Tip na výlet Žili tu Bélo IV., Janko Kráľ i Martin Kukučín. Kláštor pod Znievom, malá obec s veľkou históriou

Patricia Poprocká, 11. marca 2022 o 04:43

Kedysi významné mesto, dnes trošku zabudnutá obec na Turci, kde história dýcha na každom kroku a jej občania si ju hrdo pripomínajú. Svoju pečať tu zanechali jezuiti, neskôr i významní národovci a spisovatelia. Nad obcou sa navyše týči hrad, druhý najvyššie položený na Slovensku. Kláštor pod Znievom, náš dnešný tip na výlet.

Znievsky hrad, resp. to, čo z neho dnes zostalo.

Foto: Vladimír Masrna

Pôsobil tu napríklad Janko Kráľ, študoval Jozef Gregor Tajovský, Martin Kukučín, Rudolf Jašík, Titus Zeman či Ján Chryzostom Korec. Zrúcanina hradu, týčiaceho sa nad obcou, zasa pamätá ešte Béla IV., narodila sa tam jeho dcéra Margita Uhorská, ktorú v roku 1943 vyhlásili za svätú. No a, samozrejme, v Kláštore pod Znievom fungovalo v 19. storočí aj jedno z troch slovenských gymnázií – prvé katolícke, inak v poradí druhé (ako prvé začalo s vyučovaním evanjelické gymnázium v Revúcej). Na jeho čele v Kláštore pod Znievom stál pedagóg a národovec Martin Čulen.

Niekdajší učiteľský ústav v Kláštore pod Znievom, kde študovali Martin Kukučín či Jozef Gregor Tajovský, s gotickým kostolom z 13. storočia.

Foto: Patricia Poprocká

Celú bohatú históriu, vrátane vzbury občanov proti zemepánovi v roku 1666, vám pripomenú početné pamätné tabule, rozmiestnené po celej obci, a Pamätná izba, zriadená v niekdajšej druhej budove slovenského gymnázia. Socha Sv. Anny, pri ktorej boli vzbúrenci sťatí, stojí dodnes.

Kalvária a vyhliadka

Ešte viac do minulosti vás zavedie návšteva Znievskeho hradu. Týči sa v nadmorskej výške 985 metrov a po Liptovskom hrade je druhou najvyššie položenou zrúcaninou. Vedie k nemu asi poldruhahodinová túra (podľa tempa). Kráča sa väčšinou lesom a do kopca, ale nie je to nič ťažké.

Už ste blízko...

Foto: Vladimír Masrna

Cestu spríjemňuje kalvária hneď na začiatku nad cintorínom, postavená v roku 1828. Dnes ju už zakrývajú stromy, o to je však prechádzka okolo kaplniek až k malému barokovému kostolíku na vrchole príjemnejšia.

O niečo vyššie si môžete odpočinúť pri pamätníku Sv. Margity Uhorskej, spomínanej dcéry Béla IV., ktorá sa narodila práve na Znievskom hrade. Zomrela na vyčerpanie ako 28-ročná a život zasvätila pokániu, starostlivosti o chudobných a chorých.

Ešte o kúsok vyššie sa určite zastavte na vyhliadke, z ktorej máte Turiec ako na dlani. Vidíte Kláštor pod Znievom, Martin, okolité nádherné hory. Naozaj pekné.

Vyhliadka ako namaľovaná.

Foto: Radovan Varchola

Hradné torzo

Na samotnom hrade toho veľa nie je, ste odkázaní na vlastnú predstavivosť. Jedna zo stien sa nie tak dávno zrútila, dnes je tam štvorcový múr, zvyšky bočných pilierov či veží a jedno okno, pri ktorom sa chce každý odfotiť. Dokonca ešte aj popisná tabuľa má odlomenú časť, takže o histórii hradu si môžete prečítať len v angličtine. Toto všetko je na takzvanom dolnom hrade, na ten horný si musíte ešte nejakých 10 minút vyšľapať.

Výhľad z hradu je tiež nádherný.

Foto: Vladimír Masrna

Tam toho vidíte ešte menej. Výškový bod a pár kameňov na zemi, ktoré sú však teraz v tomto období ešte schované pod snehom. V každom prípade však nemáte čo ľutovať – ste práve na druhom najvyššie položenom hrade Slovenska, kde sa narodila jedna svätica. A pohľady dolu tiež stoja za to!

Na ceste do dediny sa zastavte ešte pri jaskyni. Podopiera ju drevený kmeň, zrútenie však zatiaľ nehrozí. Dá sa do nej bez problémov vojsť a teraz v zime má ešte aj krásnu sezónnu výzdobu, cencúle.

Jaskyňa pod hradom a jej výzdoba.

Foto: Vladimír Masrna

Potom už len prechádzka lesom tak, ako ste prišli a ste opäť v dedine.

Lavička víťazí

Kláštor pod Znievom má naozaj bohatú históriu, turisticky najpríťažlivejším miestom a hitom sociálnych sietí je však paradoxne súčasná atrakcia – drevená lavička v nadrozmernej veľkosti. Postavili ju na lúke pod lesom, kúsok nad jednou z ulíc. Ľudia tam radi chodia, lebo k nej netreba veľa šľapať, vidieť z nej pekne vrch Zniev i s hradom a deti sa tam vybláznia pokusmi na ňu vyliezť. Povyše donedávna stála aj hojdačka, tú však vraj rozkradli.

Hurá, vyliezli sme!

Foto: Radovan Varchola

Miestni hovoria, že najkrajšie je v obci na jar, keď je všetko zelené a rozkvitnuté. V čase našej návštevy bol ešte sneh, aj to malo svoje čaro.

Horný hrad, Zniev. Vyššie sa už ísť nedá.

Foto: Vladimír Masrna

Takto nejako hrad i s nádvoriami vyzeral v časoch najväčšej slávy. Pravdepodobná rekonštrukcia na obrázku v Pamätnej izbe obce Kláštor pod Znievom.

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >