Toto musíte vyskúšať. Päť krokov na rýchle upokojenie vlastných i detských emócií, trvajú naozaj krátko

ahojmama, 7. mája 2024 o 05:44

Stresu je vystavený každý z nás, vrátane detí. Podľa prieskumu traja zo štyroch mladých ľudí pociťujú denne mikrostresy a lepšie na tom nebudú ani ich rodičia. Psychologička ponúka účinnú techniku, ako si s návalom emócií rýchlo poradiť.

Čas osamtote a technika 5-4-3-2-1 môže byť účinným a rýchlym nástrojom na zahnanie stresu.

Foto: shutterstock.com

Dnešná mladá generácia je podľa odborníkov vystavovaná väčšiemu stresu než ich rovesníci v predchádzajúcich rokoch. Dôvody sú negatívne správy v médiách, rastúce životné náklady i celkovo problémy na trhu práce.

Tie ich vlastné mikrostresy, ale najčastejšie tkvú v hádkach s blízkymi (pre viac než polovicu opýtaných). Druhým najčastrejším dôvodom bolo v prieskume pod záštitou značky Orbit odkladanie domácich prác a úloh (44 %), nasledovalo neupratané prostredie, blížiace sa povinné termíny v práci či v škole a tiež nutnosťou stretnúť sa s niekým, kto sa neustále sťažuje.

„V stresových situáciách, keď naša myseľ začne bujnieť a vytvárať nereálne scenáre, môžu pomôcť techniky, ktoré nám dajú kúsok nadhľadu,” hovorí psychologička Veronika Ragan.

Emócie sú chemickou reakciou nášho nervového systému, ktorá trvá cca 90 sekúnd, a ak si k tomu dáme žuvačku, ktorej vyžuvanie môže trvať 3 až 7 minút, počas neho sa môžeme sústrediť na činnosti, ktoré nám umožnia upokojiť sa.

Veronika Ragan pripomína aj techniku 5-4-3-2-1, čo znamená nasledovné: Vymenovať 5 vecí, ktoré vidím, 4 veci, ktoré môžem chytiť, 3 veci, ktoré môžem počuť, 2 veci, ktoré môžem ovoňať, a jednu vec, ktorú môžem ochutnať.

„Takáto chvíľka pre seba nám môže pomôcť zmierniť reakciu nervového systému a následne sa na naše emočné prežívanie môžeme pozrieť s nadhľadom. Môžeme si predstaviť aj malú mušku a opýtať sa jej, že čo by uvidela z vrchu? To nám môže pomôcť zodpovedať si na otázku, čo nás vystresovalo,“ dopĺňa Veronika Ragan.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >