Tip na výlet: Kláštor, ktorý sa čertom nepodarilo zničiť. Vojakom áno

Patricia Poprocká, 20. novembra 2020 o 04:30

Legenda hovorí, že čertom sa nepáčili zbožní ľudia, ktorí sa schádzali v kláštore, preto sa ho rozhodli zničiť. Z Beskyda odvalili obrovský kameň, ktorý niesli ponad Kamjanu a chceli zhodiť dolu. Keď však zakikiríkal kohút, stratili silu a kameň zostal na jednom z kopcov. A tak dnes pri Medzilaborciach máme dve príjemné turistické miesta – Monastyr (zvyšky kláštora) a skalu v masíve Kamjany – Čertov kameň kúsok nad ním. Náš dnešný tip na výlet.

Monastyr dodnes pôsobí majestátne a podmaňujúco.

Foto: oukrasnybrod.sk

Čertov kameň je pieskovcová skala vo výške 433 metrov nad morom, vyhľadávaný cieľ turistov, ale i miestnych ľudí, ktorí si chcú oddýchnuť v tichu prírody. Dostanete sa naň pohodlne z Medzilaboriec i z Krásneho Brodu, čo je dedinka hneď vedľa tohto okresného mestečka.

Z Krásneho Brodu je to najbližšie – cesta sa začína neďaleko Domu smútku, kde je aj parkovisko. Prejdete kúsok lúkou, kúsok lesom, kúsok lesnou cestičkou... Pomalým tempom s deťmi to môže byť slabá hodinka.

Kameň čerti nedohodili až na Monastyr, pretože zakikiríkaním kohúta stratili silu. Zostal ležať takto tu, vraví legenda.

Foto: oukrasnybrod.sk

Hore vás čaká okrem príjemného miesta na odpočinutie (alebo na piknik) nádherný výhľad na Medzilaborce a okolie. No a samozrejme – samotná skala, okolo ktorej sa môžete poprechádzať, a dôkladne ju preskúmať z každej strany. Aj zo samotného vrcholu, keďže naň vedie lesný chodníček.

Výhľad z Čertovho kameňa.

Foto: oukrasnybrod.sk

Uchváti vás tvár čerta, vyrytá do skaly na rohu dolnej časti. Nejde však o žiaden zvláštny úkaz, ale o výtvor miestnych mladíkov z 90-tych rokov. V každom prípade dodáva skale, to, čo mala dovtedy iba v názve – čerta a v detských očiach jej zvyšuje čaro.

Čertova tvár - dielo miestnych mladíkov.

Foto: oukrasnybrod.sk

Na Čertov kameň sa dostanete aj smerom od Medzilaboriec, aj po hrebeni, je siedmou zástavkou lesníckeho náučného chodníka Kamjana. Môžete si zvoliť trasu podľa ľubovôle. Ak si však zároveň chcete pozrieť aj nádherný staručký Monastyr, najlepšie to bude z Krásneho Brodu.

Trikrát a dosť

Monastyr zoslania svätého Ducha leží na opačnom konci obce, smerom na Humenné. Vidíte ho hneď z hlavnej cesty, čiže cesta k nemu je naozaj veľmi jednoduchá. V lete si k nemu môžete urobiť krásny cyklovýlet.

Atmosféra v ruinách je jedinečná.

Foto: oukrasnybrod.sk

K jeho založeniu sa tiež viaže legenda, a to o zázračnom uzdravení slepého žobráka v 14. storočí práve na tomto mieste. Legendy sú legendy, faktom však je, že ak sa na chvíľu zastavíte uprostred ruín a zahĺbite sa do seba, pocítite príjemnú energiu a pokoj.

Kláštor mal pohnutý osud, zničený bol trikrát. Prvý raz v roku 1603 grófom Valentínom Drugethom, druhýkrát počas stavovského povstania Františka Rákoczyho, no a naposledy a natrvalo v roku 1915 frontom prvej svetovej vojny.

Zdevastovaný kláštor v roku 1915.

Foto: oukrasnybrod.sk

Pôvodne v ňom fungoval noviciát rehole baziliánov, filozofická a vysoká škola teológie, filozofie a ikonopiseckých štúdií. Dnes sa zachovali ruiny kláštora, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou.

Minulosť a súčasnosť pokope. Baziliánsky monastyr dnes.

Foto: oukrasnybrod.sk

Hneď vedľa pôvodného Monastyru stojí dnes aj nový monastyr – kláštor baziliánov. Začali ho stavať v roku 1998 a vysvätili o štyri roky neskôr. Dnes sa tam schádzajú veriaci na odpustové slávnosti v júni, v júli a na sviatok Pokrovu – Ochrany presvätej Bohorodičky v októbri.

Zrúcaniny si však možno prísť kedykoľvek. Vyberte sa ta, stojí to za to.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >