10 dobrých tipov na rodinnú dovolenku na Slovensku

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 11. júna 2021 o 05:09

Milujete históriu, turistiku alebo radšej kúpanie? Nech už preferujete čokoľvek, Slovensko ponúka bohaté možnosti na všetky druhy dovoleniek. Stačí si vybrať, ktorý región chcete spoznať bližšie, určite si prídete na svoje. Tu je našich 10 tipov.

Malá Fatra patrí k najkrajším pohoriam na Slovensku, dominantou je vrch Veľký Rozsutec.

Foto: Shutterstock.com

Šariš plný histórie

Kus Slovenska, kde máte čo robiť, najmä ak ste milovníci prírody a histórie. Ideálnu kombináciu oboch zažijete na Kapušianskom hrade, ktorého vidíte z hlavnej cesty od Prešova. Vedie k nemu príjemná asi 40-minútová prechádzka lesom, kde si môžete aj odpočinúť na lavičkách. Hore na hrade vás čaká nádherný výhľad na okolie aj menšia expozícia s atrakciami pre deti.



Bohatá na históriu je metropola Prešov i neďaleký Bardejov so svojím slávnym námestím. No a veľké čaro majú aj Bardejovské kúpele, ktoré pamätajú na slávnu návštevníčku cisárovnú Sissi.

Voda, voda a ešte raz voda

Senec a okolie predstavujú bohatú ponuku na kúpanie. Okrem známych Seneckých jazier s možnosťou člnkovania a kempovania je tu aj aquapark v tesnej blízkosti. Okolie je známe ďalšími jazierkami, štrkoviskami – napríklad v neďalekej Ivanke pri Dunaji, Veľkom Bieli či Moste pri Bratislave. Zabudnúť nemožno ani na Zlaté piesky, dlhoročné obľúbené miesto na rekreáciu mnohých nielen Bratislavčanov.



Ak by ste chceli troška viac prírody, odporúčame kaskády na Váhu pri Galante. Vodná nádrž Kráľová z roku 1985 sa dnes využíva ako zásobáreň vody pre závlahy, je však skvelým miestom aj na oddych a rybolov. Žijú tu vzácne druhy vtákov a častý vietor vytvára podmienky na vodné športy, je tam vybudované aj rekreačné stredisko.

Krupina a jej planina

Málo známy kút Slovenska, kto ho však spozná, zamiluje si ho. Mierne pahorky sopečného pôvodu sú miestom pre potulky nádhernou prírodou. Najvyšší vrch Krupinskej planiny, Kopaný závoz, dosahuje len 775 metrov nad morom. Je však súčasťou vojenského výcvikového priestoru Lešť, preto sa naň nemožno dostať. Napriek tomu je kam ísť, napríklad na Španí Laz nad obcou Horné Plachtince s vysielačom a chatou na vrchole.


Ďalším krásnym miestom je zrúcanina hradu Čabraď, ktorý leží neďaleko obce Čabraďský Vrbovok v okrese Krupina pri riečke Litava. Nádherná ruina niekdajšieho pomerne veľkého hradu z 13. storočia stojí určite za prehliadku. Hradný kopec bol osídlený už v praveku, a to ľuďmi Lužickej kultúry. V stredoveku tu vznikol hrad, ktorého ruiny obdivujeme dnes. Zo stredoveku pochádza aj kláštor na neďalekom Bzovíku, z ktorého je tiež dnes turisticky atraktívna zrúcanina.

Dukla – história hrou

Pamätník, cintorín a vyhliadková veža sú tri najdôležitejšie body na mieste krvavej Karpatsko-duklianskej operácie v októbra 1944 a zoznámiť s nimi by sa mal každý. Deťom sa však viac zavďačíte, ak ich zoberiete na cestu po blízkom okolí, sú tam pre nich atraktívnejšie miesta, pripomínajúce túto ťažkú vojenskú bitku.

Napríklad partizánske zemľanky, ktoré boli dočasným príbytkom štábu 3. československej brigády. Učupené bunkre v lese sú zrekonštruované, takže deťom dajú jasný obraz o tom, ako to tam kedysi mohlo vyzerať. Výhodou je, že si môžu každú vyskúšať „naživo“ – vliezť do nej, na ňu, ako sa im páči.

Zemľanky v lese prešli rekonštrukciou.

Foto: Radovan Varchola

Kúsok ďalej je vystavený vzácny exponát – Li-2, sovietske dopravné lietadlo z vojnových čias, ktorého sa môžu dotknúť. Úplne najlepší pre detského návštevníka je Delový areál pri obci Vyšný Komárnik, kde si môžu deti pobehať po nádhernom hájiku, v ktorom sú rozmiestnené exponáty – delá a poschovávané ďalšie partizánske zemľanky. Miesto ako stvorené na hru na partizánov, ktoré v nich určite prebudí záujem o túto časť našej histórie.

Delový areál, miesto, kde počas bitky skutočne boli delostrelci s reálnymi úlohami, dáva deťom predstavu, ako to mohlo počas vojny vyzerať.

Foto: Radovan Varchola

Silnú atmosféru má aj Údolie smrti, teda tanky rozmiestnené na kopci pri Kapišovej pripomínajúce krvavú tankovú bitku na tomto území, kde si deti môžu tiež poliezť po tankoch a každý zblízka preskúmať.

Relax neďaleko od Trenčína

Miesto určené na oddych a príjemné prechádzky medzi nádhernými kopcami. Trenčianske Teplice sú vyhľadávaným miestom najmä pre svoje kúpele, aj ten, kto nepotrebuje práve procedúry, tam však má čo robiť. Dá sa ísť okúpať na slávne kúpalisko s bazénom vytesaným do skaly Zelená žaba, ktoré sa po rokoch chátrania a sporov podarilo opäť sfunkčniť. Milovníci lezenia si môžu vybrať z asi 60 ciest v neďalekej lezeckej oblasti Kamenné vráta (smerom na obec Omšenie) či na Beckove.



No a milovníci histórie tu majú Trenčín a jeho slávny hrad, neďaleký Beckov alebo trošku vzdialenejšie Čachtice.



Hory aj kúpanie, to sú Nízke Tatry

Po Vysokých Tatrách sú druhým najnavštevovanejším pohorím na Slovensku. Nízke Tatry ponúkajú širokú spleť turistických trás. Napríklad na obľúbený Chopok (2 024 metrov) sa s deťmi môžete pohodlne vyviezť lanovkou a odtiaľ vystúpiť na najvyšší vrch pohoria Ďumbier (2 043 metrov nad morom). Oplatí sa i výstup na ikonickú Kráľovu hoľu (1 948 metrov), o ktorej sa vraví, že by ju raz za život mal navštíviť každý Slovák.

V oblasti Nízkych Tatier môžete navštíviť viacero jaskýň: Bystriansku, Demänovskú ľadovú, Demänovskú jaskyňu slobody, Važeckú jaskyňu a Jaskyňu mŕtvych netopierov. Sú tam tam i skvelé možnosti kúpania: kúpaliská Liptovský Ján a Bešeňová a vodné nádrže Krpáčovo a Liptovská Mara. Ak vám neprekážajú davy, tým pravým orechovým pre vaše deti bude bude Aquapark Tatralandia na severnom brehu Liptovskej Mary.

Ďumbier



Nízke Tatry



Malá Fatra: srdce Slovenska

Mnohí o národnom parku Malá Fatra hovoria, že je akousi esenciou Slovenska. Tým najkrajším, čo u nás možno vidieť. Choďte si to overiť! A keď tu už budete, nezabudnite navštíviť turisticky veľmi atraktívnu sústavu vodopádov, skál a kaňonov známu pod názvom Jánošíkove diery. Užijete si tu rebríky, reťaze i lávky. Diery sa delia na tri časti: Horné, Dolné a Nové. Pre rodiny s deťmi sú najprístupnejšie Dolné diery.

Pre zdatnejších turistov je tu hrebeň pohoria, ktorý sa považuje za najkrajší na Slovensku. Vypína sa tu najvyšší vrch horstva Veľký Kriváň (1 708 metrov) či turistická klasika, malebný vrch Veľký Rozsutec (1 609 metrov). Ak si netrúfate na hrebeňovku, na vrch Chleb (1 645 metrov) vás z Vrátnej vyvezie lanovka. Zavítať môžete do dediny Juraja Jánošíka Terchovej, do rázovitej obce Zázrivá, prejdite si i Vrátnu dolinu a hrady Strečno, Starhrad či Kuneradský zámok.

Veľký Rozsutec



Malá Fatra



Vrchy, ktoré strážia poklady

Strážovské vrchy susedia na východe s Malou Fatrou, v niečom sú si podobné. Ak vám teda Malá Fatra s davmi turistov nevyhovuje, Strážovské vrchy, ktoré ležia v Trenčianskom i Žilinskom kraji, predstavujú dobrú alternatívu. Najvyšším vrchom je pôvabný Strážov s výškou 1 213 metrov nad morom. Ponúka prekrásne výhľady do krajiny. Na Strážov sa môžete vybrať z dedinky Čičmany, kde poobdivujete jedinečnú ľudovú architektúru. Stredom pohoria vedie po červenej značke Cesta hrdinov SNP z Trenčianskych Teplíc cez Strážov až do Fačkovského sedla, ktoré tvorí hranicu medzi Malou Fatrou a Strážovskými vrchmi. V okolí možno navštíviť Uhrovec s rodným domom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, ďalej hrady v Trenčíne a Košeci (ruina) či kúpeľné mesto Trenčianske Teplice.

Vrch Strážov



Strážovské vrchy



Gemer: za zašlou slávou

V poslednej dobe sa tento región derie do popredia záujmu turistov a niet sa čo čudovať. Kedysi bohatý a slávny kraj je síce dnes už len odleskom svojej zašlej slávy, ale práve to môže niektorých turistov prilákať. Čo na Gemeri navštíviť? Jaskyne Slovenského krasu (Ochtinská aragonitová jaskyňa, Krásnohorská jaskyňa, Domica, Jasovská jaskyňa) zapísané v zozname prírodného bohatstva UNESCO, národný park Slovenský kras s prekrásnou Zádielskou tiesňavou, historické mesto Rožňava či kaštieľ Betliar, jediný na Slovensku s dochovaným zariadením.

Veľmi inšpiratívna je Gotická cesta, ktorá predstavuje stredoveké kostoly unikátne vďaka svojej freskovej výzdobe. No a samozrejme Gemerské spojky, tunely a viadukt na železničnej trati, ktorá nebola nikdy dokončená. Slavošovský tunel meria 2,4 kilometra, nezabudnite si baterku! Gemer hraničí s národnými parkami Slovenský raj a Muránska planina, kam si tiež môžete urobiť výlet.

Muránska planina



Interiér ranogotického kostola Zvestovania Panne Márii v Chyžnom so vzácnym oltárom rovnakého zasvätenia z roku 1508, dielo Majstra Pavla z Levoče.



Kde je dobre?

Hovorí sa: Na Orave dobre, na Orave zdravo. Pôjdete sa presvedčiť? Pohorie Oravské Beskydy sa rozprestiera v severnej časti Oravy, na východnej hranici s Kysucami, priamo na štátnej hranici s Poľskom. Najvyšším vrchom územia je Babia hora (1 725 metrov), Oravské Beskydy sú piatym najvyšším pohorím na Slovensku. Milovníci kúpania si užijú pobyt na Oravskej priehrade. Výstavbe priehrady padli za obeť viaceré obce, jediným pozostatkom dávnej minulosti je Slanický ostrov so zvyškami obce Slanica, s dochovaným kostolom. V letnej sezóne sa na ostrov doplavíte loďou.

Na dovolenke navštívte i Múzeum oravskej dediny v Zuberci. Areál múzea v prírode nájdete na poľane Brestová v podhorí Západných Tatier, ktoré tiež patria do oravského regiónu, sú však vhodné hlavne pre zdatných turistov. Stavby v múzeu sú väčšinou originály, ktoré pôvodne stáli v rôznych lokalitách na Orave. V expozícii možno obdivovať i kostol s cintorínom. Skanzenom tečie horský potok Studená, na ktorom je rekonštruovaný náhon na mlyn a valchu. Deti určite na Orave zaujme aj návšteva Oravského hradu či Oravskej lesnej železnice.

Babia hora



Skanzen v Zuberci











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >