Tip na výlet: Sto schodov do podzemia starého päť miliónov rokov. Jaskyňa Driny a jej prekrásne záclony

Patricia Poprocká, 1. apríla 2022 o 04:35

Je jediná prístupná na západnom Slovenska, má úchvatnú kvapľovú výzdobu a dnes v nej otvárajú sezónu. Jaskyňa Driny je pre svoju relatívne ľahkú dostupnosť a nenáročnosť ideálnym cieľom rodinnej turistiky. A náš dnešný tip na výlet.

Jaskyňa Driny nie je veľká, ale výzdobu má prekrásnu.

Foto: Región Trnava
Nachádza sa neďaleko Smoleníc a je vyhľadávanou atrakciou Malých Karpát. Jej vek sa odhaduje na päť miliónov rokov. Od októbra do marca je významným zimoviskom jedenástich druhov netopierov (z celkových 24, ktoré u nás žijú), takže verejnosť do nej nesmie. Dnes je ale už 1. apríl a tak Jaskyňa Driny opäť otvára svoje priestory verejnosti. Navštíviť ju možno kedykoľvek okrem pondelkov.

Časy vstupov v apríli a v máji sú o desiatej, pol dvanástej, jednej a o pol tretej, takže tomu je potrebné prispôsobiť aj načasovanie túry.

Najjednoduchším východiskovým bodom sú Smolenice. Dostanete sa ta autom, autobusom i vlakom. Z autobusovej stanice je to k jaskyni zhruba 40 minút chôdze. Ak ste autom a zaparkujete na platenom parkovisku pri jaskyni, cestu si skrátite zhruba o polovicu.

V každom prípade však absolvujete príjemnú prechádzku, pretože aj Smolenice s prekrásnou siluetou známeho zámku majú svoje čaro. K jaskyni sa dostanete náučným chodníkom Smolenický kras, ide o mierne stúpanie lesnou cestou do nadmorskej výšky 399 metrov. Náročný je akurát záverečný strmý úsek, kde treba absolvovať 100 schodov.

Jaskyňa Driny sa nachádza v blízkosti rekreačnej oblasti Jahodník na území Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Jej prehliadka trvá asi 35 minút, počas ktorých si prezriete sústavu užších puklinových chodieb s prekrásnou kvapľovou výzdobou. Niektoré miestnosti sú pomenované po objaviteľoch a ich spolupracovníkoch, napríklad Chodba spolupracovníkov, Beňovského chodba či Majkova sieň. „Podzemné priestory dekoruje bohatá sintrová výplň, pre ktorú sú typické záclony so zúbkovitým lemovaním. Ďalej sú zastúpené sintrové vodopády, náteky, pagodovité stalagmity a rôzne formy stalaktitov. Vyskytujú sa aj sintrové jazierka, napĺňané presakujúcou atmosférickou vodou,“ informuje oficiálny sprievodca na stránke Správy slovenských jaskýň.

Jaskyňa je dlhá 680 metrov, celkový prehliadkový okruh má 450 metrov, počas ktorých treba prejsť ďalších 151 schodov s miernym, 10-metrovým prevýšením. Nezabudnite na teplé oblečenie, v jaskyni je pomerne chladno – v priemere len niečo cez sedem stupňov Celzia. Vlhkosť dosahuje miestami až 97 percent.

Driny poznali miestni občania už v 19. storočí. Do jej častí prenikli prví objavitelia ale až v roku 1929, do samotnej jaskyne sa dostali v roku 1932. O rok neskôr začali upravovať jej priestory. Pre verejnosť ju otvorili v roku 1935, vtedy ešte len v v dĺžke 175 m s provizórnym elektrickým osvetlením. V dnešnej podobe je sprístupnená od roku 1959.

Niektoré chodby boli umelo rozšírené.

Foto: Región Trnava





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >