Slovensko má vedecké talenty, na medzinárodnej olympiáde získali žiaci tri medaily

pt, SITA, 17. decembra 2018 o 11:12

Aj keď sú vedci na Slovensku mizerne platení, šikovné talenty máme už medzi mladými. Nedávno študentka Janka Švrčková zvíťazila na medzinárodnej astronomickej olympiáde v Číne, teraz traja mladí výskumníci doviezli z Botswany bronzové medaily.

Traja bronzoví medailisti.

Foto: archív Jána Plachého

Na Olympiáde mladých vedcov (IJSO) súťažili najlepší mladí vedci do 16 rokov, ktorí sa venujú fyzike, chémii a biológii. V Botswane sa zišlo dvesto najlepších zo 42 krajín sveta. "V silnej konkurencii sme tak opäť ukázali, že naši žiaci sú schopní konkurovať aj svetovej špičke. Úspech nás v celom organizačnom tíme veľmi potešil," povedal hlavný organizátor národného výberu žiakov v súťaži IJSO Martin Chudjak. Našimi medailistami sú Adam Benjamin Plšek, Ján Plachý, obaja z Prievidze a Hugo Bartha z Martina/Sučian.

Martin Chudjak ocenil tiež prácu učiteľov, ktorí tiež často nemajú dostatok priestoru venovať sa tým najtalentovanejším žiakom priamo na hodine, že ich vo svojom voľnom čase neraz vedú k súťažiam ako je IJSO. "Tak im dajú možnosť naplno rozvinúť svoj potenciál," dodal Martin Chudjak.

Vedecká olympiáda pozostáva z teoretických úloh i pokusov. Koná sa každoročne v niektorej z krajín sveta. Reprezentanti Slovenska sa vyberajú zo základných škôl na základe výsledkov z podobných súťaží. Tí sa potom zúčastnia na celoslovenskom kole a najlepší z nich následne podstúpia pravidelnú prípravu, počas ktorej riešia veľa úloh podobných tým, ktoré sa môžu vyskytnúť na medzinárodnom kole súťaže. Rovnako si aj cibria zručnosti vo vykonávaní pokusov.

Príprava pokračuje korešpondenčnou formou počas leta a je zavŕšená trojdňovým výberovým sústredením na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky a Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Tam napríklad výskumníci riešili úlohy a pokusy z fyziky, chémie aj biológie. Napríklad v teste z fyziky mali rozlíšiť diamant od kubického zirkónu, výpočtom indexu lomu týchto materiálov. V experimente z chémie mali zasa rozlíšiť kyselinu sírovú od kyseliny chlorovodíkovej pomocou titrácie. Šesť najlepších postúpilo do Botswany.

Od roku 2004 získalo Slovensko už 42 medailí na takejto súťaži.

Naši mladí reprezentanti si v Botswane našli čas aj spoznávanie exotickej krajiny. Navštívili dve prírodné rezervácie v africkom safari - rezerváciu Moklodi a Jwana Game Park.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >