Čím viac detí, tým sú matky nešťastnejšie, ukázal výskum

Gabriela Bachárová, 23. februára 2020 o 04:47

Čím viac detí, tým šťastnejší rodičia. Tvrdí sa to, lenže aká je skutočnosť?

Jedno dieťa zvýši u rodičov pocit šťastia, s každý ďalším však životná pohoda matky klesá.

Foto: Shutterstock.com

Zaujímavý experiment urobili traja vedci z univerzity v americkej Pensylvánii. Tisíckam dánskych dvojčat poslali dotazník, ktorého cieľom bolo okrem iného zistiť, ako ich pocit šťastia súvisí s počtom detí, ktoré sa im postupom času narodili. Potom porovnali výpovede jednotlivých súrodeneckých dvojíc.

Čo zistili? Prekvapujúce skutočnosti, ktoré môžu rozbiť tradičnú predstavu, že čím viac detí človek má, tým je šťastnejší. Po narodení prvého potomka pocit šťastia skutočne prudko narastie, ale každé ďalšie dieťa spôsobí, že hlavne u matiek sa životná pohoda zhorší.

„Tie dvojčatá, ktorým sa už narodilo prvé dieťa, sa považovali za oveľa šťastnejšie ako tie, ktoré ešte deti nemali,“ píše v knihe Rozumiete svojmu dieťaťu? (Zaujímavé psychologické experimenty na pochopenie najmenších detí) jej autor, francúzsky výskumný pracovník a psychológ Serge Cicciotti.

Čo sa týka druhého dieťaťa, výskum ukázal, že jeho narodenie malo u žien negatívny vplyv na pocit životnej pohody. U mužov sa však pocit šťastia nezmenil, čo možno súvisí s tým, že náročná starostlivosť o deti leží stále predovšetkým na ramenách žien. Tretie dieťa ďalej znížilo u žien pocit šťastia, vedci vyrátali, že presne o trinásť percent. Nuž a štvrtý potomok úplne zrušil pozitívny účinok, ktorý na pocit šťastia malo narodenie prvého dieťaťa.

„Výsledky tejto štúdie sú prekvapujúce. Je však nutné zdôrazniť, že sa týkajú iba všeobecného pocitu spokojnosti. Tento pocit nejde zameniť s láskou, akú k svojmu dieťaťu pociťujete,“ dodáva Serge Cicciotti. Znie to asi paradoxne, ale hoci rodičia svoje deti milujú, až tak šťastní sa vo svojej rodičovskej úlohe necítia. Byť mamou či otcom je náročná práca, kedy nezostáva čas na seba a na svoje potreby. Väčšina rodičov by však určite nemenila.


ANKETA:

Ste ako rodič šťastnejší v porovnaní s obdobím, keď ste deti nemali?

36,8%



44,3%



18,9%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarTulenik 23. februára 2020 o 14:16

    "U mužov sa však pocit šťastia nezmenil" -> tomuto neverím, muž nutne musí už po prvom potomkovi cítiť obmedzenia, nárast "vznášaných nárokov" a pod. Že si to do nejakej miery nechá, to už je druhá vec (na rozdiel od žien muži ani nemajú zoznamy podmienok, ktoré musí partnerka do bodky spĺňať, pričom splnenie už jednej z nich je často niekde medzi 0-5 % pravdepodobnosťou), ktorú netreba skúšať príliš šponovať.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 23. februára 2020 o 18:58

    Nic nie je zadarmo, ani pocit stastia. Tento dotaznik by som dala urobit o 30-40 rokov neskor, ked su zu deti vychovane. Som si ista, pre starsich ludi, cim vacsi pocet deti, tym vacsi pocit stastia a zivotnej istoty. A to nehovoriac o vnucatach.

    Tulenik, s tymi chlapmi nesuhlasim. Na jednej strane ma sice obmedzenia, ale na druhej strane ziskava - deti. Chlap s detmi ma medzi inymi chlapmi omnoho vyssiu vahu ako chlap bez deti - to je jednoducho decko. A uplne na najvyssej priecke je chlap v dobrom manzelstve so zenou a detmi.

    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >