Tip na výlet: Zubria zvernica v Topoľčiankach je otvorená aj napriek zákazu vstupu do lesov

TASR, ahojmama, 19. apríla 2024 o 05:02

Aj napriek zákazu vstupu do lesov v okolí Nitry sa ľudia na zubry môžu prísť pozrieť. Zubria zvernica v Topoľčiankach v okrese Zlaté Moravce je pre verejnosť opäť otvorená, hoci v obmedzenom režime.

Zubor vo voľnej prírode vyhynul, plemeno prežilo najmä vďaka súkromným chovom, od roku 2004 sa ho ochranári snažia adaptovať vo voľnej prírode, u nás v Poloninách (na snímke)..

Foto: PRAVDA, Andrej Barát

Návštevníci zvernice sa od parkoviska do areálu dostanú len po asfaltovej ceste a nebudú sa môcť prejsť náučným chodníkom. Ten, ako informovali Lesy SR, zostáva uzavretý, a to z dôvodu výskytu a šírenia afrického moru ošípaných u diviačej zveri, pre ktorý vydal Okresný úrad Nitra zákaz využívania lesov verejnosťou v poľovných revíroch Breziny, Čelár a Veľká zvernica.

Zubry v Topoľčiankach však vidieť možné je, otvorená je vyhliadková plošina, bufet a detské ihrisko. Chata Karanténa je zatvorená. Časy kŕmenia zvierat sú o deviatej ráno a druhej popoludní.

Dokedy obmedzený režim potrvá, zatiaľ známe nie je. Zákaz využívania lesov platí až do odvolania a za jeho porušenie hrozí pokuta do výšky 3320 eur.

Zubor lesný bol v minulosti rozšírený v Európe i na Kaukaze. V strednej Európe bol vyhubený v 18. storočí, iba v Poľsku sa zachoval vo voľnej prírode až do 20. storočia. V auguste 1923 vznikla Európska spoločnosť pre záchranu zubra, kedy žilo na svete posledných 56 zubrov, aj to len v zajatí. Evidované zubry nechali cieľavedome páriť, v roku 1980 sa už ich počet zvýšil na vyše 2000.

Na Slovensku najstarší doklad o chove zubrov vo zvernici pochádza z roku 1568. Posledné súkromné chovy zanikli po roku 1945. Momentálne možno u nás zubry vidieť okrem Topoľčianok ešte v bratislavskej a košickej ZOO, vo voľnej prírode žijú v Poloninách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >