Trápia sa tým tisícky žien. Osem najčastejších problémov s dojčením a ich riešenie

Patricia Poprocká, 5. apríla 2023 o 05:39

Problémy s dojčením sú jedným z najviac stresujúcich faktorov matiek, ukázal nedávny český výskum. Ak ide všetko bez komplikácií, starostlivosť o bábätko je oveľa jednoduchšia. Dojčenie tiež zlepšuje zdravotný stav bábätiek aj žien, preto sa oplatí oň bojovať a problémy riešiť inak než prechodom na umelú výživu. Tu je prehľad najčastejších problémov a možnosti riešenia.

Nevzdávajte to. Na každý problém existuje riešenie.

Foto: shutterstock

Nedostatok mlieka

Otázka, či má dieťa dostatok mlieka, trápi mnoho žien. Niekedy sa domnievajú, že mlieka majú málo aj v prípadoch, ak ho majú dosť. Viac o tom sa dočítate v tomto článku.
Riešenie: Ak majú ženy mlieka naozaj málo, riešením je časté prikladanie dieťaťa k prsníku, pokojne aj „každú chvíľu“. Dôležité je, aby sa bábätko správne prisávalo a žena dojčila v polohe, v ktorej sa cíti pohodlne. Bez stresu a náhlenia. Tvorbe mlieka napomáha aj fyzická blízkosť matky a dieťaťa, teda kontakt koža na kožu, nosenie v šatke a spoločné spanie v noci v jednej posteli. Laktácia by sa mala upraviť v priebehu dvoch-troch dní.

Popraskané bradavky

Drobné trhlinky, ragády, vznikajú väčšinou vtedy, ak sa bábätko neprisáva na prsník správne, ak má v ústach len bradavku a nie aj časť dvorca. Tvoriť sa môžu aj pri dojčení cez klobúčik.
Riešenie: Skontrolujte a upravte prisávanie bábätka tak, aby malo v ústach čo najväčšiu časť dvorca. Naučte sa rozpoznávať signály, ktorými si bábätko pýta prsník a snažte sa začať dojčiť ešte predtým, než sa rozplače, vtedy dieťa bradavku ľahšie správne uchopí. Na trhu je množstvo prípravkov (krémiky, gély) na popraskané bradavky, najúčinnejším je ale samotné materské mlieko, ktoré jednoducho rozotrite po bradavke a nechajte uschnúť. Prsia vetrajte, nepoužívajte tesné podprsenky ani vložky do podprseniek. Ak totiž už má žena poranené bradavky, vložka sa prilepí na ranku, čo bolesť ešte zvyšuje. Aj v prípade, že žena ranku ešte nemá, vložky zvyšujú pravdepodobnosť jej vzniku, pretože vytvárajú vlhké prostredie, v ktorom sa množia baktérie a kvasinky a pokožka má tendenciu mokvať.

Upchatý mliekovod (Retencia)

Prejavuje sa ako bolestivé zdurenie v jednom mieste prsníka. Koža zvykne začervenať, žena niekedy dostane aj horúčku. Aj tu je príčinou často nesprávne prisatie, prípadne obmedzovanie dĺžky a frekvencie dojčenia.
Riešenie: Dojčite bábätko skutočne na požiadanie, tak často, ako si vypýta. Neobmedzujte ani dĺžku dojčenia. Ak sa mliekovod upchal, odporúča sa prikladať dieťa tak, aby jeho brada smerovala práve na vytvorenú hrudku. Ak máte vysokú teplotu, pokojne si dajte aj lieky na jej zníženie a bez obmedzení dojčite ďalej.

Zápal prsnej žľazy (Mastitída)

Niekedy do nej prerastie vyššie spomínaný upchatý mliekovod. Príznaky sú nepríjemné, žena má spravidla vysoké horúčky, zimnicu a bolestivé, začervenané miesto na prsníku.
Riešenie: Potrebné sú antibiotiká, prípadne aj lieky proti teplote a na zmiernenie bolesti, pokoj na lôžku. Je potrebné pokračovať v dojčení aj z chorého prsníka, prípadne mlieko odstriekavať.

Kvasinková infekcia

Vzniká veľmi často pri používaní klobúčikov, cumlíkov a tiež vložiek do podprseniek. Prejavuje sa bielymi škvrnkami na ústach bábätka, bradavka na prsníku môže byť začervenaná, lesklá, žena pociťuje pálenie, svrbenie, prípadne sa šúpe koža.
Riešenie: Časté vetranie prsníkov, nepoužívanie cumlíka, snaha o to, aby sa dieťa naučilo dojčiť bez klobúčikov (neváhajte sa obrátiť na laktačné poradkyne). K dispozícii sú aj krémy či lieky antimykotiká, pomôže tiež natieranie bradavky materským mliekom, ktoré nechajte voľne uschnúť.

Slabý vypudzovací reflex

Mlieko sa spúšťa pomaly, dieťa je nepokojné, plače.
Riešenie: Skúste sa tým prestať trápiť. Napomôcť spúšťaniu mlieka môžete stláčaním prsníka, teplými obkladmi a jemnými masážami. Pomáha tiež už spomínaný kontakt koža na kožu a úzky kontakt s bábätkom.

Silný vypudzovací reflex

Ak mlieka tečie príliš veľa príliš rýchlo, bábätko môže mať s takým veľkým množstvom problémy, dusí sa, odťahuje, plače.
Riešenie: Pred dojčením skúste trocha mlieka odstriekať. Zvoľte tiež polohu pololežmo, prípadne vertikálnu tak, aby malo dieťa voľnú hlavičku a mohlo sa kedykoľvek v prípade potreby samé odtiahnuť. Viac o vertikálnej polohe v tomto článku.

Dieťa hryzne do prsníka

Stáva sa to občas pri prerezávaní zúbkov alebo keď sa žene znížila tvorba mlieka, prípadne ak sa dieťa strháva v spánku. Príznaky sú jednoznačné: Bolí to.
Riešenie: Netrpte, prsník zo zovretia uvoľnite. Najistejší spôsob je taký, že do kútika úst vložíte malíček, čím vytvoríte priestor na bezpečné odtiahnutie sa. Riešením je ale tiež pritiahnutie dieťaťa k sebe – ak dostane bradavku hlbšie do úst, nebude ju mať možnosť hrýzť. Dieťaťu tiež skúste povedať jasné „nie“, najmä v prípade, ak je už staršie a takto sa hrá. Ak hryzkanie súvisí s rastom zúbkov, spravidla to prejde samé. Ak hryzkanie súvisí so zníženou tvorbou mlieka, treba ju zvýšiť.


ANKETA:

Mali ste/máte problémy s dojčením?

53,8%



30,8%



15,4%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >