Trest za materstvo? Ženy po návrate z materskej majú nižší plat, v priemere o sedem percent

pt, SITA, 13. marca 2019 o 06:00

Na materskej som strávila šesť rokov. Hoci všetko za ten čas zdraželo, po návrate do práce šiel môj plat šiel výrazne dolu, o dvesto eur v čistom. Aj som s tým rátala, pretože prioritou sú deti a ja by som nebola schopná tráviť v zamestnaní toľko času, než predtým, opisuje Michaela, matka dvoch detí. Žien v podobnej situácii sú tisíce. Pokles príjmu po materskej je celosvetový trend.

Materstvo pre ženu znamená často pokles zárobku, otcom, naopak, zamestnávatelia radi pridávajú.

Foto: shutterstock.com

Svetové ekonomické fórum zverejnilo najnovšiu štúdiu, podľa ktorej sú dôkazy o takzvanej mzdovej sankcii za materstvo. Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) má materstvo za následok zníženie mzdy ženy v priemere o sedem percent. Popri tom ešte existuje negatívny vzťah medzi mzdou ženy a počtom detí.

Niektoré ženy sú nútené vziať pracovať na polovičný úväzok. "Skúsila som pracovať na plný, ale nešlo to. Dcéra nastúpila do školy, mala problémy v družine, tak som pre ňu musela chodiť skôr. Potom pre syna do škôlky, k tomu krúžky... Stávalo sa, že som pracovala doma po nociach, a naozaj nevedela, čo skôr. Či sa starať o byt, či o deti, či o prácu. Tak som prešla na polovičný úväzok. Práce mám menej, ale stále sú obdobia, keď sa toho nakopí," približuje svoje problémy Bratislavčanka Lucia. Ako však dodáva, úbytok príjmu necítia. "Našťastie manžel má dobre platené miesto, a môj plat, hoci polovičný, je stále viac než keď som mala len rodičovský príspevok. Takže to zvládame."

Spomínaná štúdia Svetového ekonomického fóra poukazuje aj na to, že kým matky na rodičovstvo doplácajú peniazmi aj kariérou, k otcom sú naopak, firmy zhovievavejšie. V zamestnaniach často získavajú lepšie postavenie, firma je podľa OECD ochotnejšia zdvihnúť mužovi plat ako hlave rodiny v závislosti od počtu detí.

Muž dostane dolár, žena 54 centov

V štúdii sledovali postavenie žien a mužov v 106 krajinách, vrátane Slovenska. Medzi najväčšie problémy patria platové rozdiely, politická angažovanosť a postavenie žien v spoločnosti v súvislosti so starostlivosťou o rodinu. "Rodovú rovnosť vo svete by sa podarilo vyriešiť za 108 rokov, a to v prípade, že by sa pokračovalo v súčasne nastavených iniciatívach za odstraňovanie rodových nerovností medzi mužmi a ženami," informovala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

V prípade ekonomických rozdielov je na odstránenie nerovnosti potrebných 202 rokov. Celosvetovo za každý dolár, ktorý muž zarobí, je v priemere žena zaplatená 54 centami. „Tlak verejnosti na rodovú rovnosť je čoraz silnejší, a znižovanie nerovnosti medzi mužmi a ženami sa vo svete postupne zmierňuje. Na Slovensku sme, žiaľ, stále pozadu. Ženy pracujú na menej platených pozíciách, prevažne v školstve, zdravotníctve či v obchode. Oproti mužom majú v priemere o 20 percent nižšiu mesačnú mzdu,“ zdôraznila Lenka Buchláková.

Situácia sa podľa nej zlepšuje vo finančnom sektore, kde narastá počet žien vo vedúcich pozíciách. "Kým v roku 2001 bolo v rámci Európy a centrálnej Ázie len necelých päť percent žien v pozícii najvyššie postavený manažér v organizácii, v roku 2013 ich bolo podľa údajov Svetového ekonomického fóra 18 percent,“ konštatovala Buchláková.

Celkovo to však nie je bohviečo. Len jedna z desiatich žien v Európskej únii je na vedúcej pozícii firmy. Na Slovensku klesol od roku 2010 počet žien vo vedení spoločnosti o 6,5 percenta.


ANKETA:

Zarábate menej po návrate z materskej?

52,6%



31,6%



5,3%



5,3%



0,0%



0,0%



5,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >