TIP NA VÝLET Poznáte vinohradnícku osadu Starú Horu? Neznáma perla ľudovej architektúry očarí svojím neopakovateľným pôvabom

Gabriela Bachárová, 22. júla 2022 o 04:45

Je tam azda aj krajšie ako vo Vlkolínci. Ktovie, prečo nie je Stará Hora rovnako známa a neprúdia do nej zástupy nadšených návštevníkov ako do iných našich rezervácií ľudovej architektúry. Ponúka sa jednoduché vysvetlenie, že leží mimo hlavných chodníčkov turistov a dovolenkárov. Je to isto škoda, avšak na druhej strane máte očarujúcu osadu len sami pre seba a dokážete si ju tak lepšie vychutnať.

Nádherné vinohradnícke domy v Starej Hore.

Foto: Gabriela Bachárová

Stará Hora je súčasťou obce Sebechleby v krupinskom okrese (región Hont, Banskobystrický kraj). Starobylá vinohradnícka osada leží na južnom okraji Štiavnických vrchov a ponúka mimoriadny súbor zachovaných vinohradníckych domov, nazývaných chyžky. Naši predkovia ich postavili na ručne kopaných tufových pivniciach, ktoré slúžili na kvasenie a uskladňovanie vína.

Tuf je hornina zo sopečného popola, ktorej je tu všade veľa, Štiavnické vrchy majú prevažne sopečný pôvod. Celkovo je v Starej Hore úctyhodných 140 vínnych pivníc. Celá oblasť bola jedným z najväčších producentov vína v celom Uhorsku. Pivnice a chyžky v Starej Hore pôvodne vznikali mimo obydlí vinohradníkov, ktorí sem najprv len dochádzali. Najstaršia pivnica v osade nesie letopočet 1704.

Podľa miestnej legendy pivnice začali vznikať v 16. storočí ako úkryt pred Turkami, pretože región trpel ich nemilosrdnými nájazdmi. Dnes sa už nevie, či je to pravda ale nie, faktom však zostáva, že podľa dochovaných dokumentov sa už v 17. storočí v okolí Starej Hory pestovala vinná réva.

Prechádzka Starou Horou je čarokrásna.

Foto: Gabriela Bachárová

Niekdajšiu prosperitu narušil na konci 19. storočia vpád milimetrového živočíšneho škodcu zvaného fyloxéra, ktorý v tom období decimoval európske vinice. Osada upadla, pivnice sa prestali využívať, mnohé boli dokonca zasypané. Zaniklo i veľa prístreškov a obydlí nad pivnicami. Po prvej svetovej vojne sa pestovanie vinnej révy začalo znovu rozvíjať a vinohradníci si nad pivnicami stavali nové, pevné stavby z tufového kameňa, z ktorého boli vybudované aj najstaršie domy v osade.

Kaplnka i múzeum

Okrem vinohradníckych domov čaká na váš obdiv i kaplnka v. Urbana z roku 1737. Názov dostala podľa patróna všetkých vinohradníkov. V osade sa nachádza aj Národopisné múzeum, ktoré predstavuje vidiecky život našich predkov. Kroje, ľudové zvyky a tradície, bývanie. Múzeum je však otvorené len na požiadanie, treba zavolať. Oznámenie na múzeu uvádza číslo 0910 265 528.

Stará Hora je dodnes živá, funguje v nej viacero pivníc, vždy sú niektoré otvorené (o ktoré ide, uvádza informačný panel v osade) a ponúkajú náhodným aj objednaným návštevníkom ochutnávku vína, drobné občerstvenie alebo aj väčšiu hostinu. Plnohodnotné jedlo vám pripravia, keď dáte o sebe vedieť s dostatočným časovým predstihom. V niektorých domoch sa dá ubytovať a v ďalších normálne žijú ľudia alebo sem chodia stráviť pokojné víkendy v lone prírody. Celá osada pôsobí ako balzam na nervy pošramotené civilizáciou, veď príďte a overte si to na vlastnej duši.

Ocitnete sa tu v minulosti.

Foto: Gabriela Bachárová

Na turistiku!

Ak chcete poznať osadu i krásne prírodné okolie, vyberte sa po modrej značke na Sebechlebský okruh, ktorý začína v Sebechleboch. Asi po troch kilometrov dorazíte do Starej Hory. Keď si ju dôkladne poobzeráte, pokračujte ďalej okolo viníc do lesa nad obcou, až mierne stúpajúcou cestou prídete na Viničný vrch. Odtiaľ budete ďalej pokračovať lesom, až prídete na začiatok obce Mladá Hora. Výhľadov si síce počas cesty veľmi neužijete, avšak listnatý les je veľmi pekný a trasa príjemná, zvládnu ju ľahko aj deti či starší ľudia. Od Mladej Hory vás málo frekventovaná asfaltová cesta dovedie do Sebechlieb, malú odbočku si cestou do cieľa môžete urobiť k vodnej nádrži. Celý okruh meria asi deväť kilometrov, prirátajte k tomu ešte „motkanie sa” priamo v Starej Hore, čo bude taký kilometer navyše.

Ďalšie výlety v okolí
V okolí môžete navštíviť ruiny kláštora Bzovík, ktorý bol neskôr premenený na hrad-pevnosť. V súčasnosti prechádza citlivou rekonštrukciou. Čakajú vás tu i adrenalínové zážitky, napríklad výstup po schodoch bez zábradlia, na ktoré sa momentálne zháňajú peniaze. Prispieť nejakým tým eurom môžete priamo na mieste a za odmenu vás uvedú na pamätnej tabuli, kde si každý bude môcť prečítať vaše meno. Povinnou jazdou v kraji je návšteva starobylej Banskej Štiavnice. Po prehliadke mesta si určite vyjdite na banskoštiavnickú kalváriu a nádherné výhľady na mesto ponúkajú aj turistické trasy v okolí. Ak milujete turistiku, určite nevynechajte výstup na legendárny vrch Sitno (1 009 metrov nad morom). Schladiť sa môžete v jazere, bývalom tajchu dobre známym pod menom Počúvadlo.


Pozrite si fotografie tohto nádherného miesta


Cestou do Starej Hory.

Foto: Gabriela Bachárová


Privítanie v Starej Hore.

Foto: Gabriela Bachárová


Vinohradnícky domček.

Foto: Gabriela Bachárová


Pôvabné zákutia.

Foto: Gabriela Bachárová


Modrá a biela, častá kombinácia.

Foto: Gabriela Bachárová


V jednoduchosti je krása.

Foto: Gabriela Bachárová


Takýchto zákutí je v Starej Hore veľa.

Foto: Gabriela Bachárová


Cestou necestou.

Foto: Gabriela Bachárová


Vinohradnícke pivnice.

Foto: Gabriela Bachárová


Dom a strom v estetickej symbióze.

Foto: Gabriela Bachárová


Kaplnka sv. Urbana z 18. storočia.

Foto: Gabriela Bachárová


Pohľad do starohorskej vínnej pivnice.

Foto: Gabriela Bachárová


Pohľad na osadu.

Foto: Gabriela Bachárová


Cestou na Viničný vrch.

Foto: Gabriela Bachárová


Pri Mladej Hore.

Foto: Gabriela Bachárová


A cestou z Mladej Hory do Sebechlieb.

Foto: Gabriela Bachárová


Vodná priehrada pri Sebechleboch.

Foto: Gabriela Bachárová






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >