Trnava pozýva na prázdninové Potulky malým Rímom, v ponuke sú nevídané zážitky

TASR, gb, 17. júla 2022 o 04:20

Ste z Trnavy alebo si tam plánujete výlet či dokonca kratší poznávací víkend? Každú prázdninovú nedeľu je pre záujemcov pripravený program, ktorý ich zavedie na menej známe, no o to zaujímavejšie miesta slovenského Ríma. Viaceré navštívené pamiatky budú určite zaujímavé aj pre deti, najmä pre tie staršie.

Trnava má milovníkom histórie, tej staršej i novšej, čo ponúknuť.

Foto: TASR

Letné trnavské Potulky malým Rímom majú v tomto roku sedem tém. Odštartovali práve dnes, v nedeľu 17. júla a budú pokračovať každú nedeľu až do konca prázdnin. Záujemcov prevedú málo známymi zákutiami Trnavy v sprievode kvalifikovaných sprievodcov a špecializovaných odborníkov.

Na dnešnej potulke sprievodkyňa predstavila archeologické nálezy v okolí Baziliky sv. Mikuláša, predmetom návštevníckeho záujmu boli i krypty a románsky karner, čo je kaplnka s kostnicou.

Mestský kurátor Andrej Kobetič si vybral na nedeľu 24. júla rozprávanie o histórii a premenách kina Hviezda, ktoré čaká v nasledujúcom období veľká prestavba. V nedeľu 31. júla zoznámi účastníkov prehliadky so stavebnými pamiatkami prvej Československej republiky. Slovenskému učenému tovarišstvu, ktoré má korene v Trnave, sa bude 7. augusta venovať Peter Wagner.

„V nedeľu 14. augusta bude tretie pokračovanie návštev rádov na území Trnavy. Tentoraz to budú františkáni, záujemcovia uvidia kostol a kláštor,” informovala koordinátorka dlhodobého projektu Klára Ondrušová z mestského úradu. Sprevádzať budú Ferdinand Mak a kvardián (františkánsky predstavený) František Xaverský.

Najväčšími lákadlami budú podľa Ondrušovej dve posledné augustové potulky. „Trnavská vodárenská spoločnosť nám umožní návštevu známeho Bellušovho vodojemu, národnej technickej pamiatky, jednej z dominánt Trnavy a významného diela známeho architekta. Keďže vstup na vežu je početne obmedzený na dvadsať ľudí v skupine, uskutočnia sa tri vstupy o 15.30, 17.00 a 18.15 h. Okrem vyhliadky na mesto ponúkneme aj výstavu projektov Emila Belluša a výstavu o vode a tokoch, ”doplnila Ondrušová. Sprevádzať bude Miroslav Beňák.

Adalbertinum včera, dnes a zajtra je potulka po jednom z objektov národnej kultúrnej pamiatky, komplexu budov historickej Trnavskej univerzity. Konvikt sv. Vojtecha je v súčasnosti vo vlastníctve univerzity, predtým slúžil ako základná škola a bol v majetku štátu a neskôr mesta. Univerzita pripravila veľkolepý projekt jeho obnovy, ktorý na potulke predstaví. Záujemcov bude informovať pamiatkarka Jaroslava Žuffová a architekt Pavol Ďurko.

Vstupenky na potulky budú v predaji iba v turistickom centre v mestskej veži.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >