Treba riad najprv opláchnuť? Ako ukladať príbory a čo tam rozhodne nedávať? 10 zásad správneho používania umývačky riadu

Patricia Poprocká, 22. septembra 2021 o 04:27

Umývačka riadu šetrí vodu, energiu i čas. Aby ste však dokázali využiť všetky jej výhody, je potrebné používať umývačku správne. Tu je niekoľko zásad, ktoré sa odporúča dodržiavať.

Každý predmet by mal mať svoje miesto, krehké veci patria hore, ťažšie a hrnce dolu

Foto: shutterstock

Prináša ich iniciatíva Nemám odpadkový kôš na svojom webe. Ako pripomína, podľa švajčiarskej štúdie umývačka riadu v porovnaní s ručným umývaním ušetrí šestinu vody a polovicu elektrickej energie. Menej sa spotrebuje aj čistiaceho prostriedku, nehovoriac o tom, že riad je umytý dôkladnejšie.

Na čo všetko ale dbať pri používaní umývačky riadu, aby sa vám jej použitie skutočne vyplatilo?

Tu je 10 zásad:
1. Zapínajte umývačku riadu len vtedy, ak je plná.

2. Nepatria do nej zvyšky jedál, zvlášť pozor na tvrdé kôstky, ale zas nemusíte špinavý riad pred vložením do nej oplachovať, to naozaj nie.

3. Pri ukladaní riadu dbajte na to, aby mal každý kúsok svoj priestor a aby striekacie ramená mali voľný pohyb, teda aby na nič nenarážali.

4. Veľký riad patrí do spodného koša, krehké veci do vrchného.

5. Príbory nemusíte triediť, ukladajte ich však rukoväťou dolu.

6. V umývačke riadu neumývajte drevené predmety, starožitný riad (môže sa zničiť glazúra), liatinovú panvicu (riziko zhrdzavenia), mincové striebro a cín (zoxidujú, stratia farbu)

7. Pri plastových predmetoch si najprv prečítajte, či sú vhodné do umývačky riadu, niektoré sa vplyvom tepla poškodia, zošúveria. Tie, ktoré sú vhodné, by sa mali ukladať do horného koša.

8. Nepoužívajte cyklus sušenia – zbytočná energia, riad pekne vyschne aj keď jednoducho necháte pootvorené dvere.

9. Pozor na dostatok soli. Najmä ak máte tvrdú vodu, dbajte o pravidelný prísun soli do umývačky riadu, inak sa skoro pokazí. Radšej viac ako málo.

10. Umývačka riadu je určená na umývanie riadu, nevkladajte do nej iné predmety, napríklad štetce na maľovanie, náradie, filtre z digestora – môžu spôsobiť znečistenie následných umývaní a poškodiť umývačku. Platí to aj pre predmety, kde je zvyšok vosku, jedy či minerálne oleje.

Článok iniciatívy Nemám odpadkový kôš o používaní umývačky riadu si môžete prečítať na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >