Trnavskí stredoškoláci predviedli s vlastným elektromobilom na ekomaratóne pekný výkon

SITA, pt, 9. júla 2019 o 10:08

Nevyhrali ani nesplnili svoj hlavný cieľ, napriek tomu nemožno hovoriť o neúspechu. Študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave sa na celoerópskom Shell ekomaratóne v Londýne oproti vlaňajšku zlepšili a obsadili 31. miesto.

Tím trnavských študentov je s 31. miestom v ťažkej konkurencii spokojný.

Foto: Stredná priemyslená škola dopravná, Trnava

S vlastnoručne skonštruovaným ekologickým elektromobilom chceli prejsť na jednu kilowatthodinu aspoň 200 kilometrov, čo sa im však nepodarilo. Prešli len 176, čo je ale o 18 kilometrov viac ako vlani. Napriek zlepšeniu je čo doháňať, víťaz ekomaratónu prešiel až 880 kilometrov.

Vo svojej kategórii tak obsadili Trnavčania v rámci Európy 31. miesto zo 41. zúčastnených tímov. Svoj výkon hodnotia ako pekný, zhodujú sa, že konkurencia bola naozaj silná. Porovnávali sa totiž nielen s rovesníkmi, ale aj so študentmi zahraničných vysokých škôl.

Stredoškoláci z Trnavy súťažili s trojročným vozidlom, ktoré dostalo výkonnejší motor. K lepšiemu výkonu mala pomôcť aj aerodynamická úprava karoséri. Úsporný prototyp elektromobilu si študenti postavili sami z bežne dostupných materiálov a postupne ho zdokonaľujú.

Na Shell Eco-marathon strednú školu pod vedením Milana Eliáša a Evy Časárovej reprezentovali Darina Nádaská, Nela Štefanovičová, Andrej Karaba, Martin Szitkey, Oliver Glosz, Matej Sabo, Matúš Šuran a Matej Šesták.

Shell Eco-marathon je jednou z najnáročnejších a najinovatívnejších študentských súťaží na svete. Každoročne sa koná v Európe, Severnej Amerike a Ázii. Študentské konštruktérske tímy súťažia v prejdenej vzdialenosti na jeden liter paliva alebo kilowatthodinu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >