Užite si MDD! Päť tipov, ako osláviť sviatok detí

Patricia Poprocká, 28. mája 2021 o 05:08

Nevedno prečo práve v tento deň, ale 1. júna sa vo viacerých krajinách sveta oslavuje najväčší detský sviatok – Medzinárodný deň detí. Myšlienka deň vznikla v roku 1925 na konferencii v Ženeve, kde sa hovorilo o ťažkostiach i potrebách detí vo svete. Čoskoro tomu teda bude už sto rokov, čo deti majú svoj deň. Ako sa ho chystáte osláviť tentoraz? Tu sú naše tipy.

Je to ich sviatok, doprajte im, nech si ho užijú!

Foto: shutterstock.com

S hromadnými podujatiami to napriek zlepšeniu pandemickej situácie stále vyzerá komplikovane, zamerajme sa teda na možnosti v kruhu rodiny a známych.

Netradičný výlet

Jednoducho zoberte deti na výlet tam, kam zvyčajne nechodievate. Ak napríklad žijete na vidieku, choďte do mesta a užite si chvíľu jeho vymoženosti. Kaviarne, zmrzliny, rozmanité detské ihriská a všeličo iné, čo bude „v ponuke“. Ak žijete v meste, choďte do prírody. Za športom, prípadne si urobte piknik, opekačku so spevom či preskakovaním ohňa, skrátka to, čím doma nežijete každý deň.

Niečo chutné pod zub

Je to sviatok detí, tak tie by si aj mali určiť, čo by to mohlo byť. Torta, koláč, zmrzlinový pohár, obľúbené jedlo, hranolky... Alebo ak majú radi prekvapenie, vymyslite im menu vy. Každý rodič vie, čo poteší chuťové bunky jeho potomka. V každom prípade by malo mať toto slávnostné jedlo (alebo dezert) aj primeranú atmosféru – teda pekne prestretý stôl a následný program, na ktorý by sa mohli deti tešiť.

Úľavy z každodennosti

Dovoľte im, čo zvyčajne nemôžu. Napríklad ich nechajte dlhšie hore, nech sa zahrajú, prípadne im dovoľte pozerať dlhšie film či rozprávku, ktorú budete sledovať spoločne. Alebo hokej, ak máte doma športových priaznivcov.

Buďte s nimi

Kedy keď nie vo sviatok? Urobte si čas na deň so svojimi deťmi, venujte im pozornosť a plňte ich želania. Vytiahnite Activity, Dostihy, žolíkové karty, Človeče, čokoľvek z obľúbených hier, pri ktorých sa všetci spolu zabavíte a strávite príjemné chvíle. Môžete vymyslieť aj atraktívnu odmenu – pre víťaza alebo pre porazeného, pre zmenu.

Deň bez...

Dohodnite si sami, bez čoho. Napríklad bez slovíčka „ne“, bez zvýšenia hlasu, bez príkazov typu „okamžite urob...“ Každá rodina pozná svoje slabé stránky, ktoré by chcela vo vzájomnej komunikácii vylepšiť, sviatok detí môže byť na to ideálna príležitosť!

Prajeme vám krásny Medzinárodný deň detí 2021!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >