Toto určite zvládnete! Päť účinných techník, ako sa nehnevať na dieťa

Patricia Poprocká, 2. decembra 2022 o 05:03

Od detí chceme, aby kontrolovali svoj hnev, ale čo my, rodičia, vieme zvládať ten vlastný? Vzhľadom na to, že sme pre deti ich prvoradým vzorom, je dôležité vedieť dostať vlastné emócie pod kontrolu. Tu je niekoľko účinných tipov.

Zastavte sa. Je jedno, ako to urobíte, ale skúste nekričať.

Foto: shutterstock.com

Žiaden nefunguje okamžite a navždy ako mávnutie čarovného prútika, dôležitá je ale úprimná snaha zmeniť svoje reakcie a – odpustiť si, ak sa to hneď nepodarí. Tiež je dobré ospravedlniť sa dieťaťu za neprimerané reakciu – úprimnosť nadovšetko a aj tým mu ukazujete užitočný vzorec správania, ktorý si môže osvoijť.

Čo nám môže pomôcť zvládnuť hnev a vypätú situáciu?

Predýchajte

Nádych, výdych, nádych, výdych... Nezdá sa to možno, ale naozaj to funguje. Telo a myseľ sú poprepájané, ak sa začnete sústrediť len na túto základnú činnosť, naozaj sa dostaví upokojenie. Každému po inom počte nádychov, samozrejme.

Počítajte do 10

Alebo i do 100, keď treba. Tiež jednoduchá technika, ktorá pomôže. Už len to, že preorientujete myšlienky na číslice, vás zdrží prvotného výbuchu a poskytne čas pozrieť sa na situáciu s odstupom, vďaka ktorému potom budete vedieť reagovať rozvážnejšie.

Uvedomte si, že sa môžu stať ďaleko horšie veci než práve tá, ktorá vás hnevá

Klinická psychologička Lýdia Adamcová odporúča celkom konkrétny obraz – predstavte si svoje dieťa v nemocnici na prístrojoch. Ešte stále cítite voči nemu hnev pre neporiadok, pár nevhodných slov alebo zlú známku v škole? Viac v tomto našom článku.

Odosobnite sa od vlastných očakávaní

Chce to čas a pokoj na premýšľanie, ale stojí to za to, pretože vám to môže pomôcť zmeniť svoje reakcie aj do budúcnosti. Skúste si zamyslieť nad podstatou toho, čo vás nahnevalo – prečo vám tak záleží na tom, aby bolo po vašom a čo by sa dialo, keby ste sa od týchto očakávaní odosobnili. Uvedomte si tiež, že vaše dieťa nadovšetko milujete také, aké je, so všetkými kladmi i zápormi. A teraz sa máte naňho hnevať len preto, že sa nespráva tak, ako chcete vy, ale je samé sebou?

Predstavte si seba na mieste dieťaťa

To ide vcelku rýchlo, len to musí človeku v danej chvíli napadnúť. Koľkokrát ste vy ako dieťa boli v pozícii, že ste niečo mysleli dobre, alebo ste na niečo jednoducho zabudli a hrešili vás za to, akoby ste urobili tú najhoršiu vec na svete? Vráťte sa do týchto detských čias a poskytnite vášmu dieťaťu to, čo ste vtedy pred rokmi v tejto chvíli potrebovali vy, nie to, čoho sa vám dostalo.


ANKETA:

Darí sa vám ovládať vlastný hnev?

5,4%



10,8%



35,4%



9,2%



39,2%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >