Úpal, prehriatie. Naučte sa zásady prvej pomoci, možno sa vám zídu

Gabriela Bachárová, 21. júla 2022 o 04:00

Téma aktuálna práve v týchto dňoch, keď teplota atakuje rekordné hodnoty. Dajte pozor, aby na horúčavy vaše dieťa nedoplatilo prehriatím či úpalom.

Bezstarostné kúpanie a v noci úpal. V lete bežné.

Foto: Shutterstock.com

Aký je rozdiel medzi úpalom a prehriatím? Úpal vzniká v dôsledku dlhého pobytu na priamom slnku, za prehriatie môže najčastejšie (ale nie vždy) pobyt v horúcich a vydýchaných priestoroch s vysokou vlhkosťou vzduchu. Príznaky oboch zdravotných problémov sú pritom podobné a môžu vyzerať dramaticky.

Prejavy prehriatia (niekedy sa mu hovorí aj tepelný úpal, zatiaľ čo tomu druhému slnečný) sa objavia hneď, úpal sa často začne hlásiť aj o niekoľko hodín neskôr. Typicky dieťa strávi v letných horúčavách niekoľko hodín na kúpalisku, odchádzate všetci v poriadku, potomok je zdravý, no v noci sa z ničoho nič objaví veľmi vysoká horúčka, zimnica, vracanie, bolesti hlavy, veľký smäd či dokonca stuhnutá šija (dieťa nedokáže v ľahu predkloniť krk). Nemusíte v mysli pátrať, kde sa asi tak mohlo nakaziť nejakou infekciou, jednoducho si „zaobstaralo“ úpal.

Prehriatie sa tiež prejavuje rozmanitými symptómami. Príznakmi sú horúčky, nevoľnosť, vracanie, bolesti hlavy, vyčerpanosť. Postihnutý je tiež často nepokojný, podráždený, dezorientovaný, môže mať až halucinácie. Závažný stav sa prejavuje poruchou vedomia. Pre lepšiu predstavu: príznaky prehriatia sa u vás môžu rozvinúť napríklad v saune, tento zdravotný problém hrozí aj deťom ponechaným v lete v rozhorúčenom aute či bábätkám, ktoré sa aj počas tých najteplejších dní „paria“ v kočíku pod prehodenou plienkou. Skúste siahnuť rukou dovnútra, akú vyhňu tam nájdete.

„Prehriatie vznikne, ak telo vytvára alebo prijíma viac tepla, ako je schopné odovzdať do okolia. Postupne zlyháva tepelná regulácia, teplo sa prestane odvádzať z centra, teplota sa zvyšuje a výsledkom je tepelný úpal," vysvetlil princíp vzniku prehriatia už pred časom záchranár a prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš.

Ako vyzerá prvá pomoc? „V oboch prípadoch je dôležité dať dieťa na chladnejšie a vetrané miesto. Skúste ho osprchovať, dať obklady, zábaly, kúpeľ. Pozor, voda by mala byť príjemná, nie ľadopád,“ radí rodičom na svojom blogu Pediatria s úsmevom detská lekárka Martina Milkovičová.

Tip: Telíčko dieťaťa môžete ochladiť aj s pomocou vrecka s ľadom, ktoré vložíte do uteráka a prikladáte ku krku, do podpazušia a slabín. Prípadne si pomôžte vlhkou plachtou, ktorou postihnutého prikryjete.

Chladné nápoje

Ďalším dôležitým odporúčaním je dostatočný príjem tekutín, avšak pozor, treba to robiť postupne, neradno do dieťaťa na jeden „šup“ naliať liter vody. Veľmi pravdepodobne vám ho vráti späť v podobe vracania. „Tekutiny by mali byť vychladené. Ak máte minerálku, je to perfektné. Do pitia môžete vhodiť kocku ľadu. Ak dieťa vracia, začínajte po lyžičkách,“ poskytuje radu pediatrička.

Nižšiu teplotu zrážať nemusíte, telo sa s ňou dobre vysporiada samo. Podľa detskej lekárky je hranicou, kedy už treba siahnuť do lekárničky, teplota 38,5 stupňa Celzia.

Dobrou správou je, že včasná a správne poskytnutá prvá pomoci pri prehriatí vedie k relatívne rýchlemu odzneniu príznakov, únavy sa však dieťa len tak ľahko nezbaví, môže pretrvávať i pár dní. „Pri úpale sa teplota môže vyšplhať naozaj vysoko a kolíše i 24 hodín. V prípade, že vám dieťa vracia a vy máte problém dostať doň tekutiny v dostatočnom množstve, teplota reaguje na lieky pomaly alebo vôbec, dieťa je zmätené alebo má stuhnutú šiju, nečakajte a čo najskôr vyhľadajte lekára,“ vraví pediatrička. Stuhnutá šija signalizuje, že úpal už začal ovplyvňovať mozog a jeho funkcie. Ak ste problém zvládli doma, v nasledujúcich dňoch dbajte na zvýšený príjem tekutín a nenechávajte dieťa behať na slnku.

Prevencia je vždy lepšia
1. Deti by nemali byť vonku počas najteplejších hodín dňa. Výstraha vždy hovorila, že pobyt vo vonkajších priestoroch sa treba obmedziť najmä medzi jedenástou až treťou hodinou, avšak klimatické zmeny spôsobujú, že v súčasnosti je väčšinou dopoludnia celkom znesiteľne a tie najvyššie teploty prichádzajú s podvečerom.
2. Pokrývka hlavy je samozrejmosťou. Má zakrývať uši a tieniť po celom obvode hlavy.
3. Opatrne so športovými aktivitami vo veľmi teplých dňoch. Fyzická námaha prispieva k vzniku úpalu či prehriatia.
4. V interiéroch dbajte na účinné vetranie a ak sa nedá inak, pomôže aj klimatizácia.
5. A na záver to najdôležitejšie: dostatočný pitný režim je alfou a omegou, rodičia by mali dbať, aby ich deti pili viac ako inokedy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >