Tip na výlet: Tajomstvá Starého hradu uprostred strmých zrazov pri Váhu

Patricia Poprocká, 27. augusta 2021 o 05:00

Strečno pozná snáď každý – vďaka Žofii Bosniakovej i častým kolónam, ktoré sa na hlavnej ceste popod slávny hrad tvoria, čo ale ten susedný na druhej strane Váhu? Volajú ho jednoducho Starý a vydať sa za jeho tajomstvami sa oplatí. Okrem príjemnej túry a nahliadnutia do jeho histórie vás čakajú úchvatné výhľady.

Z dôležitého hradu Považia dnes zostalo toto nádherné torzo.

Foto: Patricia Poprocká

Viete, že je už štyri roky národnou kultúrnou pamiatkou? Starý hrad, pôvodne nazývaný aj Varín, bol kedysi významným miestom, kontroloval dôležitý brod cez rieku Váh v Strečnianskom priesmyku, ako najdôležitejší prechod na Turiec a Liptov. Nepriamo sa spomína už v roku 1267. Keď však v 14. storočí postavili hrad Strečno a hlavnú považskú cestu premiestnili na druhú stranu Váhu, jeho význam oslabol a začali ho volať Starý.

Napriek tomu v rukách rôznych majiteľov rástol a využíval sa až do polovice 18. storočia, odkedy chátra. V čase najväčšej slávy mal 45 miestností vrátane temnice, tkáčovne, sýpky, mlyna či maštalí. A pozor – to všetko na šírke 35 metrov a dĺžke 150 metrov, obklopený strmými zrazmi.


Objavil sa aj v záberoch dnes už kultového filmu Upír z Nosferatu a dnes na ňom prebiehajú záchranárske práce vďaka Združeniu za záchranu Starého hradu.

Príjemná prechádzka dolinou

Vyjsť k hradu je zážitok, ak aj neobľubujete ruiny, výhľady sú naozaj fascinujúce. A aj príjemná prechádzka lesom popri vode stojí za to. Trasa začína v obci Nezbudská Lúčka. Ak idete od Martina, dostanete sa ta kompou z obce Strečno. Nemusíte prípadne čakať na kompu, pre peších je tam aj most, ktorým sa cez Váh dostanete. Ďalšou možnosťou je obísť to cez Žilinu smerom na Terchovú, čo je však dosť veľká okľuka.

Na konci Nezbudskej Lúčky prejdete na poľnú cestu popri rieke, železničných mostoch a tuneloch, čo je vlastne hlavná železničná trasa medzi Bratislavou a Žilinou. Poľná cestička potom plynule prejde do lesnej, ktorá sa vinie Starohradskou dolinou obklopenou z jednej strany vodou, z druhej zalesneným strmým kopcom. Nie je to dlhá cesta, pokojne si ju môžete spestriť hľadaním hríbov po lese, prípadne si kúsok ďalej spraviť zastávku na odpočívadle Pri skale. Je tam urobené posedenie pri ohnisku, mostík cez potôčik a lúčka na hranie pre deti. Čo je dobré – orientačná tabuľka ukazuje, že k hradu to je odtiaľ už len 1,2 kilometra.

Odpočívadlo Pri skale, príjemné miesto na oddych či už pred výstupom na hrad alebo pri návrate.

Foto: Patricia Poprocká

Hore kopcom a ešte vyššie

Platí, že čím bližšie, tým je stúpanie strmšie, ako asi pri každom hrade. Pred tým najstrmším kopcom si môžete dopriať ešte jednu krátku prestávku, pri studničke Pod hradom. Je to vlastne aj križovatka ďalších turistických trás.

Odtiaľ sa vydáte strminou vpravo a po pár desiatkach metrov sa pred vami začne vynárať ruina niekdajšieho dôležitého centra Považia. Ak sa chcete dostať dovnútra hradných priestorov, musíte sa vyšplhať ešte ďalším strmým kopcom, ale neoľutujete. Výhľady, ktoré sa vám ukážu, škoda opisovať, treba vidieť. Zachovajte však opatrnosť a stále pozerajte aj pod nohy – vzhľadom na to, že hrad dlhé roky chátral a obnova prebieha, nie sú všetky nebezpečné miesta zaistené zábradliami.

Vstup do hradu. V hmlistom počasí chýba už len záhadný hradný pán.

Foto: Patricia Poprocká

35 metrová plošina a strmé zrazy

Okrem výhľadov a niekdajších hradných miestností, ktoré však nie sú podrobne pooznačované, si môžete prezrieť aj hradné katakomby. Úzkym chodníčkom sa dá prejsť celý hrad. Je to výnimočné miesto, všetko na spomínanej šírke 35 metrov a po oboch stranách strmé kopce dolu.

Výhľad je úchvatný.

Foto: Patricia Poprocká

Aj ruiny majú svoje čaro.

Foto: Patricia Poprocká

Ak sa vám nechce vrátiť cestou, ktorou ste prišli, môžete sa vydať naspäť po hrebeni. Je to nepochybne zaujímavejšia trasa než dolinou, aj keď o niečo dobrodružnejšia. Môžete sa dlhšie kochať výhľadmi, akurát treba opäť dávať pozor, kam šliapete. No a na jeho konci vás čaká ešte trošku náročný zostup k už známemu odpočívadlu s ohniskom Pri skale. Tam sa definitívne napojíte na pôvodnú cestu späť do Nezbudskej Lúčky.

Pri zostupe po hrebeni nájdete aj takéto príjemné zákutia.

Foto: Patricia Poprocká

Výlet k Starému hradu patrí k tým nekomerčným v tomto regióne, ak sa však chcete nadýchať voľnej prírody a atmosféry nie tak známych dávnych čias, určite odporúčame.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >