Tip na výlet Zabudnuté, ale krásne a s jedinečnou atmosférou. Objavte málo známe slovenské hrady, tu je sedem z nich

Patricia Poprocká, 15. júla 2022 o 04:57

Spišský hrad, Oravský, Trenčiansky či Strečno pozná snáď každý. Hrady sú pýchou Slovenska, majú bohatú históriu a niektoré sú naozaj svetoznáme. Dnes sa ale vydáme za tými menej slávnymi, menšími, ale rovnako krásnymi, ktoré sa oplatí spoznať.

Kamenický hrad

Leží v divočine pohoria Čergov neďaleko Sabinova. Šľachta tu mávala aj poľovný revír, dodnes tu žijú vlci či medvede. Hrad patril medzi najväčšie na našom území, bol postavený v prvej polovici 13. storočia. Jeho skaza sa ale zavŕšila už v 16. storočí, kedy bol rozbúraný a z jeho múrov sa materiál použil na stavbu liehovaru v Lúčke. Na hrad vedie dnes cesta z centra obce Kamenica, trvá asi hodinu a spestruje ju aj náučný chodník.


Hanigovský hrad

Ďalší z hradov Šarišskej hradnej cesty, kedysi veľké sídlo, ktoré bránilo hranice kráľovstva. Pôvodne bol drevený, neskôr ho prestavali na kamenný. Dnes sú z niekdajších opevnení, palácov a hospodárskych budov zachované múry, na niektorých miestach až do troch metrov. Vidno aj lôžka pre delá. Značná časť priestorov je však zasypaná suťou. Na hrad sa dostanete z obcí Hanigovce a Ľutina. Trasa začína pár metrov pod autobusovou zastávkou. Ide o mierne, neskôr prudšie stúpanie, zhruba dvojhodinové pomalým tempom.


Plaveč

Dominuje mu nádherná veža, podľa ktorej ho bezpečne spoznáte medzi ďalšími hradmi. Nachádza sa neďaleko Starej Ľubovne pri obci s rovnakým názvom – Plaveč. Postavili ho ešte v 13. storočí a obývaný bol do 19. storočia, kedy jeho majitelia odišli pre narušenú statiku do pohodlnejšieho kaštieľa a hrad v roku 1856 vyhorel. Dnes tu možno nájsť zvyšky juhovýchodného muriva s kruhovou baštou, niekoľko múrov bývalej obytnej časti a podzemné priestory. Hrad nájdete veľmi ľahko, z obce Plaveč je to niekoľkominútová prechádzka.


Obišovský hrad

Zrúcanina nad obcou Obišovce neďaleko Kysaku na východe Slovenska. Dostanete sa ta z Ličartoviec, čo je najkratšia cesta. Hrad je prístupný len z východnej strany. Práve pre nedostatok priestoru (strmé svahy) nebol veľký ani dlhodobo obývaný, slúžil skôr ako útočisko. Chýbalo mu predhradie, na ktorom by stáli hospodárske budovy základňou. Zanikol skoro, v 15. storočí, panstvo uprednostňovalo iné, pohodlnejšie hrady. Hrad sa podarilo kompletne archeologicky preskúmať, dnes je príjemným miestom na rodinný oddych s lavičkami i ohniskom.


Lipovský hrad

Ďalšia zrúcanina na východe Slovenska, pomenovaná podľa obce Lipovce. Dnes sa zachovalo už len torzo, hrad v časoch svojej slávy zaberal územie 60x40 metrov. Bol tu krásny hradný palác, veža i priekopa. Dnes sú zachované už len torzá múrov, miesto je to však veľmi príjemné. Dostať sa ta možno z obce Lipovce smerom na Lačnov.


Liptovský hrad

Liptovský hrad je najvyššie položeným hradom na Slovensku.

Foto: TASR

Najvyššie položený hrad na Slovensku neďaleko obce Kalameny pri Ružomberku. Dal ho postaviť kráľ Belo IV v 13.storočí a v 15. storočí ho zničil kráľ Matej Korvín. Medzitým bol sídlom Liptovskej župy a dnes je obľúbeným oddychovým miestom s nádhernými výhľadmi na celý Liptov. Najlepšia cesta vedie z obce Kalameny od jazierka s termálnou minerálnou vodou. Nezabúdajte, že idete na najvyššie položený hrad na Slovensku, rátajte so stúpaním a rezervujte si aspoň dve hodiny, ak idete s deťmi.

Zniev

Znievsky hrad je krásny aj v zime.

Foto: Vladimír Masrna

Druhý najvyššie položený hrad na Slovensku, ku ktorému sa tiež celkom slušne nachodíte. Nachádza sa na Turci, nad obcou Kláštor pod Znievom a z niekdajšieho obrovského panstva každým rokom ubúda, torzá múrov sa rozpadávajú, na niektorých miestach už nie je nič, len výškový bod. Hrad bol však významným miestom, narodila sa tu napríklad Sv. Margita Uhorská, dcéra kráľa Bélu IV. Cestou na hrad miniete aj pamätné miesto zasvätené práve jej. Je tu aj jaskyňa a krásna vyhliadka, z ktorej máte Turiec ako na dlani. Východiskový bod je cintorín v Kláštore pod Znievom, rátajte s dvojhodinovou túrou lesom hore kopcom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >