Tip na výlet: Majestátny Gýmeš zničili ľudia, keď mu zobrali strechu na výstavbu cukrovaru

Patricia Poprocká, 22. októbra 2021 o 04:59

Z hlavného ťahu okolo Nitry vyzerá ako maličká zrúcanina na neveľkom kopci. Keď si však dáte tú námahu a navštívite ho, ocitnete sa v prekvapujúco veľkej zrúcanine s mnohými krásnymi zákutiami a ešte krajšími výhľadmi. Hrad Gýmeš je dnes, žiaľ, ako mnoho iných, len ruinou, ktorú sa však oplatí vidieť.

Gýmeš je väčší než sa na prvý pohľad zdá. Pohľad na jeho zachovalejšie časti.

Foto: Patricia Poprocká

Dostať sa hore nie je zvlášť náročné, zhruba hodinka, ak sa vyberiete z dedinky Kostoľany pod Tribečom. Cestička vedie z väčšej časti lesom, v ktorom toho veľa neuvidíte, teraz na jeseň akurát tak nádherné farby lístia. Prechádzka medzi stromami je však v každom ročnom období povzbudzujúca.

Keď prídete do Sedla pod Gýmešom, napojíte sa na zelenú značku, ktorá vás dovedie na hrad. To pôjdete už po hrebeni, lúke, z ktorej sa už črtajú aj prvé výhľady dolu. Tie z hradu sú ale krajšie. Takže pekne postupujte nahor.

Hrad ponúka krásne výhľady. I cez okno.

Foto: Patricia Poprocká

Hrad postavili v druhej polovici 13. storočia a ešte v 18. storočí na ňom prebiehali stavebné úpravy, konkrétne pribudol kostol Sv. Ignáca a kaplnka Sv. Jána. Gýmeš je jedným z mála hradov, ktoré nevyhoreli ani ho nezničili vojaci. Obývaný bol do 19. storočia, kedy ho panstvo opustilo a ľudia ho jednoducho začali rozoberať pre svoje potreby. V tomto prípade napríklad strešnú krytinu na výstavbu cukrovaru v Jelenci. Hrad bez strechy je ako človek bez hlavy, úpadok potom nastal veľmi rýchlo.

Dnes je Gýmeš v opatere občianskeho združenia Castrum Ghymes, vďaka ktorému sa podarilo niektoré jeho časti aspoň konzervovať, stále je však čo robiť a niektorým častiam hrozí zrútenie.

Za vstupnou bránou vítajú návštevníkov takéto zrúcaniny.

Foto: Patricia Poprocká

Návštevníci si môžu pozrieť múry niekdajších hradných palácov, hospodárskych budov i spomínaného kostola s kaplnkou. Najmä deti ocenia možnosť prezrieť si aj časť vnútorných priestorov, tma a nízky strop ich v detskej fantázii rýchlo premenia na tajné chodby alebo temnicu a dodajú hradu tú správnu romantiku.

Čo skrývaš, tajná chodba?

Foto: Patricia Poprocká

Ak si chcete hrad prezrieť poriadne a pokochať sa výhľadmi – na Tribeč, mestá i jadrovú elektráreň v diaľke, zaberie vám to ďalšiu hodinu, možno i viac. V peknom počasí si môžete posedieť na hradbách alebo na tráve pod stromami a vychutnať si príjemnú atmosféru hradu.

Takmer ako v kine.

Foto: Patricia Poprocká

A prečo názov Gýmeš? Nevie sa to úplne presne. Podľa povesti môže byť názov odvodený od slova „dym“, podľa iných zdrojov zasa od slova „jeleň“, na jeho pomenovanie sa v starom Uhorsku údajne používalo slovo „gím“. Preto sa občas Gýmeš aj dnes zvykne nazývať aj hrad Jelenec, resp. Jelenecký hrad. Jelenec sa volá aj obec, z ktorej sa tiež na hrad dostanete.

Zvyšky kostola patria medzi najzachovalejšie časti zrúcaniny.

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >