Skvelá rada pre rodičov, ako upokojiť nahnevané dieťa. Opýtajte sa ho túto jedinú otázku!

Patricia Poprocká, 10. októbra 2024 o 05:55

Keď sa deti hádajú, na niečo sťažujú, alebo fňukajú len tak, aby upútali pozornosť, dokáže to mnohých rodičov poriadne znervózniť. Dá sa však aj zostať v kľude a situáciu vyriešiť bez väčšej námahy, a to pomocou tejto jedinej otázky.

Nemusíte zúfať ani zalamovať rukami, stačí zopár správnych slov.

Foto: shutterstock.com

Niektorí rodičia nespokojné deti okríknu, iní sa ich snažia všemožne uchácholiť. Aj v tomto prípade ale platí, že najlepšia cesta je tá najjednoduchšia – zopár správnych slov. Americký sci-fi spisovateľ Tobias Buckell má na to svoj recept – jedinú otázku.

„Keď sa niektoré z mojich detí začne na niečo sťažovať, opýtam sa: Potreboval by si, aby som zasiahol, poradil ti, alebo ti len načúval?“ Nuž, a čo myslíte, čo sa stane?

Dieťa sa upokojí, pretože začne premýšľať nad odpoveďou. A tá najčastejšia je, že stačí, aby ho otec vypočul.

Tento prístup potvrdzuje aj rodičovská poradkyňa Naomi Aldort, ktorá rovnako odporúča rodičom zamerať pozornosť na dieťa, vypočuť ho, podporiť v jeho momentálnom nastavení („Aha, a toto ťa nahnevalo, rozumiem ti...“) a nechať na ňom, aby sa so situáciou vyrovnalo a našlo riešenie. Deti sú toho schopné, potrebujú len podporu, uistenie a vypočutie. Viac v tomto článku.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >