Tipy na výlety i akcie ku Dňu detí. Vyštverajte sa na obriu lavičku, užite si dobrodružstvo v prírode

Gabriela Bachárová, 29. mája 2021 o 04:45

Oslávte Medzinárodný deň detí zážitkami! V Bratislave bude premávať autobus bez strechy, v Humennom si deti užijú pátračskú hru, v Šali je skvelé ihrisko, ktoré pripomína kláštor. Ak vás láka skôr príroda, deti si užijú Dolné diery v Malej Fatre alebo prielom Dunajca.

Cabrio bus v Bratislave

Medzinárodný deň detí vyšiel tento rok na utorok, ale bratislavský dopravný podnik poteší deti už v nedeľu 30. mája. Jazda autobusom bez strechy – Cabrio Karosou bude zdarma. Autobus bude premávať ako posilový spoj linky 43 na trase Patrónka – Červený most – Železná studnička – Lanovka – Lesopark každých 40 minút, s dvojminútovým odstupom po riadnom spoji. Deti sa ním môžu odviezť od 9:12 do 18:32 z Patrónky, cesta na konečnú zastávku Lesopark trvá 13 minút a Cabrio bus sa z nej hneď vracia na Patrónku. Kapacita je obmedzená, keďže miesta sú iba na sedenie, z bezpečnostných dôvodov nie je možné počas jazdy stáť. V prípade nepriaznivého počasia bude Cabrio bus čakať v depe a akonáhle sa vyčasí, môžu sa naň deti tešiť.

To bude jazda!

Foto: dpb.sk

Deň detí na Bojnickom zámku

V utorok sa na Bojnickom zámku uskutoční prehliadka ako z rozprávky. Na prehliadkovej trase deti stretnú princeznú, jej dvorného maliara či šaša. Pripravené budú aj rôzne aktivity a návštevníci sa môžu tešiť i na sladké prekvapenie. Podujatie sa uskutoční od desiatej do šestnástej hodiny. Prvého júna budú mať deti do 15 rokov vstup zadarmo do bojnickej zoologickej záhrady.



Za poznaním minulosti

V utorok si deti z Galanty a okolia môžu užiť netradičnú prehliadku stálych expozícií a výstavy Podoby kovu vo Vlastivednom múzeu. Deti čaká i prekvapenie. Pre ne aj ich sprievod je vstup voľný. Múzeum ponúka i online program Cestovanie časom, ktorým bude sprevádzať archeologička, dedinčanka i meštianka. Deti sa budú môcť zúčastniť i na online kvíze. Program bude na facebookovej stránke Vlastivedného múzea Galanta.

Súčasťou expozície je i stará lekáreň.

Foto: Vlastivedné múzeum v Galante


Hľadanie písmen v Humennom

Pre deti, ktoré už vedia písať, je určené hľadanie deviatich kartičiek s písmenami na pešej zóne a Južnom námestí v Humennom. Ku kartičkám vedú indície, ktoré poukazujú na významnú budovu, sochu či iné miesta. Spolu s písmenom bude na kartičke i číslo, podľa ktorého písmenko deti zaradia do správneho poradia. Správnu odpoveď je potrebné zaslať na: infocentrum@mskshe.sk do 31. mája. Vyhodnotenie prebehne na deň detí a výhrou sú knihy pre deti a mládež.



Mlynárska expozícia Schaubmarov mlyn

Výlet do minulosti. V Pezinku nájdete mlynársku expozíciu, ktorá je ukážkou vývoja mlynárstva v malokarpatskej oblasti od 18. storočia až do polovice 20. storočia. Ide o jediný zachovalý potočný mlyn na Slovensku s funkčnou mlynskou technológiou. Historickú usadlosť sa podarilo zachovať v takmer pôvodnom stave, vrátane architektúry a technického zariadenia mlyna. V areáli sa nachádza i zaujímavá galéria. Otvorené je od štvrtka do nedele od desiatej do osemnástej hodiny. Vstup do mlyna a komentovaná prehliadka mlynskej expozície je možná každú celú hodinu počas otváracích hodín. Posledný vstup sa koná hodinu pred zatvorením. Mlyn sa nachádza približne štyri kilometre od centra Pezinka na ľavej strane Malackej cesty v smere na Pezinskú Babu.



Obria lavička Gardeon

Atrakcia pre deti i dospelých. Ako škriatkovia sa budete cítiť, keď sa postavíte vedľa obrovskej lavičky Gardeon, ktorú nájdete asi 25 minút cesty od futbalového ihriska v Kláštore pod Znievom v okrese Martin. Lavička s menom Gardeon váži tri tony, je dlhá päť metrov a vysoká tri metre. Miesto ponúka veľmi pekný výhľad do krajiny, na vrch Zniev a na obec. Návštevu unikátnej lavičky (alebo skôr lavice) môžete spojiť s prechádzkou na hrad Zniev, ktorý sa nachádza na kopci Zniev, a určite si prejdite aj dedinu. Ako všetci isto dobre vedia, práve tu bolo v roku 1869 vlastencami založené ako tretie v poradí slovenské gymnázium. Pamätná budova je dnes sídlom malého obecného múzea, ktoré sa venuje histórii obce, ale i gymnázia.



Dobrodružstvo v Dolných dierach

Deti milujú dobrodružstvo, možnosť zažiť niečo neobvyklého. Rodičia však často nevedia, aká miera nebezpečenstva je ešte prijateľná, aby sa niečo nestalo. Turisticky atraktívny je komplex skál, tiesňav, kaňonov, vodopádov, rebríkov, reťazí a lávok v národnom parku Malá Fatra. Jánošíkove diery lákajú návštevníkov, ale môžu do nich aj rodičia s deťmi? Lokalita sa delí na tri časti a do Dolných dier sa môžete pokojne vybrať i s nimi. Na prechádzke si užijete pohľad na dva menšie vodopády vysoké jeden a 3,5 metra i na bizarné skalné útvary. Na konci Dolných dier sa môžete občerstviť v drevenici a potom sa vrátiť späť po tej istej trase. Dĺžka trasy tam i späť je asi päť kilometrov. Oproti Horným a Novým dieram majú tie Dolné menší spád, ale na rebríky či reťaze sa môžete tešiť i tu. Dolné diery nájdete v katastri obce Terchová.



Prielom Dunajca

Je to nádherná tiesňava v národnom parku Pieniny na slovensko-poľskej hranici. Kaňon vytvorila rieka Dunajec, ktorá si ním razila cestu. Je dlhý asi 9 kilometrov, výška skalných stien dosahuje až 200 – 300 metrov. Najatraktívnejšie sú dobre známe Tri koruny (982 metrov nad morom). S deťmi sa môžete vydať na kľukatiaci sa turistický náučný chodník, ktorý je vhodný aj pre kočiare. Chodník, ktorý meria 7,5 kilometrov, vedie medzi Červeným Kláštorom a Lesnicou. Do Lesnice sa môžete zviesť na pltiach a vrátiť sa po svojich.



Detská pustovňa v Šali

Urobiť si výlet na ihrisko? A prečo nie? Niektoré sú naozaj veľmi zaujímavé. Ak ste s rodinou na výlete a máte cestu okolo Šale, oplatí sa spraviť si krátku prestávku a navštíviť areál zimného štadióna, kde vyrástol jedinečný architektonický kúsok pre deti, ale aj dospelých. Verejne prístupné tematické detské ihrisko je hodnovernou replikou monumentálneho kláštora Majk z maďarského mesta Oroszlány datovaného ešte do roku 1733. Deti sa aj vďaka interaktívnym herným prvkom dozvedia, že pustovne mníchov boli zakladané vždy na samote a vzhľadom na svoju rozľahlosť aj kláštor Majk tvorí akoby malú dedinu či osadu.

Celý kaštieľ je tak v rámci detského parku tvorený z viacerých menších domčekov verne kopírujúcich realitu, a to aj farebne. Na nádvorí sú pomocou gumeného povrchu farebne verne vyznačené aj cestičky medzi budovami, no zakomponované aj herné prvky pre deti. Napríklad v červených štvorcoch, ktoré predstavujú tiež pôvodné budovy, je zakomponovaná aj trampolína. Zvonica je zasa pretransformovaná do veže s tubusovou šmykľavkou. Celý priestor ihriska je inkluzívny. Príjemným bonusom je, že herné prvky nemajú váhové obmedzenie, takže si s deťmi môžu zašantiť aj dospelí. Veď aj my sme stále deťmi, hoci vek hovorí opak.

Ihrisková pustovňa.

Foto: Študio-21 plus


Morský svet v Lučenci

Rozbúrené more, z ktorého znenazdajky vykukne morská príšera, opustený ostrov s majákom či plachetnica v diaľke… Aj vaše deti sa radi hrajú na námorníkov? Potom sa s nimi vyberte na krásne tematické ihrisko Strand v Lučenci venované práve vode. Kedysi tu bolo verejné kúpalisko, mestská pláž a park, ale mesto sa pri revitalizácii priestoru rozhodlo priniesť sem aj detský smiech. Preliezky, šmýkačky či lezecké prvky sú na ihrisku napríklad šikovne ukryté v útrobách a na palube lode. Schodíkmi sa zasa deti dostanú do majáku, odkiaľ majú výhľad na celé ihriskové „more“ aj súš a po skontrolovaní situácie sa šmykľavkou môžu bezpečne dostať na suchú zem.

Pre budúcich kapitánov nechýba drevené kormidlo, ktoré je zároveň interaktívnym zvukovým herným prvkom. Dieťa ho vie uviesť do pohybu svojou fyzickou aktivitou – točením kormidla. Z kormidla začnú vychádzať rôzne zvuky mora, škriekanie čajok a rozhovory námorníkov. Občas sa pokojné more rozbúri, to vtedy, keď sa z mora vynorí príšerka. Deti však na ňu môžu bezpečne liezť, posedieť si na nej či podliezť ju. Ak by sa rozhodli pred ňou utiecť, môžu to urobiť nielen na lodiach a koráboch, ale aj podmorským tunelom. Bezpečný povrch tlmiaci pád je v troch farbách – v modrej na miestach, kde evokuje prúd vody, a v hnedej a zelenej, kde predstavuje súš. V areáli ihriska nechýba mestský mobiliár vrátane lavičiek. Príjemný čas tam vie stráviť celá rodina.

Morský svet na ihrisku.

Foto: Študio-21 plus






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >