TIP NA VÝLET Rajecké Teplice vám učarujú. Navštívte aj Lietavský hrad, Rajeckú dolinu či Stratený budzogáň

Gabriela Bachárová, 9. septembra 2022 o 04:38

Príroda v okolí Rajeckých Teplíc je očarujúca. Keď sa nabažíte pôvabného kúpeľného mestečka, kde zvlášť deti nadchnú farebne nasvietené fontány v parkovom jazierku, vydajte sa preskúmať jeho okolie. Tento menej známy skvost Slovenska turisti zatiaľ veľmi neobjavili, nebudete sa tak na chodníčkoch s nikým tlačiť a užijete si ho naplno.

Výhľad na Strážovské vrchy a Malú Fatru (vpravo celkom vzadu) za skalných útvarov nad obcou Zbyňov.

Foto: Gabriela Bachárová

Rajecké Teplice

Rajecké Teplice ležia v Rajeckej doline, medzi Malou Fatrou a Strážovskými vrchmi, asi 15 kilometrov od krajského mesta Žilina. Ich najväčšou atrakciou je celkom určite parkové jazierko s dvomi fontánami uprostred a vodopádom „prilepeným” ku skalnej stene.

Keď sa zotmie, skaly okolo vodopádu aj fontány začínajú svietiť. Chvíľku na červeno, potom na modro, zeleno, fialovo... Vyzerá to fantasticky. Niet divu, že kúpeľní hostia a turisti sa tu zdržiavajú najmä vo večerných hodinách. Okrem osvetlenia v parku ľudia obdivujú aj pohľad na skalný masív vápencových Skaliek týčiaci sa nad mestečkom.

Rajecké Teplice sú známe svojimi termálnymi prameňmi, vyvierajúca voda má teplotu asi 39 stupňov. Liečia sa tu choroby pohybového ústrojenstva aj nervové ochorenia. Návštevníci si môžu zdarma nabrať fľašu minerálnej vody v budove kúpeľného komplexu Aphrodite. Patria k nemu aj sauny či termálne bazény zasadené do anticky pôsobiaceho prostredia. Ak sa vám však nepozdáva cena, ktorú by ste za tieto radovánky zaplatili, kúsok ďalej nájdete klasické a veľmi príjemné kúpalisko Laura, snáď bude ešte do definitívneho nástupu chladnejšieho počasia príležitosť pre deti zašantiť si vo vode.

Po prehliadke mesta sa ešte môžete vydať na prechádzku do blízkeho Stránskeho, kde v areáli cintorína nájdete zrúcaniny gotického kostolíka svätej Heleny, ktorý tu pravdepodobne vznikol už koncom 13. storočia. Cesta tam ponúka krásne výhľady na Lúčanskú Malú Fatru.

Očarujúce parkové jazero s fontánkami, vodopádom i výhľadom na skalný masív Skalky.

Foto: Gabriela Bachárová


Centrum kúpeľného mestečka.

Foto: Gabriela Bachárová


Cestou do Stránskeho ku gotickému kostolíku svätej Heleny. V pozadí Lúčanská Malá Fatra.

Foto: Gabriela Bachárová


Lietavský hrad

Lietavský hrad je jedným z najväčších na Slovensku. Bol postavený na začiatku 14. storočia a k jeho vlastníkom patril aj pán Váhu a Tatier Matúš Čák Trenčiansky či mocný rod uhorských magnátov Thurzcov. Známy uhorský palatín Juraj Thurzo sa na hrade dokonca narodil. Monumentálne pamiatka pôsobí najmä z diaľky. Práve takého impozantného výhľadu sa dočkáte, ak sa vyberiete na výlet, ktorý vás zavedie do skutočne pôvabných zákutí tohto kraja. Výlet začína v Lietavskej Lúčke, kam sa z Rajeckých Teplíc môžete doviezť príjemným lokálnym vláčikom. Odtiaľ sa cez lesy a lúky dostanete do obce Lietava. Nie veľmi dlhé, no poriadne strmé stúpanie z Lietavy vás dovedie na rázcestie, odkiaľ je to na hrad už len kúsok.

Na hrade si môžete pozrieť expozíciu o histórii pamiatky, občerstviť sa v príjemnej kaviarni aj sa pokochať krásnymi výhľadmi na všetky svetové strany. Zvlášť utešené sú pohľady na národný park Malá Fatra, jeho východnú časť máte ako na dlani. Z hradu zbehnete do Lietavskej Svinnej a tu začína najnáročnejšia časť výletu. Strmé stúpanie, ktoré nič nedaruje ani trénovaným turistom. Veľkou odmenou sú však už spomenuté výhľady na Lietavský hrad. Námaha končí na Skalkách, nádherných skalných útvaroch, ktorých hrebeňom sa môžete prejsť. Ponúkajú pekné pohľady na kúpeľné mestečko a znovu aj na Malú Fatru. A potom už len zísť do Rajeckých Teplíc a dať si vynikajúci zmrzlinu v parku, ktorý obklopuje kúpeľný hotel Skalka. Celá trasa je dlhá desať kilometrov.

Cestou na Lietavský hrad. V pozadí Malá Fatra.

Foto: Gabriela Bachárová


Monumentálny Lietavský hrad.

Foto: Gabriela Bachárová


Lietavský hrad.

Foto: Gabriela Bachárová


Na Lietavskom hrade.

Foto: Gabriela Bachárová


Výhľad z hradu na Strážovské vrchy.

Foto: Gabriela Bachárová


Cestou na Skalky.

Foto: Gabriela Bachárová


Za Strateným budzogáňom

Stratený budzogáň je výrazný skalný útvar, ktorý svojím tvarom pripomína známy nástroj slúžiaci na roztĺkanie iných predmetov. Nájdete ho v Strážovských vrchoch a z Rajeckých Teplíc k nemu vedie pekný náučný chodník. Spočiatku ho sledujete popri romantickej Rajčanke, potom sa dvíha do kopcov. Ak si z rázcestia Pod Kamenným dielom urobíte malú odbočku, užijete si perfektných výhľadov do Rajeckej doliny aj na Malu Fatru.

Od budzogáňa môžu zdatní turisti pokračovať na vrch Žibrid (876 metrov) a odtiaľ do dedinky Kľače. Ak toho už máte dosť, do Teplíc vás dovezie vlak. Menej zdatní výletníci sa od budzogáňa vrátia na rázcestie a potom pokračujú pohodlnou cestou do Zbyňova. Do Teplíc sa môžete vrátiť buď peši, cesta vedie popri riečke Rajčanke. Alebo je možné znovu využiť služby železníc.

K Stratenému budzogáňu je to 3,5 kilometra, odtiaľ na Žibrid a do Jasenového na vlak deväť kilometrov. Ak by ste sa chceli do Teplíc vrátiť peši, pripočítajte ďalších šesť kilometrov. Ak sa od skalného útvaru budete vracať do Zbyňova na vlak, počítajte so štyrmi kilometrami. Peši zo Zbyňova do Teplíc sú to tri kilometre.



Vodná nádrž Košiare

Ak máte malé deti a hľadáte nenáročný tip na výlet, ideálna bude prechádzka k vodnej nádrži Košiare. Auto môžete nechať pri odbočke z hlavnej cesty a pokračovať cyklotrasou nazvanou Rajeckou dolinou na dvoch kolesách. Už po krátkej chvíli budete na mieste. Nádrž je neveľká, obídete ju asi za polhodinku. A ak si so sebou zoberiete špekáčiky, môžete si na brehu urobiť malý jesenný piknik, ohniská tu nechýbajú.

Naspäť sa môžete vrátiť po tej istej ceste. Alebo zvoliť celkom iný prístup a urobiť si okruh začínajúci aj končiaci v blízkom Rajci, kde majú pekné námestie aj možnosť navštíviť mestské múzeum mapujúce históriu miesta. Cesta z Rajca spočiatku chvíľu vedie po frekventovanej ceste, to treba jednoducho prežiť. Keď sa pokocháte vodnou nádržou, pokračujte cyklostrasou až ku kameňolomu. Najmä chlapcov poteší, že cesta vedie priamo cez jeho prevádzku, hoci zvyčajne sa na podobné miesta nesmie. Veď aj tabuľa upozorňuje, že do kameňolomu vstupujete na vlastné riziko. Ak si však dáte pozor, nič sa vám nestane, navyše v priamo prenose uvidíte, ako sa spracúva vyťažený kameň. V blízkosti kameňolomu sa nachádza prírodná rezervácia Šujské rašelinisko, ktoré tiež môžete troška poobdivovať. Cesta pokračuje do Šuje, odkiaľ vás chodník povedľa cesty dovedie do Rajca. Celá trasa meria osem kilometrov.

Vodná nádrž Košiare.

Foto: Gabriela Bachárová


Náučný chodník Slnečné skaly

Úpätím horského masívu, ale aj po pohodlnej rovinke vedie ďalšia trasa vhodná aj pre rodiny s deťmi. Začína sa dobrodružne. V Porúbke, kam sa znovu dostanete vlakom z Rajeckých Teplíc, musíte najprv prebrodiť riečku, aby ste sa dostali na druhú stranu. Takže tenisky a ponožky dole, vyhrnúť nohavice a ponoriť sa do chladivej vody. Na druhej strane sa hneď napojíte na náučný chodník Slnečné skaly a už po krátkej chvíli dorazíte k Porubským skalám, kde vás dokonca čakajú reťaze, aby ste sa dostali hore. Odmenou za menšiu námahu sú však pekné výhľady.

Cesta potom stúpa a klesá pekným lesom, kde-tu sú odbočky na vyhliadkové miesta. Výrazným bodom na trase sú útvary Slnečné skaly. Po ich dosiahnutí pokračujete rovinou až do Poluvsia, miesta, kde žil hrdina Jozef Gabčík, ktorý spáchal atentát na nacistického pohlavára Reinharda Heindricha. Má tu pamätník aj nápis na rodnom dome. Dovnútra sa však nemôže, patrí súkromným majiteľom. Ďalšia zaujímavosť: pri autobusovej zastávke stojí prírodná pamiatka, Poluvsianska skalná ihla. Z Poluvsia už vedie cesta priamo do Rajeckých Teplíc. Nenáročná až stredne náročná trasa meria šesť kilometrov.

Náučný chodník Slnečné skaly (vľavo).

Foto: Gabriela Bachárová


Poluvsianska skalná ihla.

Foto: Gabriela Bachárová


A kam ešte?
Ak si chcete urobiť ešte ďalšie výlety, ponúka sa štvrté najväčšie mesto na Slovensku Žilina či Bytča s krásne opraveným renesančným Sobášnym palácom z roku 1601. Palatín Juraj Thurzo ho nechal postaviť pre svoje dcéry a je ozajstným architektonickým unikátom. Ak vás viac láka príroda, nie je nič jednoduchšie, ako sa vybrať do blízkych Súľovských skál alebo na Martinské hole či do Lúčanskej Malej Fatry, kde je azda najväčším lákadlom dramaticky pôsobiaci Kľak (1 352 metrov nad morom).

Sobášny palác.

Kľak.

Súľovské skaly.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >