Bryndza je chutná, ale nie vždy jej výrobcovia dodržujú pravidlá.
Foto: Shutterstock.comŠtátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky urobila cielenú kontrolu zameranú na kvalitu slovenskej bryndze, sledoval sa podiel ovčieho hrudkového syra v sušine výrobku. Vybrali si päť výrobcov, u každého kontrolovali dva výrobky.
Bryndza na Slovensku môže byť podľa zákona dvojaká. Vyrobená len z ovčieho syra, či už zrejúceho, alebo skladovaného. Ďalej je možné na trh uvádzať takzvanú zmesnú bryndzu vyrábanú z ovčieho a kravského syra. Podľa vyhlášky však takáto zmesná bryndza musí obsahovať najmenej 50 percent ovčieho syra v sušine výrobku. A práve túto podmienku nesplnil ďalší výrobok z Bryndziarne a syrárne v Zvolenskej Slatine, kde bol podiel ovčieho syra len 15,2 percenta zo sušiny. Išlo o výrobok Plnotučnú bryndza Slatina, 250-gramová. „Nakoľko nebolo ukončené správne konanie, kde by bolo dokázané pochybenie z našej strany, považujeme zverejnenie za poškodzovanie dobrého mena firmy,“ vyjadril sa konateľ bryndziarne Sven Harman.
Ďalší štyria výrobcovia v testoch obstáli. Správny obsah ovčieho syra mali výrobky týchto spoločností: Nika, Považská Bystrica (názov výrobku: Bryndza 125 g), Agrofarma, Červený Kameň (Bryndza plnotučná 125 g), Kluknavská mliekáreň, Jaklovce (Chránená slovenská bryndza 250 g) a Savencia Fromage & Dairy SK, Liptovský Mikuláš (Plnotučná bryndza 125 g).
Dve bryndze, ktoré obstáli, však boli v súlade s vyhláškou len s prihliadnutím na neistotu merania. Išlo o Chránenú slovenskú bryndzu 250-gramovú, ktorá mala podiel ovčieho syra 46,3 a 43,5 percenta.