Tipnite si! Je novorodenec schopný rozpoznať už pár hodín po narodení svoju rodnú reč?

Gabriela Bachárová, 22. decembra 2021 o 05:15

Čo myslíte? Ak len niekoľko hodín starému bábätku pustia z reproduktoru reč matky a nejakú inú, cudziu reč, dokáže ich rozoznať?

Pozná svoju rodnú reč.

Foto: Shutterstock.com

Pred pár rokmi sa uskutočnil zaujímavý experiment. Vedci púšťali novorodencom, ktorých matky boli Španielky či Angličanky, nahrávky, z ktorých znela španielčina alebo angličtina, ale tiež nahrávky, ktoré obsahovali záznam iných cudzích rečí.

Výskumníci pri svojej práci použili „cumlíkovú metódu” a zistili, že pri počúvaní rodnej reči matky sajú deti cumlík oveľa intenzívnejšie, ako keď bola práve na rade cudzia reč. Výskumníci z toho odvodili, že už niekoľko hodín starí novorodenci sú schopní poznať svoj materský jazyk.

Psychológ Serge Cicciotti, autor knihy Rozumiete svojmu dieťatku (Zaujímavé psychologické experimenty na lepšie pochopenie najmenších detí, vyšla v češtine) uvádza i ďalší výskum, ktorý dokazuje, že novorodenci veľmi dobre vedia, do akého jazykového prostredia sa rodia. V štúdii z roku 1998 umiestnili výskumníci v blízkosti dvojmesačných detí reproduktory, z ktorých sa vysielalo v materskom a cudzom jazyku.

„Vedci zaznamenávali dobu, počas ktorej dieťa reagovalo na vysielanie textu z reproduktoru pootočením hlavy. Dojčatá sa rýchlejšie otáčali smerom k výpovedi v materskom jazyku než v cudzom,” konštatoval autor knihy.

„Dojčatá môžu byť Katalánci, Španieli, Angličania, Francúzi alebo Srbi, môžu byť starí jeden deň, dva alebo štyri mesiace, ale všetci poznajú svoju materčinu. Dá sa predpokladať, že zoznamovanie s rodnou rečou začína veľmi skoro, už počas tehotenstva. Plod vníma zvuky a je schopný poznať hlas svojej matky už vo chvíli, keď príde na svet,” uzatvára Serge Cicciotti.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >