8 tipov na štýlovú oslavu dňa detí. Recept na úžasný jahodový pohár a zábavné krekrové lienky

Gabriela Bachárová, 31. mája 2019 o 10:42

Deň detí, ktorý bude v sobotu 1. júna, je nutné poriadne osláviť, tu je pár našich tipov.

Deň detí je dôvodom na oslavu.

Foto: Shutterstock.com

Oslavujte jednoducho

Vezmite deti na prechádzku, na výlet, na bicykle, kúpte im zmrzlinu, sadnite si do cukrárne na zákusok. Že to nie je žiadna poriadna oslava? Áno, môže sa zdať, že ide o obyčajné veci, ale v skutočnosti deťom darujete to najcennejšie, čo máte – svoj čas.

Bez chutnej sladkosti sa to nezaobíde

Oslávte deň detí tak, že im upečiete obľúbenú tortu, zákusok či koláče. Je sezóna jahôd, môžete im preto pripraviť aj úchvatný jahodový pohár, recept naň zverejnila česká autorka kuchárok Dita Pecháčková vo svojej knihe Deník Dity P (druhý diel).

Budete potrebovať:
Na tvarohový krém
dve kocky tučného tvarohu
sedem lyžíc múčkového cukru
jedna smotana na šľahanie
semienka z jedného vanilkového lusku

Na čokoládový krém
200 gramov kvalitnej horkej čokolády
200 gramov kyslej smotany

Na ovocnú náplň
200 gramov rebarbory, nakrájanej na trojcentimetrové kúsky
100 gramov jahôd, nakrájaných na kúsky
jedna lyžica citrónovej šťavy
80 gramov krupicového cukru

Na ozdobu
jedno balenie svetlých alebo dvojfarebných sušienok Esíčka

1. V mise dohladka prešľahajte tvaroh s cukrom. V ďalšej mise ušľahajte smetanu do polotuha a postupne ju vmiešajte do tvarohu. Nakoniec primiešajte vanilkové semienka.

2. Potom si pripravte čokoládový krém. Vo vodnej lázni rozpustite čokoládu, nechajte ju trochu schladnúť a premiešajte ju so zakysanou smotanou.

3. Pripravte si ovocie. Do kastróla dajte rebarboru, jahody a nalejte citrónovú šťavu, premiešajte, priklopte a pár minút varte na malom plameni, občas pomiešajte, až ovocie ľahko zmäkne. Potom pridajte cukor. Ovocie stále miešajte, kým nezačne vrieť, potom ho varte ešte tri minúty a nechajte vychladnúť.

4. Esíčka nahrubo rozdrťte.

5. Pripravte si poháre a vrstvite – na dno esíčka, potom tvarohový krém, ovocie, čokoládový krém. Navrch položte esíčka. Dobrú chuť!

Okrem chutnej sladkosti môžete dieťaťu pripraviť aj obľúbené slané jedlo. Ak miluje vyprážané rezne, urobte mu ich, hoci inak dbáte na správnu výživu, veď deň detí je len raz do roka.

Party s kamarátmi

Ak máte čas zorganizovať menšiu oslavu, pozvite zopár kamarátov vášho potomka k vás domov, kúpte pár balónikov, pripravte jednoduché pohostenie a zábava je zaručená.

Krekrové lienky
Budete potrebovať:
100 gramov čerstvého krémového syra
tri lyžice kyslej smotany
jeden strúžik cesnaku, prelisovaný
dve lyžice nasekanej petržlenovej vňate
30 guľatých slaných krekrov
15 cherry paradajok
15 čiernych olív bez kôstky
pažítka na tykadlá

Zmiešajte syr so zakysanou smotanou, cesnakom, pažítkou a petržlenovou vňaťou. Vzniknutú pomazánku natrite na krekry. Na tie naaranžujte čiastočne rozkrojenú paradajku ako krídla, dopredu zapichnite olivu ako hlavu a do nej vložte dva kúsky pažítky ako tykadlá. Čierne bodky na krídla urobte z olív.

Vyberte sa oslavovať s ostatnými

Veľa miest, spolkov i firiem organizuje na deň detí rôzne podujatia, na ktorých sa deti zabavia, zahrajú si súťaže o ceny a podobne. Ak chcete navštíviť menej tradičnú oslavu dňa detí, môžete sa inšpirovať našimi tipmi na tomto odkaze.

Darujte knižku

Knihu nedávajte deťom len na Vianoce a na koniec školského roku, ale môžete aj pri príležitosti dňa detí. Zaveďte milú tradíciu, vyberte sa spolu do kníhkupectva a kúpte im knižku, ktorú si sami vyberú.

Kvetiny pre dievča

Kvety dostávajú dospelé ženy, ale prekvapiť nimi môžete aj sedemročnú školáčku. Radosť bude preveľká, zvlášť ak to budú kvietky lúčne, zviazané peknou mašľou. Vaša dcéra sa bude cítiť velmi dôležito a príjemne. Chlapcom (ale samozrejme aj dievčatám) môžete zas dať jahody obalené v čokoláde a napichnuté na špajľu. To je zároveň aj tip na detskú party.

Napíšte to!

Napíšte deťom pohľadnicu alebo list, v ktorých nájdu milé blahoželanie a pár slov, ako veľmi ich ľúbite. Poštu už asi nestíhate, ale môžete im dať prianie priamo do ruky. Veď aj ony vám vyrábajú blahoželania na deň matiek, teraz je príležitosť vrátiť im to.

Vymeňte si úlohy

Nič tak dieťa nepoteší ako možnosť stať sa na jeden deň či pár hodín vami. Vymeňte si role, vy ste dieťaťom a ono rodičom. Zábava zaručená, najmä keď vás dieťa pošle okamžite si upratať izbu alebo zaľahnúť do postele. A jedna rada na záver. Odložte mobily a počítače a venujte sa v tento deň len deťom, zaslúžia si to.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >