Túžba spať s rodičmi ako zlozvyk?

Patricia Poprocká, 10. februára 2020 o 05:06

Rodičovské vzory, ktoré nám podsúva naša spoločnosť, sú niekedy naozaj zvláštne, ak nie rovno škodlivé. Aj keď nie každý musí byť zástancom spoločného spania detí s rodičmi, označovať prirodzenú túžbu detí byť s rodičmi a strach z tmy za zlozvyk, je priveľa. Tak to prezentujú edukatívne brožúry pre mamičky v pôrodnici, na ktorých distribúcii sa podieľa štát.

Prečo niektorí tak neradi vidia dieťa v rodičovskej posteli?

Foto: shutterstock.com

Pripomína to síce zastarané socialistické praktiky, ale sú to naozaj rady čerstvým slovenským mamičkám v 21. storočí: „Aj vaše dieťa sa bojí v tme a chce sa uistiť, že ste stále pri ňom? Nemali by ste mu ustúpiť,“ konštatuje brožúra Rodičia aj ja, ktorú vytvoril kolektív odborných lekárov vrátane psychologičky pre čerstvé matky. Má ich zorientovať v základnej starostlivosti o bábätká, v „pomôckach“ ktoré v materstve potrebujú, a tiež v úradných veciach ako matričný zápis či štátne dávky.

Ako sme informovali minulý týždeň, brožúra napríklad nekriticky vychvaľuje cumlíky bez toho, aby spomenula čo len jedno ich negatívum. Nie je to však jej jediný nedostatok. Ďalším je poradenstvo, čo robiť, keď dieťa chce spať s rodičmi v jednej posteli. Brožúra túto túžbu zaraďuje do kapitoly Detské zlozvyky.

Aj keď existuje množstvo štúdií, ktoré poukazujú na výhody spoločného spania rodičov s deťmi a naopak, na nevhodnosť skorej separácie detí v samostatnej izbe, táto rodičovská príručka na ne neberie ohľady. Naopak, vyzdvihuje potrebu rodičov vyspať sa a nesprávne hodnotí, že s deťmi v ich posteli to nie je možné. Dokonca rodičom podsúva, ako sa majú cítiť a samostatné spanie detí označuje za výchovný mantinel, ktorý treba dieťaťu dať.

„Aj vy sa potrebujete vyspať po dlhom namáhavom dni, no pri kopajúcom a metajúcom sa dieťati vedľa vás si neodpočiniete. Pre výchovu dieťaťa sú dôležité isté pravidlá a presne stanovené hranice. Ak má dieťa zlé sny, choďte ho utíšiť, ale neostaňte pri ňom, ani si ho neodneste do svojej postele, mohlo by to v budúcnosti zneužívať,“ radí príručka.

Odkiaľ autori príručky zistili, že každé dieťa sa v posteli metá a kope, neuvádzajú. Ani to, čo znamená zneužívanie a čo je škodlivé na tom, ak spia deti so svojimi rodičmi.

Neobstojí ani argument, že rodič sa s dieťaťom v posteli nevyspí. Pretože ak by dieťa mohlo spať s rodičmi, cítilo by sa bezpečne, malo by pokojný spánok a všetci by si do rána spoločne oddýchli. Ak ale dieťa s rodičmi nespí a budí sa zo spánku, má strach a volá ich k sebe, práve to rodičov v noci vyrušuje a spôsobuje na druhý deň pocit nevyspatia. Namiesto vysvetľovania a pokusov učiť dieťa spať samé je jednoduchšie splniť detskú potrebu mať pri sebe blízkeho človeka. Skôr či neskôr z toho vyrastie a bude chcieť mať súkromie.

O prospešnosti spoločného spánku detí a ich rodičov v každom veku sme už na našom portále písali. Ako vysvetlila napríklad predsedníčka OZ Mamila MUDr. Lucia Kantorová, potreba dostať dieťa z postele je výsledkom psychologických smerov v 20. storočí, pre ktoré bola na piedestáli samostatná existencia dieťaťa bez rodiča. „Nepočítala s tým, že ľudské mláďa patrí medzi tvory, ktoré potrebujú starostlivosť rodičov počas veľmi dlhej doby, a že táto potreba je daná biologicky,“ uviedla.

Dodala tiež, že generácia dospelých, ktorá prešla výchovou podľa filozofií požadujúcich samostatné zaspávanie a spanie, má historicky najväčšie problémy so spánkom a najvyššiu spotrebu liekov na spanie. Celý článok o spoločnom spánku detí a rodičov si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >