radí liter vody na štvrť kila bryndze a dva veľké krajce chleba. Zjemniť demikát môžete pridaním jednej či dvoch lyžíc smotany či kúskom masla. Silvia Bodláková odporúča vodu s bryndzou zmixovať, ak chcete hladší krém.

Podplameníky

Sú to vlastne chlebové posúchy, alebo niečo ako lokše z chlebového cesta, ktoré naši predkovia obľubovali najmä na raňajky. Treba na ne dve čajové lyžičky chlebového kvásku zmiešať s deci vlažnej vody a so 150 gramov chlebovej múky, Silvia Bodláková odporúča zmiešať pšeničnú s ražnou. Dať trocha soli, prípadne rasce. Z cesta vyvaľkať plátky, ktoré potom opečieme na suchej panvici. Silvia Bodláková odporúča cesto pripraviť vopred a nechať ešte pár hodín podkysnúť. Naši predkovia podplameníky piekli v peci ešte „pred páľom“, teda kým oheň ešte nebol „vyrhnutý“. „Vybraté oprášia sa čistým krýdlom od múky a popola, pomastia alebo čerstvým maslom alebo husacou masťou a posolia sa. Obyčajne sú už k raňajkám hotové a vítané.“

Toľko stará vzácna kuchárka Silvie Bodlákovej. My vám prajeme príjemnú prípravu a dobrú chuť!

Celý príspevok Silvie Bodlákovej si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >