TIP NA VÝLET Gaderská dolina pre rodiny s deťmi ako stvorená

Gabriela Bachárová, 29. júla 2022 o 04:55

V Gaderskej doline sa nakrúcal prvý slovenský celovečerný film Jánošík z roku 1921. Pre svoje nesporné krásy si dolinu ako filmovú hviezdu vybral režisér Jaroslav Siakeľ, rodák z blízkej Blatnice. Od tej doby prilákala filmárov viackrát a každý rok láka aj tisíce nadšených návštevníkov.

Výhľad na Veľkú Fatru z hradu Blatnica.

Foto: archív

Jednu z najkrajších dolín na Slovensku nájdete v západnej časti národného parku Veľká Fatra v okrese Martin. Priezračne čistá, až bielo sa skvúca horská bystrina Gaderský potok, pohodlná a dobre udržovaná asfaltová cesta, skalné bralá, zrúcanina hradu Blatnica, príjemný tieň stromov a omamná vôňa letného dňa vás budú sprevádzať na kratšej či dlhšej prechádzke dolinou. Gader má celkovo dĺžku 16 kilometrov a skladá sa z Gaderskej doliny (7 km) a Dedošovej doliny (9 km).

Východiskovým bodom, kde väčšina turistov zaparkuje svoje auto, je obec Blatnica. K jej zaujímavostiam patrí, že tu žila prvá slovenská botanička Izabela Textorisová, ktorá sa stala uznávanou odborníčkou na rastlinstvo Turca. V Blatnici pracovala ako vedúca pošty, pôsobila tu až do konca svojho života v roku 1949.

Dolina vás privíta drevenou vyrezávanou bránou a pamätníkom SNP. Hneď na jej začiatku je možnosť občerstvenia, kde sa môžete zastaviť, keď sa budete vracať z výletu. Zdatnejší turisti tu odbočujú na obľúbené a často navštevované veľkofatranské vrcholy Tlstá (1373 metrov) a Ostrá (1247).

Na hrad Blatnica vedie žltá odbočka asi po 1,5 kilometri cesty dolinou. Cesta hore je celkom strmá, no krátka, dlhá asi pol kilometra. Naspäť sa vrátite tou istou trasou. Z hradu sú krásne výhľady na kopce Veľkej Fatry aj na druhú stranu, do turčianskej kotliny a na Malú Fatru. Blatnický hrad postavili v druhej polovici 13. storočia a slúžil na ochranu obchodných ciest. Majitelia sa striedali, poslednými boli Révayovci, ktorí stavbu opravili po poškodení vojskami proticisárskych povstalcov pod vedením Imricha Tökölyho a Františka Rákocziho. Od roku 1790 už v ňom nik nebýval a chátral.

Ak sa na výlet vyberiete s deťmi, určite nezabudnite dôjsť až k Mlynčekovu, súboru malých mlynčekov na Gaderskom potoku. Prídete k nemu asi po troch kilometroch cesty.

Prekrásny Gaderský potok.

Foto: archív

Čertova brána

Na konci Gaderskej doliny, pri ústí do plynule nadväzujúcej Dedošovej doliny môžete odbočiť vpravo a po desiatich minútach cesty dolinou Selenec prídete k známej Čertovej bráne. Medzi dvomi vysokými skalami tu môžete prechádzať sem a tam. Skaly sú natesno, baviť to bude najmä deti.

Keď sa vrátite späť, môžete pokračovať Dedošovou dolinou, ktorou sa dostanete až ku Kráľovej skale vysokej 1 377 metrov nad morom. Odtiaľ možno pokračovať ďalej na vrch Smrekov (1441 metrov) a potom sa Blatnickou dolinou vrátiť do Blatnice. Z Dedošovej doliny vedie odbočka na vrch Ostredok a ďalšie vrcholy hlavného veľkofatranského hrebeňa.

Pozor, dolinu často vyhľadávajú cyklisti, korčuliari a kolobežkári, obozretnosť preto bude isto na mieste. Na druhej strane pohodlný terén môže prilákať rodičov s bábätkami v kočiarikoch, ktorí si tu urobia veľmi príjemnú prechádzku. A ak ešte nemáte dolín dosť, môžete navštíviť susediacu Blatnickú dolinu, ktorá je podobná tej Gaderskej. Jej dĺžka je osem kilometrov.

Hrad Blatnica.

Foto: archív


Výhľad z hradu Blatnica na Malú Fatru.

Foto: archív redakcie

Gaderský potok.

Foto: archív redakcie


Cesta Gaderskou dolinou.

Foto: archív redakcie


Mlynčekovo.

Foto: archív redakcie


Výhľad z Ostrej.

Foto: archív redakcie


Výhľad z Tlstej na hlavný hrebeň Veľkej Fatry

Foto: archív redakcie









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >